Τι φέρνει το PSI στο ΧΑ και στις επιχειρήσεις

Πόσο θα επηρεαστούν οι τιμές των ελληνικών μετοχών και η πορεία των εγχώριων επιχειρήσεων από την επιτυχή πορεία του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων. Τι δηλώνουν παράγοντες της αγοράς.

Τι φέρνει το PSI στο ΧΑ και στις επιχειρήσεις
Στην πρόσφατη έκθεση της Alpha Finance για τον ΟΤΕ, ο ελληνικός οίκος υποστηρίζει πως οι αυξανόμενες ανησυχίες για τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του Οργανισμού είναι υπερβολικές, εκτός αν αποτύχει η τελευταία δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, δεν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων μέσω του PSI Plus και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποσύρει τη στήριξή της προς τη χώρα.

Προφανώς, ο ελληνικός οίκος δεν φαίνεται να δέχεται (τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό) τον παραπάνω κίνδυνο και αυτό συνέβαλε στο να προτείνει «outperform» (πορεία καλύτερη από τον μέσο όρο της αγοράς) για τη συγκεκριμένη μετοχή.

Η ίδια χρηματιστηριακή εταιρεία αναφερόμενη σε μια άλλη εισηγμένη, την Τέρνα Ενεργειακή (και εδώ προτείνει «οutperform»), αναφέρει τα εξής: «Η αγορά υπαινίσσεται μια αρνητική αξία της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ για τα σχεδιαζόμενα projects, έχοντας εμμέσως προεξοφλήσει αρνητικό αποτέλεσμα σε σχέση με το ελληνικό δημόσιο χρέος, ενώ επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα τιμολόγια και το καθεστώς των επιχορηγήσεων».

Δηλαδή, και για τις δύο μετοχές το ενδεχόμενο αρνητικού αποτελέσματος για την πορεία του δημόσιου χρέους και των γενικότερων μακροοικονομικών εξελίξεων φαίνεται να έχει ήδη επηρεάσει πτωτικά τις τρέχουσες τιμές των μετοχών, βάζοντας φρένο στο αγοραστικό ενδιαφέρον κάποιων επενδυτών.

Γενικότερα, πολλοί είναι οι αναλυτές που θεωρούν ότι στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων δεκάδων ελληνικών μετοχών έχει προεξοφληθεί ως ένα σημείο ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, όσο και γενικότερα ένα κακό σενάριο γύρω από την πορεία των ελληνικών δημόσιων οικονομικών.

Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν και εκείνοι που εκτιμούν πως η θετική πορεία του PSI Plus έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί μέσα από την άνοδο των τιμών των μετοχών το πρώτο φετινό δίμηνο.

«Τα ακραία σενάρια που εδώ και δύο χρόνια κυκλοφορούν για την Ελλάδα έχουν επιδράσει σημαντικά στη διαμόρφωση των τρεχουσών αποτιμήσεων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI Plus, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων κινήσεων από την ελληνική πλευρά, θα μπορούσε να μειώσει την αβεβαιότητα γύρω από τη χώρα και να επηρεάσει παράλληλα θετικά την τιμή του Γενικού Δείκτη μέσα στους επόμενους μήνες», δηλώνει στο Euro2day.gr ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Solidus Χρηματιστηριακής Σπύρος Παπαθανασίου.

Χαρακτηριστική επίσης είναι και η άποψη του κ. Αλέξη Κομνηνού, χρηματιστηριακού εκπροσώπου της Κομνηνός ΑΧΕΠΕΥ: «Η χρηματιστηριακή αγορά θα δει αναμφίβολα θετικά μια επιτυχή έκβαση του PSI Plus, αλλά αυτό σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό έχει ήδη προεξοφληθεί. Ζητούμενο βέβαια είναι και το ποσοστό επιτυχίας. Αν φτάσει στο 85%-90%, τότε θα δώσει έναν τόνο στην αγορά. Θετική εξέλιξη επίσης θα έχουμε σε περίπτωση όπου δεν ενεργοποιηθούν τα CDSs.

Οι επιχειρήσεις τώρα θα επηρεαστούν έμμεσα από ένα επιτυχές PSI Plus, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησής τους, αλλά και λόγω της βελτίωσης του γενικότερου κλίματος στην οικονομία. Φυσικά, το PSI Plus δεν αρκεί από μόνο του για να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση».

Πρώτο θετικό βήμα για την ελληνική οικονομία θεωρεί ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής Μάνος Χατζηδάκης την πιθανή επιτυχία του PSI Plus: «Σε περίπτωση επιτυχίας του PSI Plus, τότε θα προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις στο επόμενο απαιτούμενο στάδιο που περιλαμβάνει την επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων. Οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν με έμμεσο τρόπο».

Από την πλευρά τους, επιχειρηματικοί παράγοντες θεωρούν πως ένα επιτυχές PSI Plus θα μπορούσε τους επόμενους μήνες να περιορίσει την αβεβαιότητα και να βοηθήσει τις τράπεζες να επανακεφαλαιοποιηθούν.

Ο συνδυασμός αυτός θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον μεγαλύτερης ορατότητας, μέσα στο οποίο θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων οι βασικοί τους μέτοχοι, οι τράπεζες και οι πιθανοί νέοι αγοραστές τους.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v