Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι καυτοί διάλογοι στη Βουλή

Σε τεταμένο κλίμα διεξήχθη η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής που οδήγησε στην έγκριση του νέου μνημονίου αλλά και στην αλλαγή των κομματικών συσχετισμών, μετά τις διαγραφές όσων ψήφισαν αρνητικά. Λεπτό προς λεπτό η συνεδρίαση.

Οι καυτοί διάλογοι στη Βουλή
Σε τεταμένο κλίμα διεξήχθη η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής που οδήγησε στην έγκριση του νέου μνημονίου αλλά και στην αλλαγή των κομματικών συσχετισμών, μετά τις 45 διαγραφές βουλευτών που ψήφισαν αρνητικά.

Το euro2day παρακολούθησε τη διαδικασία λεπτό προς λεπτό και ξεδιπλώνει όλους τους καυτούς διαλόγους από τα έδρανα της Βουλής, που οδήγησαν στην υπερψήφιση του μνημονίου.

Αναλυτικά η συζήτηση λεπτό προς λεπτό:

Λουκάς Παπαδήμος: Αξιόπιστο το πρόγραμμα για έξοδο από την κρίση
ΩΡΑ: 23:55


Οι βανδαλισμοί δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατία και δεν μπορούν να γίνουν δεκτές. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν έχουμε την πολυτέλεια των συγκρούσεων. Οταν έρθει η ώρα θα εκφραστεί ο λαός. Αυτά σημείωσε ο πρωθυπουργός για τα επεισόδια. 
Εχω την πεποίθηση ότι οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους είπε για τη σημερινή ψηφοφορία. Μια κρίση που ξεκίνησε ως κρίση χρέους έχει πλέον γίνει εθνική κρίση. Τώρα καθορίζεται η σημαντικότερη στρατηγική της χώρας των τελευταίων δεκαετιών. Μην αμφιβάλει κανείς ότι το τελικό διακύβευμα είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.
 
Το πρόγραμμα διασφαλίζει όσο κανένα άλλο την θέση μας στο ευρώ και αποτρέπει την χρεοκοπία. Είναι πρόγραμμα σκληρό και επιβάλει θυσίες από αδύναμα μέλη της κοινωνίας. Είναι όμως ένα πρόγραμμα που θα μας επιτρέψει να υπερβούμε την κρίση και να περάσουμε στην δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τα αίτια της κρίσης είναι πολλαπλά και αλληλένδετα. Δεν είναι η ώρα για λεπτομερή ανάλυση. Είναι η ώρα των αποφάσεων. Η κύρια αιτία της κρίσης όμως είναι ότι για πολλά χρόνια το κράτος ξόδευε περισσότερα από τα έσοδα του.

«Λένε κάποιοι ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει. Κάνουν λάθος», σημείωσε. Στηρίζονται στα αποτελέσματα του πρώτου προγράμματος και δεν βλέπουν την πραγματικότητα. Το πρόγραμμα υπηρετεί το στόχο της οικονομικής ανάπτυξης θέτωντας ενδιάμεσα τρεις στόχους: δημοσιονομική σταθερότητα, ανταγωνιστικότητα και στήριξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Για το πρώτο, λαμβάνονται μέτρα ώστε να έχουμε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ. Περιλαμβάνουν αλλαγές στο κράτος και την φορολογία.

Για το δεύτερο, κινούμαστε σε αλλαγές στα κλειστά επαγγέλματα αλλά και αλλαγές στους μισθούς που καθορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις. Οσο και αν φαίνεται παράδοξο η μείωση του κατώτερου μισθού θα βοηθήσει στην αύξηση της απασχόλησης, σημείωσε. Η μείωση δεν συνεπάγεται αυτόματη μείωση των μισθών που καθορίζονται από τις κλαδικές συμβάσεις.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και αυτούς που δεν έχουν απασχόληση, υποστήριξε. Παραδέχθηκε ότι βραχυπρόθεσμα οι αλλαγές θα επηρεάσουν αρνητικά το διαθέσιμο εισόδημα αλλά υποστήριξε ότι μεσοπρόθεσμα θα βοηθήσουν να αυξηθεί το εισόδημα μέσα από την αύξηση των εξαγωγών.

Για το τρίτο λαμβάνεται μέριμνα για τη στήριξη των τραπεζών έτσι ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Δεν άκουσα εναλλακτικές λύσεις, σημείωσε και επανέλαβε ότι η άτακτη χρεοκοπία θα δημιουργούσε χάος.

Παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή του προγράμματος δεν θα είναι εύκολη και βραχυπρόθεσμα θα έχει επιπτώσεις. «Είναι σημαντικό το βραχυπρόθεσμο κόστος του προγράμματος» αλλά σημείωσε ότι προβλέπονται μέτρα για να προφυλαχθούν όσοι πλήττονται από την κρίση.

Ψηφίζοντας υπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο τους πολίτες, είπε αναφερόμενος στους βουλευτές. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε το μέλλον των παιδιών μας. Ολοι κρινόμαστε από την ιστορία και αν δεν κρατήσουμε τη χώρα όρθια, η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει.


Φίλιππος Πετσάλνικος: Καταδικάζουμε τα επεισόδια
ΩΡΑ: 23:50

Τα επεισόδια καταδίκαζε ο πρόεδρος της Βουλής δηλώνοντας ότι η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται. Νέα ένταση και διαμαρτυρίες από βουλευτές της Αριστεράς.


Βενιζέλος: Η κοινωνία βιώνει την αγωνία της
ΩΡΑ 23:30

Η Αθήνα ζει στιγμές έντασης και η ελληνική κοινωνία βιώνει την αγωνία της, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόμενος στα επεισόδια. Επανέλαβε ότι το αγγλικό δίκαιο επιλέγεται γιατί είναι το περισσότερο αποδεκτό διεθνώς και αυτό αναγνωρίζει περισσότερο τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και τα κράτη. Επανέλαβε ότι στα θέματα αναγκαστικής εκτέλεσης το δίκαιο που ισχύει είναι το δίκαιο της χώρας όπου γίνεται η εκτέλεση, δηλαδή τα ελληνικά δικαστήρια.
Δεν άκουσα να διατυπώνεται ο άλλος λόγος υποστήριξε. Και δεν το άκουσα γιατί απλά δεν υπάρχει. Πρέπει να προχωρήσουμε στην ανάληψη της ιστορικής μας ευθύνης.

Φίλιππος Πετσάλνικος: Καταδικάζουμε τα επεισόδια
ΩΡΑ: 23:50

Τα επεισόδια καταδίκαζε ο πρόεδρος της Βουλής δηλώνοντας ότι η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται.


Με δευτερολογίες των εισηγητών των κομμάτων συνεχίζεται η διαδικασία
ΩΡΑ: 22:50

Ο κ. Παπαδήμος δεν βρίσκεται στην αίθουσα και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες έχει τηλεφωνικές επαφές με ξένους ηγέτες. Γίνονται δηλώσεις για τα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει στην Αθήνα. Οι πολιτικοί ηγέτες καταδικάζουν τα επεισόδια ενώ υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για την αστυνομία που δεν απέτρεψε τις καταστροφές. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση Παπουτσή.


Κακλαμάνης: Πρέπει να αποτρέψουμε την άτακτη χρεοκοπία
ΩΡΑ 22:30

Δυστυχώς από τη σωστή ή λάθος απάντηση εξαρτάται το μέλλον του τόπου μας, δήλωσε ο Κακλαμάνη. Γνωρίζουμε καλά αν αντέχει ο λαός μας ένα καινούργιο διχασμό. Θα μετανιώσουμε όλοι αν με επιπολαιότητα χωρίσουμε το λαό σε δυο παρατάξεις, μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς έτοιμους να αλληλοσπαραχθούν. Πρέπει να αποτρέψουμε την άτακτη χρεοκοπία. Δεν ξέρω αν αυτό συμβεί με ποιες ένοπλες δυνάμεις θα προστατεύσουμε τη Θράκη και το Αιγαίο.


Παπανδρέου: Δυο χρόνια έδωσα μάχες
ΩΡΑ: 22:00

Δυο χρόνια έδωσα μάχες. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο αλλά είναι και δικό μας, είπε ο Γ. Παπανδρέου. Κανένας μας δεν ανέχεται τις ύβρεις απέναντι στην πατρίδα μας και το διασυρμό στα διεθνή μίντια. Οσοι ζητούν εθνική ανεξαρτησία έχουν δίκιο. Με αυτό τον στόχο πορευόμαστε και εμείς. Το ερώτημα όμως είναι πως. Ποια είναι η εξάρτηση μας; Η εξάρτηση αφορά και εμάς. Δημιουργήσαμε μια παρασιτική οικονομία που βασίστηκε στις επιδοτήσεις.

Ο εχθρός δεν είναι κάπου έξω. Ο εχθρός στον κόρφο μας είναι. Ο βάρβαρος είναι εντός των τειχών. Πρέπει να φτιάξουμε επιτέλους κράτος χωρίς σπατάλη και πελατειακές σχέσεις. Πρέπει να δώσουμε τη σωστή μάχη. Δεν έχουμε απέναντι μας τα τανκ και δεν υπάρχει σωτήρας. Εμείς πρέπει να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας.

Πρέπει ιστορικά να κερδηθεί η μάχη. Εγώ προσπάθησα, έκανα και λάθη αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε τη μάχη. Το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε την τελευταία διετία. Αυτή ήταν η αρχή της μάχης.

Είμαστε σε μια μετάβαση. Και αυτή είτε θα γίνει υπό συνθήκες προστασίας είτε όχι. Στο πρόγραμμα στήριξης οι εταίροι μας, λένε, είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε τα λάθη του παρελθόντος. Με το μεγαλύτερο κούρεμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δική σας μέριμνα να μην δημιουργήσετε νέα χρέη. Μακάρι να είχαμε περισσότερο χρόνο. Αυτό όμως αφορά τις ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων. Η συνταγή δεν είναι σωστή ή λάθος. Είναι η μόνη διαθέσιμη, είπε.
Δεν είναι αυτή η Βουλή της ντροπής. Είναι η Βουλή της ανατροπής, τόνισε. Πρέπει να αντέξουμε. Να σφίξουμε άλλη μια φορά τα δόντια για να περάσουμε μια δύσκολη γέφυρα. Δεν είμαι έτοιμος να παίξω τη χώρα μας σε μια ζαριά. Ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι.

Καταψήφιση και φυγή δεν μπορεί να είναι χωρίς συνέπειες. Κανένας δεν δικαιούται να κρυφτεί πίσω από τη βεβαιότητα ότι θα ψηφίσει κάποιος άλλος, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές.


Σαμαράς: Οι υπεύθυνοι θα έρθει η ώρα να λογοδοτήσουν - Διαγραφή σε όσους πουν όχι
ΩΡΑ: 21: 50


Το 2010 υπήρχε ελληνική οικονομία, έστω και με προβλήματα είπε εξηγώντας το γιατί δεν είχε ψηφίσει τότε η Ν.Δ. το μνημόνιο. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι απομόνωσε την χώρα με το δημοψήφισμα και ότι δεν πέτυχε κανένα στόχο. Αυτοί που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση τώρα κάνουν τους δικαιωμένους, είπε κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για την πολιτική του. «Οι υπεύθυνοι θα έρθει η ώρα να λογοδοτήσουν», προσέθεσε. Πρέπει να βγούμε από το κάδρο της ευρωπαϊκης κρίσης και να θωρακιστούμε πριν πάρει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Κάποια στιγμή η Ευρώπη θα υποχωρήσει και θα εκδώσει ευρωομόλογα. Τότε εμείς θα είμαστε στην «απέξω», αναρωτήθηκε, εξηγώντας με αυτό τον τρόπο την απόφαση του.
Δεν μπορώ να αφήσω την χώρα να πέσει στον γκρεμό. Πρέπει να κάνουμε λίγα βήματα μακριά από την άκρη του γκρεμού και να κερδίσουμε χρόνο. Και αυτό κάνουμε τώρα. Μετά τις εκλογές, αν αποφύγουμε τώρα τα χειρότερα η χώρα μπορεί.
Ο καθένας σας γνωρίζει την προσωπική εκτίμηση που σας τρέφω, είπε μιλώντας στους βουλευτές του. Το εννοώ όμως ότι αν κάποιος δεν ψηφίσει θα χωρίσουν οι δρόμοι μας.


Καταψηφίζει ο Σπύρος Κουβέλης του ΠΑΣΟΚ
ΩΡΑ: 21.30

Θέτω την παραίτηση μου στη διάθεση σας λέει ο Σπύρος Κουβέλης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε επιστολή του στον Γ. Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι δεν θα ψηφίσει το μνημόνιο. Στην επιστολή του σημειώνει ότι αν δεχθεί την παραίτηση του ο κ. Παπανδρέου θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής.


Γ. Καρατζαφέρης: Αποχώρηση από τη ψηφοφορία
ΩΡΑ: 21:30

Επανέλαβε τις θέσεις του Γ. Καρατζαφέρης. Ζήτησαν διαβεβαιώσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους για το εάν η σύμβαση λύνει τα προβλήματα της χώρας. Κανείς δεν μου απάντησε. Δεν λύνει τα προβλήματα της χώρας η σύμβαση. Τον Ιούνιο θα δούμε πάλι τα ίδια. Είναι μια σειρά πραγμάτων που δεν καταπίνονται όπως αγγλικό δίκαιο.
Από τη συμφωνία οι δανειστές θα πάρουν τα μισά τους λεφτά και οι τράπεζες 30 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις θα πάρουν έξι δισεκατομμύρια. Η Ελλάδα δεν παίρνει τίποτα. Δεν ξέρω τι είναι καλύτερο. Χρεοκοπία ή εξαθλίωση. Και τα δυο έχουν κοινό παρονομαστή την χρεοκοπία.

Εχω εξαιρετικές αναμνήσεις από τη συνεργασία που είχαμε, είπε απευθυνόμενος στον Λουκά Παπαδήμο. Ελπίζω και εις το μέλλον να ξανασυναντηθούμε. Εμείς είμαστε ανυποχώρητοι στο «όχι» που είπαμε. Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και δεν θα τους δικαιώσουμε μέσω ψηφοφορίας είπε. Το κόμμα του αποχώρησε από την αίθουσα. Δεν ακολούθησαν όμως οι Βορίδης και Γεωργιάδης.


Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ): «Αναστολή πληρωμών και διαγραφή χρέους χωρίς μνημόνια»
ΩΡΑ: 21:10

«Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή» δήλωσε ο Α. Τσίπρας. «Ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο μνημόνιο δεν είχε στόχο την έξοδο από την κρίση, αλλά τη φτωχοποίηση των ελλήνων και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η έγκριση του νέου πακέτου μέτρων και νέου δανείου όχι μόνο δεν θα μας σώσει από την άτακτη χρεοκοπία αλλά θα τη φέρει πιο κοντά και με δυσμενέστερους όρους για τον ελληνικό λαό. Αν αποδεχθούμε το πακέτο η χώρα θα βρεθεί ακόμα πιο αποδυναμωμένη, γιατί θα έχετε εκχωρήσει το σύνολο του χρέους στο βρετανικό δίκαιο, θα έχτε φορτώσει το λαό με ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια χρέους».

«Σήμερα η Βουλή έχει την τελευταία ευκαιρία να ταυτιστεί με το λαϊκό αίσθημα. Αυτό που μας ετοιμάζουν είναι ένα ολοκαύτωμα. Πρέπει τώρα να προχωρήσουμε σε αναστολή πληρωμών για όσο χρειαστεί και να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους χωρίς μνημόνια».

Αναφερόμενος στον κ. Βενιζέλο, δήλωσε ότι «Ο κ. Βενιζέλος επιλέγει να κάνει τον λέοντα στον ελληνικό λαό αλλά την όρνιθα στους πιστωτές», ενώ για τον κ. Σαμαρά δήλωσε ότι οι κόκκινες γραμμές έγιναν κόκκινες κορδέλες.


Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ):
ΩΡΑ: 21:00

«Αυτές τις συμβάσεις δεν έχει προλάβει να τις διαβάσει κανένας εδώ μέσα. Εγώ δεν τις έχω ολοκληρώσει. Αλλά από αυτά που είδα τρόμαξα» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης. «Έχετε οδηγήσει τη χώρα στην πραγματική χρεοκοπία και τώρα έρχεστε στο επόμενο βήμα, να την εκποιήσετε».


Αθανάσιος Παφίλης (ΚΚΕ): "Εσείς μπορείτε να ζήσετε με 450 ευρώ;"
ΩΡΑ 20:50

«Με έναν απίστευτο κυνισμό λέτε στον κόσμο ή θα δεχθείς να ζεις με 400 ευρώ μισθό και 300 σύνταξη ή θα σε πάμε σε 150. Εσείς προσωπικά υπουργοί βουλευτές αν σας δώσουν 450 ευρώ και σας τα πάρουν τα υπόλοιπα μπορείτε να ζήσετε;», είπε ο κ. Παφίλης.


Νίκος Δένδιας (ΝΔ): "Η σύμβαση είναι παράθυρο για μια ευκαιρία"
ΩΡΑ 20:44

«Είναι σωτηρία η ψήφιση της σύμβασης; Κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι είναι. Είναι ένα παράθυρο για μια ευκαιρία», τόνισε ο κ. Δένδιας. «Η ΝΔ κάνει αυτό που πρέπει να κάνει αυτό που έχει υποχρέωση κάθε έλληνας να κάνει», υπογράμμισε.


Χρήστος Πρωτόπαππας (ΠΑΣΟΚ): "Κανείς δεν μπορεί να υπογράψει ότι αυτή είναι η οριστική συμφωνία"
ΩΡΑ: 20:37

«Αν το πακέτο περάσει και εφαρμοστεί ο λαός μπορεί και πάλι να ελπίζει. Δεν μπορεί κανείς να υπογράψει ότι όλα θα πάνε καλά, ότι αυτή είναι η οριστική σωτηρία. Μπορούμε να πούμε όμως ότι θα το παλέψουμε. Υπάρχουν όμως προϋποθέσεις. Ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρχουν πισωγυρίσματα», δήλωσε ο κ. Πρωτόπαππας.

«Είναι καλό το πρόγραμμα; Όχι δεν είναι καλό. Έχει νεοφιλελεύθερα στοιχεία. Αλλά εάν αυτή η συμφωνία που έρχεται σήμερα με τα χρήματα δεν γίνει επί της αρχής δεκτή, θα έχει αποτέλεσμα να πάμε σε άλλα δεδομένα. Τι ψηφίζουμε σήμερα; Ιδιαίτερα με το άρθρο 1 ψηφίζουμε μαζί τα 130 δις. ευρώ και το σύνολο της συμφωνίας η οποία υπάρχει με τους δανειστές μας; Δεν έπρεπε να υπάρχει εφαρμοστικός νόμος; Πολλοί τα ζητήσαμε. Όμως η ανασφάλεια ενόψει της Τετάρτης αναγκάζει να πάμε σε μια ψηφοφορία χωρίς άρθρα. Υπάρχει ένα ερώτημα. Ναι ή όχι. Ευρώ η δραχμή και χρεοκοπία».


Σίμος Κεδίκογλου (ΝΔ): "Πρέπει να κάνουμε το εθνικά αναγκαίο"
ΩΡΑ: 20:27

"Ο πρόεδρος της ΝΔ κινήθηκε πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Κατανοώ της ενστάσεις ορισμένων συναδέλφων στη ΝΔ, αλλά δεν συμφωνώ. Γιατί στόχος μας δεν είναι να περιοριζόμαστε στον ρόλο της Κασσάνδρας. Πρέπει να δίνουμε λύσεις", δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου. "Δεν μπορούμε να παραδώσουμε μια χρεοκοπημένη χώρα στα παιδιά μας μόνο και μόνο για να λέμε ότι δικαιωθήκαμε. Πρέπει να κάνουμε το εθνικά αναγκαίο. Βασική αρχή της ΝΔ είναι η διασφάλιση της Ελλάδας εντός του ευρώ, εντός της ΕΕ". Δήλωσε ότι το κόμμα ψηφίζει το νομοσχέδιο και ζήτησε άμεση διεξαγωγή εκλογών.


Ευάγγελος Βενιζέλος: Κοιμηθήκαμε επί δεκαετίες 
ΩΡΑ: 20:00


Κοιμηθήκαμε επί δεκαετίες και αυτή είναι η πραγματική πηγή του προβλήματος και της βαθιάς κρίσης που περνά σήμερα η χώρα, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Εξακολουθούμε ακόμα και σήμερα να παράγουμε ελλείμματα.
Δεν θέλουν να μας τιμωρήσουν οι ευρωπαίοι. Θέλουν να μεταφέρουν τη δική τους αντίληψη, που εμείς λέμε νεοφιλελεύθερη, σε εμάς, σημείωσε. Πιστεύουν ότι το δικό τους μοντέλο είναι το πετυχημένο. Περιμένουν από εμάς όχι μια ψήφο αποδοχής με ευρεία πλειοψηφία. Περιμένουν να τους εγγυηθούμε ότι όχι μόνο η παρούσα αλλά και η επόμενη βουλή μπορεί να αναλάβει να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα με τρόπο αξιόπιστο. Αυτοί δεν συναλλάσσονται με την κυβέρνηση αλλά με την Ελλάδα.
Επανέλαβε ότι η χρεοκοπία είτε συντεταγμένη είτε όχι θα είναι καταστροφική για τη χώρα.
"Ολοι κουβαλάμε μια τεράστια ευθύνη. Μας λοιδορούν αλλά κρινόμαστε με ιστορικούς όρους", συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το θέμα του αγγλικού δικαίου o κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «το κρίσιμο θέμα αν μπορούν να κατασχεθούν τα πολιτιστικά αγαθά της χώρας, ο ορυκτός πλούτος, όλη η δημόσια περιουσία η απάντηση είναι: όχι, γιατί ίσχυε εξ αρχής και ισχύει και θα ισχύει το ελληνικό Δίκαιο εκτέλεσης με αρμοδιότητα των ελληνικών Δικαστηρίων και δεν μπορεί κανείς να εκτελέσει εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου περισσότερο από ό,τι μπορεί οποιοσδήποτε ιδιώτης που έχει να εισπράξει από το Ελληνικό Δημόσιο και καταφεύγει στα ελληνικά Δικαστήρια. Μόνο την ιδιωτική περιουσία. Όχι τη δημόσια περιουσία. Μην τολμήσει ξανά κανείς να πει το ψέμα για την Ακρόπολη, ή για τη Δήλο, ή το ψέμα για τον ορυκτό πλούτο που αγωνιζόμαστε να αξιοποιήσουμε στο Αιγαίο ή στο Ιόνιο, ή στο Κρητικό».


Λούκα Κατσέλη (ΠΑΣΟΚ): Ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο
ΩΡΑ: 19:55


Με ανακοίνωση της επιβεβαίωσε την πρόθεση της να μην ψηφίσει το μνημόνιο. «Η αρνητική μου ψήφος στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο εκφράζει την πεποίθησή μου ότι τα μέτρα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής που ενσωματώνονται στο παρόν Νομοσχέδιο αντιστρατεύονται την επιδίωξη εξόδου της χώρας από τη σημερινή κρίση υπερχρέωσης που αποτελεί ύψιστο δημόσιο και εθνικό συμφέρον» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της.


Α. Χρυσανθακόπουλος (ΛΑΟΣ): Καταψηφίζουμε 
ΩΡΑ: 19:50

Καταψηφίζουμε το μνημόνιο γιατί οι όροι που είχαμε θέσει, όπως η προστασία μισθών και συντάξεων και τα μέτρα κατά της λαθρομετανάστευσης δεν υιοθετήθηκαν.


Ντόρα Μπακογιάννη (ΔΗ.ΣΥ.) «Κάκιστη η σύμβαση, αλλά δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε όχι»
ΩΡΑ: 19:43 

"Αυτή η σύμβαση είναι κάκιστη διότι η ελληνική πλευρά δεν είχε τα επιχειρήματα ούτε τις αντιπροτάσεις. Δεν είχε αντιπρόταση να καταθέσει. Το αποτέλεσμα είναι να βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια σύμβαση που φέρνει τον κόσμο σε απόγνωση", δήλωσε η κ. Μπακογιάννη. "Δεν υπάρχει κανείς που να μην ξέρει τι θα συμβεί στη χώρα αν αυτή η σύμβαση δεν ψηφιστεί. Το ευκολότερο θα ήταν να πούμε ένα μεγαλοπρεπές όχι. Δεν το κάνουμε γιατί δεν έχουμε το άλλοθι της άγνοιας. Δεν δικαιούμαι να παίξω πάνω στον φόβο την απόγνωση και την έλλειψη ελπίδας των ελλήνων", τόνισε.


Αλέκα Παπαρηγα (ΚΚΕ): "Ο λαός δεν γλιτώνει τη χρεοκοπία ότι και αν κάνει"
ΩΡΑ: 19:24

Ο λαός δεν θα γλιτώσει την χρεοκοπία ότι και αν κάνει, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ζήτησε αποδέσμευση και μονομερή διαγραφή του χρέους. Δεν ενδιαφερόμαστε για μια σωσμένη Ελλάδα με χρεοκοπημένο λαό, τόνισε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει σχέδιο «να γίνει υγειονομική ζώνη το Σύνταγμα»


Γιώργος Κουτρουμάνης (ΠΑΣΟΚ): Παίρναμε συμβασιούχους για να καλύπτουμε την ανεργία
ΩΡΑ: 19:10


Πρέπει να ψηφίσουμε τα σκληρά μέτρα για να διατηρήσουμε το σημαντικότερο μέρος της ευημερίας των Ελλήνων πολιτών, υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας. Εως τώρα παίρναμε συμβασιούχους στο Δημόσιο για να καλύπτουμε το πρόβλημα της ανεργίας. Και έτσι αυξάνονταν το έλλειμμα και το χρέος. Οι πρακτικές αυτές κατέρρευσαν.
Ανέφερε ότι θα πρέπει από αύριο να υπάρξουν δράσεις για την ανταγωνιστικότητα, τις διαρθρωτικές αλλαγές, την δίκαιη κατανομή των βαρών και τη δημιουργία δικτύου ασφαλείας για τους αδύναμους. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό πόρο, υποστήριξε.

Ευάγγελος Παπαχρήστος: "Μας είπαν να το ψηφίσουμε και μετά θα βάλουν τα νούμερα" 
ΩΡΑ:  18:43

"Μας έφερε αυτό το τούβλο και μας είπε ότι σε μια μέρα μπορούμε να το διαβάσουμε. Εκεί που είναι για νούμερα έχει κουκίδες. Και λέει ψηφίστε κάτι στο οποίο εμείς θα βάλουμε τα νούμερα. Είναι δυνατόν έλληνας πολίτης να αποδεχθεί αυτή τη διαδικασία;" δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Πρέβεζας κ. Παπαχρήστος.

Θεόδωρος Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ): "Εκχωρείται το τελευταίο ατού της Ελλάδας"
ΩΡΑ: 18:27

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η νέα συμφωνία θα διέπεται από το βρετανικό δίκαιο, ο κ. Δρίτσας διερωτήθη πως θα επιτραπεί να εκχωρηθεί το τελευταίο ατού που διαθέτει η ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι «δένετε νομικά χειροπόδαρα την Ελλάδα ώστε να μην έχει καμία δυνατότητα να περιφρουρήσει τα συμφέροντά της». Έκανε λόγο για «πλήρη παράδοση με αντάλλαγμα να μην χρεοκοπήσουμε». «Ούτε αυτό όμως μπορείτε να το βεβαιώσετε», σχολίασε.


Παύλος Μαρκάκης (ΛΑΟΣ): "Η χρεοκοπία δεν θα προλάβει"
ΩΡΑ: 18:16

«Κανένας δεν μπήκε στην ουσία των συμβάσεων. Σήμερα ορκίστηκαν νέοι βουλευτές. Μπορούν να πείσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι μπόρεσαν να διαβάσουν τους δυο τόμους για τις δανειακές συμβάσεις;» δήλωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Μαρκάκης. Άφησε αιχμές κατά των ΜΜΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά «πως γίνεται να προβάλλουν όλα τα μαύρα μέχρι χθες και σήμερα να λένε τι θα γίνει σε περίπτωση χρεοκοπίας;» «Η χρεοκοπία δεν θα προλάβει. Θα έρθει πρώτα η φτώχεια και η κοινωνική έκρηξη», τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. θα πει όχι στα μέτρα.


Έκκληση Λαφαζάνη να αποσυρθούν τα ΜΑΤ
ΩΡΑ 18:00

Έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει εντολή να αποσυρθούν τα ΜΑΤ και να μην κάνουν χρήση χημικών έκανε με παρέμβασή του ο κ. Λαφαζάνης. Απαντώντας ο κ. Πρωτόπαππας, δήλωσε ότι «υπάρχουν κουκουλοφόροι και κάποιοι που πετάνε μολότοφ. Αν κινδυνεύουν άνθρωποι κινδυνεύουν από αυτούς».


Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν επιθυμούμε δραχμή, εσείς την φέρνετε πιο κοντά
ΩΡΑ: 17:00

"Η Ελλάδα ζει την αρχή του τέλους ενός χρεοκοπημένου συστήματος διακυβέρνησης της χώρας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πείθουν στο ρόλο του διασώστη", δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδημούλης. Διερωτήθηκε γιατί θα πετύχει το δεύτερο μνημόνιο εκεί που απέτυχε το πρώτο, ενώ τόνισε ότι το ερώτημα είναι τι θα κάνουν όσοι πουν σήμερα "ναι" τον Ιούνιο και τον Ιούλιο που θα έχει φανεί ολοφάνερα ότι και αυτή η συνταγή έπεσε έξω. "Δεν επιθυμούμε χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή, εσείς τη φέρνετε πιο κοντά", δήλωσε.


Νικόλαος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους
ΩΡΑ: 16:50


«Υπάρχει σύχρονη εκδοχή στο φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους και σε αυτό καλούμε τον λαό», είπε ο βουλευτής Αχαϊας. Τάχθηκε κάθετα αντίθετος στο νομοσχέδιο και υποστήριξε ότι είναι ψευτοδίλημμα το «ευρώ ή δραχμή». Σας ενδιαφέρει σε ποιο νόμισμα θα αποτιμάται η φτώχεια και η εξαθλίωση του ελληνικού λαου; αναρωτήθηκε.


Κωστής Χατζηδάκης (ΝΔ): Αν δεν πούμε ναι η χώρα θα καταρρεύσει σε τρεις ημέρες
ΩΡΑ 16:40

Δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το Μάρτιο για να δούμε την καταστροφή. Αν σήμερα δεν πούμε "ναι" αύριο θα αρχίσει η κατάρρευση της χώρας. Θα επικρατήσει πανικός και οι άνθρωποι θα τρέχουν στις τράπεζες να πάρουν τα χρήματα τους. Υπάρχουν οδυνηρές ρυθμίσεις για τα εργασιακά και αλλού, όμως αν δεν ψηφίσουμε τα μέτρα η Ελλάδα θα γίνει μια δεύτερη Αργεντινή.


ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΩΡΑ 16:30


Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας. Υπερ του αιτήματος ήταν 29 βουλευτές. Νέα ένταση στη βουλή.


Βενιζέλος: Οι αγορές έχουν καθυποτάξει τα κράτη
ΩΡΑ 16:20

Οι αγορές έχουν καθυποτάξει τα κράτη και αυτό φαίνεται και από τις κινήσεις των οίκων αξιολόγησης που υποβαθμίζουν χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Τη δυσκολία που περνά η χώρα το σύνταγμα την αντιμετωπίζει μέσα από την έννοια του «δημοσίου συμφέροντος». Υπάρχει πλούσια νομολογία υπερ της συνταγματικότητας των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου σε ότι αφορά τα εργασιακά. Τιμώ τους συναδέλφους μου που υπογράφουν το κείμενο αλλά τα επιχειρήματα που επικαλούνται είναι πολιτικά.


Δένδιας Νικόλαος (ΝΔ): Κατά της ένστασης και η Ν.Δ.
ΩΡΑ: 16:05


Κατά της ένστασης συνταγματικότητας και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. επικαλούμενος γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Δημ. Παπουτσής (ΠΑΣΟΚ): Δεν υπάρχει θέμα συνταγματικότητας
ΩΡΑ: 16:00


Υπάρχουν εθνικοί λόγοι που δικαιολογούν τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά που προβλέπονται στο νομοσχέδιο και αίρουν το ζήτημα της συνταγματικότητας, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ζητώντας να μην γίνει δεκτή η ένσταση περί συνταγματικότητας.


Λαφαζάνης: Ενσταση, υπάρχει θέμα συνταγματικότητας
ΩΡΑ: 15:40

Θέμα συνταγματικότητας του νομοσχεδίου έθεσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος κείμενο που υπογράφουν μεταξύ άλλων οι συνταγματολόγοι Ανδρέας Δημητρόπουλος και Γιώργος Πετρούγκαλος το οποίο καταλήγει με την επισήμανση ότι «η ψήφιση του νομοσχεδίου συνιστά συνταγματική εκτροπή». Στο επίκεντρο της κριτικής είναι το θέμα των εργασιακών και των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων που καταστρατηγούνται με το νομοσχέδιο. Υπερ της ένστασης τάχθηκε το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ.


Βενιζέλος: Πρέπει αύριο οι αγορές να γνωρίζουν
Ωρα: 15:25

Πριν από το eurogroup πρέπει το working group να διαπιστώσει ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις και να εγκρίνει τη συμφωνία, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Πρέπει να τελειώσουμε σήμερα ώστε αύριο το πρωί οι αγορές να έχουν λάβει το μήνυμα ότι εμείς έχουμε ολοκληρώσει και ότι η συμφωνία θα προχωρήσει.


Καρατζαφέρης: Διάλυση της βουλής και εκλογές
ΩΡΑ: 15:20


«Νόμιμο είναι, ηθικό είναι;» αναρωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης για το κατεπείγον και πρότεινε να δοθεί και η αυριανή μέρα για τη συζήτηση, ώστε να προλάβουμε το χρονοδιάγραμμα του eurogroup και να γίνει ουσιαστική συζήτηση.
Αν δεν μπορούμε να έχουμε ούτε αυτό και τα χρονοδιαγράμματα που μας επιβάλουν είναι τέτοια, τότε η λύση είναι μια: άμεση διάλυση της βουλής και εκλογές.


Βενιζέλος: Οι συνθήκες επιβάλλουν το κατεπείγον
ΩΡΑ: 15:05

Υπεραμύνθηκε της διαδικασίας του κατεπείγοντος ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ολοι ξέρουμε εδώ και εβδομάδες ποια είναι τα ανοικτά θέματα. Ολοι ξέρουν τι έχει τεθεί στο τραπέζι. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το eurogroup θα πει το ναι στη δανειακή σύμβαση την Τετάρτη αν εμείς σήμερα δεν κάνουμε αυτό που πρέπει. Και αν αυτό δεν γίνει τότε δεν θα προχωρήσει το PSI την Παρασκευή και δεν θα προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα. Αν αυτά γίνουν η χώρα θα πτωχεύσει.


Μπακογιάννη: Οριακός ο χρόνος ενημέρωσης των βουλευτών
ΩΡΑ: 15:00


Ο χρόνος που είχαν οι βουλευτές για να μελετήσουν το κείμενο ήταν οριακός, παραδέχθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη.


Κατά του μνημονίου ανεξάρτητοι βουλευτές
ΩΡΑ: 14:45

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η ανεξάρτητη βουλευτής Σ. Σακοράφα αλλά και ο επίσης ανεξάρτητος Πάνος Καμένος. Αμφότεροι αντέδρασαν με το γεγονός ότι θα μπορέσουν να μιλήσουν μόνο δυο ανεξάρτητοι βουλευτές, εξαιτίας της διαδικασίας του κατεπείγοντος. Αντίθετος και ο Π. Κουρουπλής με τη διαδικασία. «Εγω δεν είμαι έτοιμος να ψηφίσω με τη διαδικασία του κατεπείγοντος».


Ξεκίνησε η διαδικασία στη Βουλή
ΩΡΑ: 14:30

Με την ορκωμοσία των τριών βουλευτών που καταλαμβάνουν τις θέσεις των παραιτηθέντων ξεκίνησε η διαδικασία.

Τα αίματα άναψαν άμεσα καθώς ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Παφίλης κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί ώστε να προκηρυχθούν αμέσως εκλογές. Παράλληλα κατέθεσε αίτημα να γίνει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και κατ’ άρθρο.

Το αίτημα στήριξε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλης. Αμφότερα τα κόμματα τάχθηκαν κατά της διαδικασίας του κατεπείγοντως.

Ενταση στα έδρανα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Μαυρίκος έφτασε στο σημείο να πετάξει το το τόμο με το μνημόνιο προς την κατεύθυνση των έδρανων που κάθονται τα μέλη της κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v