ΥΠΟΙΚ: Αποσύρεται η διάταξη για τα πατάρια

Οι διατάξεις για τον τρόπο υπολογισμού και το ύψος του τεκμηρίου δαπάνης των υπόγειων χώρων, των παταριών και των σοφιτών, που τακτοποιήθηκαν με τις διατάξεις του ν.4014/2011, αποσύρονται από το σχέδιο νόμου.

ΥΠΟΙΚ: Αποσύρεται η διάταξη για τα πατάρια
Την απόσυρση των διατάξεων για τον συνυπολογισμό των παταριών και των υπόγειων χώρων ως τεκμηρίων ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ, καλώντας τη Νέα Δημοκρατία να επανέλθει στον διάλογο για το φορολογικό.

Σε δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης οικονομίας της Ν.Δ., βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, επαναλαμβάνει ότι το ΠΑΣΟΚ, μέχρι σήμερα, δεν έχει παρουσιάσει το παραμικρό και παραμένει πιστό στις επιλογές των φοροεπιδρομών, αποκλείοντας ουσιαστικά την επιστροφή της ΝΔ στο διάλογο για το φορολογικό.

Την απόσυρση της διάταξης προανήγγειλε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Π. Οικονόμου σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό κανάλι. Παράλληλα, επανέλαβε το σχέδιο για κατάργηση των φοροαπαλλαγών: "για τις φοροαπαλλαγές το μόνο το οποίο υπάρχει είναι η αντικατάστασή τους με επιδόματα. Αυτό υπάρχει ως σκέψη και αυτό είναι και πιο δίκαιο και πιο άμεσης απόδοσης και για τους ενδιαφερόμενους".

Στην ανακοίνωση για την απόσυρση της ρύθμισης για τα "πατάρια", η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: "Οι διατάξεις για τον τρόπο υπολογισμού και το ύψος του τεκμηρίου δαπάνης των υπόγειων χώρων, των παταριών και των σοφιτών, που τακτοποιήθηκαν με τις διατάξεις του ν. 4014/2011, αποσύρονται από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο του φορολογικού διαλόγου που διενεργείται στο υπουργείο οικονομικών και ύλη του υπό κατάρτιση Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.

Ομοίως, αποσύρονται οι διατάξεις που έχουν ενταχθεί στο ίδιο σχέδιο νόμου και αφορούν σε θέματα της Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων, προκειμένου να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, πριν από τη συζήτηση των διατάξεων στη βουλή.

Πρωταρχικό μέλημα στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα είναι η σύγκλιση των απόψεων σε ενιαίο, απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ως εκ τούτου, το υπουργείο οικονομικών καλεί τη Ν.Δ. να επανέλθει στον διάλογο για το νέο φορολογικό σύστημα, ο οποίος πρόκειται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ημέρες".

Βρούτσης: Οι κάλπες πλέον θα κρίνουν

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, πλέον, όλοι κατάλαβαν πόσο διαφέρουμε από τη φορομπηχτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που για δυόμισι χρόνια, συνέβαλε στην καταστροφή της οικονομίας μας.

Η επιμονή της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε άτακτη υποχώρηση. Και να γλιτώσει τους πολίτες από ένα ακόμη φόρο. Άλλη μια δικαίωση για τη Νέα Δημοκρατία.

Εμείς μιλάμε για ένα απλό, δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, που θα εφαρμόσουμε μετά τις εκλογές.

Τις θέσεις μας τις έχουμε καταθέσει δημόσια στον ελληνικό λαό. Τις καταθέσαμε, επίσης, σε όλες τις συναντήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ, μέχρι σήμερα, δεν έχει παρουσιάσει το παραμικρό. Και, όπως αποδείχτηκε, παραμένει πιστό στις επιλογές των φοροεπιδρομών.

Οι κάλπες πλέον θα κρίνουν και θα αξιολογήσουν τα κόμματα, τα προγράμματά τους, τις ευθύνες τους και την αξιοπιστία τους».



Νωρίτερα, το euro2day μετέδιδε:

Τέρμα ο διάλογος για το φορολογικό

«Συζητούσαν» περίπου οκτώ μήνες. Η τρόικα έχει υποδείξει τις αλλαγές και στο μνημόνιο που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει διαμορφωθεί ο κορμός του φορολογικού νομοσχεδίου σε πλατφόρμα συναίνεσης, ώστε να ψηφιστεί ο νόμος τον Ιούνιο.

Τελικά, όμως, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία θα πάνε στον προεκλογικό αγώνα το κάθε κόμμα με τις δικές του θέσεις για τις αλλαγές στη φορολογία, καθώς ο διάλογος τινάχθηκε και τυπικά στον αέρα. Απομένει να φανεί αν τα δύο «μεγάλα» κόμματα θα υποκύψουν στον λαϊκισμό της παροχολογίας χωρίς αντίκρισμα -δεδομένου ότι λεφτά δεν υπάρχουν- και η τρόικα ούτε λίγο ούτε πολύ έχει υποδείξει τη συνταγή των αλλαγών στους φόρους, ή αν θα κάνουν την έκπληξη.

Σήμερα, στις 10 το πρωί, θεωρητικά στο υπουργείο οικονομικών θα διεξαγόταν ένα ακόμα... επεισόδιο του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού με εκπροσώπους από τη Ν.Δ., το ΛΑΟΣ και το υπουργείο οικονομικών. Δεν θα γίνει όμως καθώς η Ν.Δ. αποχώρησε από τον διάλογο, καταγγέλλοντας εμπαιγμό.

Αφορμή υπήρξαν οι διατάξεις που περιελήφθησαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις οποίες πατάρια, σοφίτες και υπόγεια που νομιμοποιήθηκαν με τον νόμο για τα αυθαίρετα θα μετρούν ως βοηθητικοί χώροι κατά τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος των φορολογουμένων με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

«Η απόφαση αυτή, που ελήφθη εν αγνοία μας -η τελευταία που πήρε ο Ευάγγ. Βενιζέλος πριν εγκαταλείψει το υπουργείο- ναρκοθετεί τον διάλογο για ένα νέο φορολογικό σύστημα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης οικονομίας της Ν.Δ., βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης καταλογίζοντας στο ΠΑΣΟΚ ότι «δεν έχει καταθέσει καμία απολύτως πρόταση».

Έτσι, η Ν.Δ. ανακοίνωσε ότι δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσουμε τον διάλογο…

Επί της ουσίας, από την περασμένη εβδομάδα είχε αρχίσει να φαίνεται ότι ο διάλογος δεν θα καταλήξει σε κοινό πόρισμα θέσεων για τις αλλαγές στη φορολογία, παρά το γεγονός ότι, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ μάλλον θα κληθούν να συγκυβερνήσουν και επομένως να συναποφασίσουν και για τις αλλαγές στο φορολογικό.

Πώς όμως θα μπορούσαν να βγουν με ένα ενιαίο κείμενο, το οποίο θα πρέπει να πατά στις προτάσεις της τρόικας; Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνταγή του ΔΝΤ και της τρόικας για τις αλλαγές στο φορολογικό ξεχωρίζουν οι προτάσεις για σαρωτική κατάργηση φοροαπαλλαγών και μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά (εξαιρετικά «φιλολαϊκά» μέτρα για προεκλογικό αγώνα…), ενώ είναι ξεκάθαρο ότι στην παρούσα φάση δεν χωρούν σκέψεις για κατάργηση έκτακτων εισφορών.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου διαπιστώνουν ότι στον προεκλογικό αγώνα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν δηλώσεις για ενδεχόμενες «τροποποιήσεις» έναντι των κατευθύνσεων του μνημονίου, αλλά σημειώνουν με νόημα ότι «οι αποφάσεις που θα ληφθούν τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας».

Κοινώς, κρατάτε μικρό καλάθι…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v