Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολα τα βλέμματα στον... επίσημο τομέα

Τη συμμετοχή του επίσημου τομέα στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το PSI ζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ. Υπάρχει ήδη ισχυρή συμμετοχή της ΕΕ, τονίζει η Κομισιόν. Δεν ζητήσαμε συγκεκριμένο ρόλο για την ΕΚΤ λέει το ΔΝΤ.

Ολα τα βλέμματα στον... επίσημο τομέα
Τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το PSI ζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ, επισημοποιώντας το αίτημα του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής και της ΕΚΤ. 

"Εάν το κούρεμα στο ελληνικό χρέος που κατέχουν ιδιώτες δεν αρκεί, ο επίσημος τομέας θα πρέπει να συμμετάσχει στην επαναδιαπραγμάτευση", τόνισε η επικεφαλής του ταμείου από το Παρίσι.  

Η ίδια σημείωσε ότι "το σημείο ισορροπίας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στις διαπραγματεύσεις για το PSI είναι ένα κρίσιμο ερώτημα".

Αρνείται αύξηση της συμμετοχής ο επίσημος τομέας

Σχεδόν άμεσα έσπευσε να αντιδράσει η Κομισιόν, δια μέσου του εκπροσώπου της, Αμαντέου Αλταφάζ.

"Η στάση της Ε.Ε. αναφορικά με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει. Υπάρχει ήδη ισχυρή συμμετοχή του επίσημου τομέα μέσω του δεύτερου πακέτου βοήθειας", δήλωσε. 

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Ε.Ε. κινείται και η ΕΚΤ, πηγές της οποίας αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει αρνητική σε ότι αφορά τη συμμετοχή της στο PSI.

Νωρίτερα την Τετάρτη, μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό η κα Λαγκάρντ χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφευχθεί ένα ελληνικό ντόμινο στην Ευρώπη.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι με την εφαρμογή των ορθών πολιτικών τις επόμενες εβδομάδες στην Ε.Ε., στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες το τέλος του 2012 μπορεί να είναι καλύτερο από την αρχή του.

Επίσης, ζήτησε την ενοποίηση των κεφαλαίων των δύο ταμείων διάσωσης της Ε.Ε., του EFSF και του ESM, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στην Ευρώπη.

ΔΝΤ: Δεν ζητήσαμε από ΕΚΤ συμμετοχή στη διάσωση

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει ζητήσει από την ΕΚΤ να παίξει κάποιον συγκεκριμένο ρόλο στη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, ξεκαθάρισε το Ταμείο.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, William Murray, «Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, είναι ζωτικής σημασίας το νέο πρόγραμμα να στηριχθεί από έναν συνδυασμό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και στήριξης από τον επίσημο τομέα, που θα οδηγήσουν σε μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Το ΔΝΤ δεν έχει άποψη ως προς το ποια θα πρέπει να είναι η συμμετοχή του κάθε τομέα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ δεν έχει ζητήσει από την ΕΚΤ να παίξει κάποιον συγκεκριμένο ρόλο».


Καψής: Στην Αθήνα ο Νταλάρα την Πέμπτη -Στόχος να κλείσει το PSI εντός εβδομάδας

Ο επικεφαλής του IΙF, Τσαρλς Νταλάρα, που συντονίζει τις διαπραγματεύσεις για το PSI, θα επιστρέψει στην Αθήνα την Πέμπτη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

"Η κυβέρνηση έχει στόχο να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων εντός της εβδομάδας", δήλωσε ο κ. Καψής.

A.P.: Κρίσιμη σύσκεψη ομολογιούχων - IIF στο Παρίσι

Οπως μετέδωσε το Associated Press την Τετάρτη στο Παρίσι έγιναν κρίσιμες επαφές της επιτροπής ομολογιούχων για να καθοριστεί η στάση της μετά και τη σκληρή στάση του επίσημου τομέα.

Η επιτροπή, που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, αναμένεται, μετέδιδε το πρακτορείο, να λάβει αποφάσεις για το εάν θα επιμείνει στον εθελοντικό χαρακτήρα της συμφωνίας.

Αμέσως μετά το IIF εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει ότι επιστρέφει στην Αθήνα ο κ. Νταλάρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v