Τράπεζες: Μέχρι τέλος Μαρτίου όλες οι αποφάσεις

Τι συμφωνήθηκε στην συνάντηση Σαχινίδη- τραπεζιτών. Με μια υπουργική απόφαση οι όροι ανακεφαλαιοποίησης.Το χρονοδιάγραμμα, οι διαφωνίες και η παρουσία της Τρόικα. Ζητούν παράταση ενός μήνα στη δημοσίευση αποτελεσμάτων 2011.

Τράπεζες: Μέχρι τέλος Μαρτίου όλες οι αποφάσεις
Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες αποφάσεις που προσδιορίζουν τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών ζητούν παράταση ενός μήνα στην δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων 2011.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης ενημερώθηκε για τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες ζήτησαν να έχουν ξεκαθαρίσει οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι τέλος Μαρτίου, κάτι που φέρεται να αποδέχτηκε η πολιτική ηγεσία.

Συμφωνήθηκε δε, να υπάρξει νέα συνάντηση τη Δευτέρα ή την Τρίτη, καθώς και να ρυθμιστεί το σύνολο των εκκρεμών θεμάτων, με μια υπουργική απόφαση, η οποία θα πρέπει να ρυθμίζει θέματα, όπως:

- η αναλογία χρήσης κοινών μετοχών και Μετατρέψιμων Δανείων ειδικού τύπου ( CoCos) στην ανακεφαλαιοποίηση
- η ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών στις ΑΜΚ
- σε ποια τιμή θα διενεργηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου και αν είναι ίδια για ιδιώτες και το Τ.Χ.Σ
- η αναλογία των δικαιωμάτων επαναγοράς.
- Και η σταθερή απόδοση που θα έχουν και η οποία θα διαμορφώσει την τιμή επαναγοράς

Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τις παραπάνω κρίσιμες λεπτομέρειες, καθώς σε τεχνικό επίπεδο έχει υπάρξει ήδη σημαντική προεργασία. Παρ' όλα αυτά όμως, διαπιστώθηκε απόσταση θέσεων τόσο μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών όσο και μεταξύ τραπεζιτών.

Παράταση ένα μήνα στην δημοσίευση αποτελεσμάτων

Οι τραπεζίτες ζήτησαν επίσης να δοθεί παράταση ενός μήνα στην δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων 2011 με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Όπως έγραφε πρόσφατα το Euro2day (Τράπεζες: Πάει πίσω η ανακεφαλαιοποίηση) τράπεζες και ελεγκτικές θεωρούν ότι δεν θα ήταν καλό να δημοσιευθούν αποτελέσματα, που θα συμπεριλαμβάνουν μεγάλες ζημιές από PSI, χωρίς να έχουν εγκριθεί τα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών και να έχουν αξιολογηθεί τα πλάνα κεφαλαιακής τους ενίσχυσης.

Εφόσον γίνουν αυτά, τότε τα πιστοποιητικά που θα εκδοθούν θα είναι…ελαφρύτερα και επομένως δεν θα προκαλέσουν τριγμούς στην ευστάθεια του συστήματος σημειώνει στο Euro2day στέλεχος ελεγκτικής εταιρείας.

Μέχρι σήμερα πάντως, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την παράταση δημοσίευσης, καθώς πρέπει να διευκρινιστούν κρίσιμα τεχνικά ζητήματα με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v