Μαξιλάρι από την αξία των ενεχύρων σε ΕΚΤ

Αέρα στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, με στόχο την άντληση ρευστότητας, δίνει η αναβάθμιση των τίτλων που έχουν καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυξάνεται η αξία των ενεχύρων.

Μαξιλάρι από την αξία των ενεχύρων σε ΕΚΤ
Αέρα στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, με στόχο την άντληση ρευστότητας, δίνει η αναβάθμιση των τίτλων που έχουν καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Επί της ουσίας επιστρέφουμε στην προτέρα κατάσταση καθώς εδώ και αρκετό καιρό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δεχόταν ενέχυρα από τις ελληνικές τράπεζες και η χρηματοδότηση πραγματοποιούνταν μόνο από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος», τονίζει στο euro2day στέλεχος ελληνικής τράπεζας και προσθέτει: «Δεν επιστρέφονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κεφάλαια. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι βελτιώνεται η αποτίμηση των ενέχυρων, γεγονός που οδηγεί σε βελτίωση της ικανότητας που έχουν οι ελληνικές τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ".

Το θέμα αφορά κυρίως τίτλους που είχαν μείνει εκτός του PSI αλλά και τίτλους που προέρχονται από τα πακέτα βοήθειας που είχε δώσει το ελληνικό Δημόσιο προς τις τράπεζες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άνοιξε εκ νέου τη στρόφιγγα προς τις ελληνικές τράπεζες, μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση τους PSI, όταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να δεχθεί εκ νέου ενέχυρα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v