ΥΠΑΝ καταγγέλλει ΥΠΟΙΚ για λαθρεμπόριο

Ανώτατο στέλεχος του υπ. Ανάπτυξης καρφώνει ύποπτα κυκλώματα. Το μπλόκο μηχανισμών του ΥΠΟΙΚ στις αλλαγές για σύλληψη του λαθρεμπορίου. Κόντρα Χρυσοχοΐδη-Βενιζέλου βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ. Πώς απαντά το ΥΠΟΙΚ.

ΥΠΑΝ καταγγέλλει ΥΠΟΙΚ για λαθρεμπόριο
Στην αντεπίθεση πέρασε πριν από λίγο το ΥΠΟΙΚ το οποίο μέσω ανακοίνωσης του ΣΔΟΕ απαντά στις καταγγελίες του ανώτατου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ότι το επικεφαλής του Σώματος αντιδρά στη δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου.

Στην εν λόγω ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο Ειδικός Γραμματέας Ιωάννης Π. Διώτης, χαρακτηρίζεται αναληθής και ανυπόστατος ο ισχυρισμός ότι ο επικεφαλής του Σ.Δ.Ο.Ε. φέρεται να αντιδρά, και μάλιστα επί έξι μήνες(!), στη δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου, αρνούμενος κάθε συμμετοχή δήθεν λόγω των πολλών υποθέσεων που χειρίζεται το Σ.Δ.Ο.Ε.

Ακριβές είναι αντίθετα, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση ότι το Σ.Δ.Ο.Ε. παρέσχε σε κάθε περίπτωση παρεμπορίου την συνδρομή που του ζητήθηκε. Παράλληλα επισημαίνεται ότι από καμμία διάταξη νόμου δεν προβλέπεται η δημιουργία «ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου» για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, ενώ σημειώνεται ότι «το Σ.Δ.Ο.Ε. δεν νομοθετεί και επομένως δεν μπορεί, ακόμα και αν ήθελε, να «αυτοεξαιρεθεί από την καταστροφή των παράνομων εμπορευμάτων». Τονίζεται δε ότι «όσα φέρεται να έχει ισχυρισθεί στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι δηλαδή «η ΕΛ.ΑΣ. και το Σ.Δ.Ο.Ε. ζήτησαν να εξαιρεθούν από την καταστροφή των κατασχεθέντων εμπορευμάτων» είναι ανακριβή».

Νωρίτερα, το euro2day μετέδιδε τα εξής:

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης καρφώνει ύποπτα κυκλώματα. Το μπλόκο μηχανισμών του ΥΠΟΙΚ στις αλλαγές για σύλληψη λαθρεμπορίου και το νέο σκάνδαλο παραεμπορίου. Κόντρα Χρυσοχοΐδη - Βενιζέλου βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ.

Λάδι στην κυβερνητική κρίση, με φόντο και τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, ρίχνουν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένα κυκλώματα στο υπουργείο Οικονομικών, και όχι μόνο, τα οποία αντιστέκονται στην πάταξη του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου.

Λίγες ώρες μετά την άσκηση δίωξης και την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Καπελέρη, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης αποφάσισε να ανοίξει το στόμα του για το μείζον πρόβλημα του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων, χωρίς όμως να κατονομάζει πρόσωπα ή να καταθέτει τα σχετικά στοιχεία στον αρμόδιο ανακριτή.

Ειδικότερα, το στέλεχος, το οποίο επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του, αποκάλυψε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κωλυσιέργησε να υιοθετήσει τη μόνη κατά τη γνώμη του πρακτική λύση πάταξης του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων, δηλαδή την εγκατάσταση στα πρατήρια συστήματος εισροών - εκροών. 

Το ίδιο στέλεχος κατήγγειλε την ύπαρξη μηχανισμών από υπηρεσιακούς παράγοντες, εφοριακούς και τελωνειακούς, που αντιδρούν σθεναρά στην εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές για την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και αναφορικά με τον περιορισμό του παραεμπορίου, σημειώνοντας ότι πρέπει να καταργηθεί η εξαίρεση του ΣΔΟΕ και της Δημοτικής Αστυνομίας από την υποχρέωση καταστροφής των προϊόντων που έχουν δεσμευθεί.

Προανήγγειλε, μάλιστα, νέο σκάνδαλο, αποκαλύπτοντας ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί κορυφαία στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας μεγάλων δήμων με στόχο να αποκαλυφθεί κύκλωμα που επαναδιοχετεύει στην αγορά προϊόντα παραεμπορίου που έχουν κατασχεθεί, στο οποίο υπονοήθηκε ότι συμμετέχουν και υπάλληλοι του ΣΔΟΕ και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι νέες καταγγελίες ανώτατου στελέχους του ΥΠΑΝ εξηγούνται τόσο από την ανάγκη θωράκισης απέναντι στις ευθύνες για τη μη πάταξη της φοροδιαφυγής όσο, κυρίως, και από τον σκληρό υπόγειο πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των υποψήφιων για τη θέση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Το «μπλόκο» του ΥΠΟΙΚ στο σύστημα εισροών - εκροών

Την ύπαρξη μηχανισμών αποτελούμενων από υπηρεσιακούς, εφοριακούς και τελωνειακούς παράγοντες, και όχι μόνο, που διευκολύνουν το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων, μπλοκάροντας τη σχετική απόφαση για εγκατάσταση του συστήματος εισροών - εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, που θα βοηθούσε στην πάταξη του λαθρεμπορίου, διαπιστώνει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Καπελέρη, και αφού έχει προηγηθεί η παραπομπή του στη Δικαιοσύνη, το συγκεκριμένο στέλεχος αποκάλυψε το μπάχαλο που επικρατεί μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων. Ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό κι έδινε τις διαστάσεις μιας τεχνητής ασυνεννοησίας μεταξύ των υπουργείων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα κυκλώματα να συνεχίζουν το «θεάρεστον» έργο τους.

Συγκεκριμένα, οι αναφορές αφορούσαν την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος εισροών - εκροών στα πρατήρια, μέσω του οποίου θα μπορεί να γίνεται λεπτομερής έλεγχος των αγοραζόμενων και πωλούμενων καυσίμων από πρατήρια και εταιρείες εμπορίας.

Η εγκατάσταση των συστημάτων αυτών έχει γίνει υποχρεωτική εδώ και πάνω από δύο χρόνια (σχετικός νόμος είχε περάσει επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη). Επί της ουσίας όμως τίποτε δεν έχει γίνει. Ο νόμος παραμένει στο… ΦΕΚ, αφού δεν έχει βγει ακόμα η επίμαχη απόφαση από το ΥΠΟΙΚ που αφορά τη διασύνδεση των μετρολογικών στοιχείων του συστήματος εισροών - εκροών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να γίνεται φορολογικός έλεγχος.

Στο θέμα έχει αναφερθεί με σχετική του επιστολή προς τους κ. Παντελή Οικονόμου και Γιάννη Καπελέρη ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σωκράτης Ξυνίδης, στην οποία ζητούσε να συνδεθεί το σύστημα εισροών - εκροών με τη ΓΓΠΣ, ενώ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι «εάν το ΥΠΟΙΚ δεν δώσει φορολογικές διαστάσεις στο σύστημα εισροών - εκροών δεν θα παταχθεί το λαθρεμπόριο».

Το ζήτημα επανήλθε στις 14 Δεκεμβρίου στη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα πάντα με το στέλεχος του ΥΠΑΝ, φέρεται να ρώτησε τον κ. Καπελέρη γιατί δεν έχει υπογραφεί η συγκεκριμένη απόφαση και πήρε την απάντηση ότι θα υπογραφεί σύντομα. Σύμφωνα πάντα με τις εν λόγω πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη και τον γενικό γραμματέα κ. Θεοχάρη να του δώσουν αναλυτικά στοιχεία για την αγορά των καυσίμων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, με βάση τη φορολογική νομοθεσία που ίσχυε μέχρι πρόσφατα, τα πρατήρια υγρών καυσίμων φορολογούνται με σταθερό ποσοστό επί των τιμολογίων αγοράς καυσίμων. Το καθεστώς αυτό, όπως είναι φυσικό, επέτρεπε στο λαθρεμπορικό κύκλωμα να διοχετεύει μέσω των πρατηρίων ποσότητες οι οποίες δεν εμφανίζονταν στις πωλήσεις και ούτε μπορούν να ελεγχθούν.

Σήμερα το σύστημα έχει εξορθολογιστεί εν μέρει με την εισαγωγή των ταμειακών μηχανών, οι οποίες ωστόσο δεν είναι συνδεδεμένες με τις αντλίες. Έτσι, λαμβάνονται μεν υπ' όψιν οι πωλήσεις, αλλά με βάση μόνο τις εκδιδόμενες αποδείξεις.

Ύπαρξη κυκλώματος που υποθάλπει το παραεμπόριο

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αιχμές και για την εμπλοκή υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας στο κύκλωμα του παραεμπορίου. Το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αποκαλύπτει ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί κορυφαία στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας μεγάλων δήμων, με στόχο να αποκαλυφθεί το κύκλωμα.

Την ίδια ώρα, ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να βρει, να κατασχέσει και κυρίως να καταστρέψει προϊόντα από το παραεμπόριο, τα οποία έχουν κατακλύσει τους δρόμους, τα πεζοδρόμια, ακόμη και ράφια ορισμένων καταστημάτων.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά το σκέλος της καταστροφής προϊόντων του παράνομου εμπορίου, που εν τέλει πιάνουν τα αρμόδια κλιμάκια, το ΣΔΟΕ και η Αστυνομία έχουν αυτοεξαιρεθεί από την καταστροφή των παράνομων εμπορευμάτων, απόφαση την οποία αδυνατεί να κατανοήσει το συγκεκριμένο στέλεχος, υπαινισσόμενο εμπλοκή τους στο κύκλωμα.

Αποτέλεσμα, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, κατασχεθέντα προϊόντα από το ΣΔΟΕ και την ΕΛΑΣ να μην μπορούν να καταστραφούν και να ελλοχεύει ο κίνδυνος επαναπροώθησής τους στην αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Ανάπτυξης εδώ και έξι μήνες έχει ζητήσει τη δημιουργία Ενιαίου Επιχειρησιακού Κέντρου, αλλά ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης, όπως καταγγέλλεται, αντιδρούσε λέγοντας «ότι δεν θέλει να συμμετάσχει γιατί έχει πολλές άλλες υποθέσεις να χειριστεί».

Από την άλλη πλευρά, και παρά τις όποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί από ορισμένους δήμους, όπως ο Δήμος Πειραιά, για την πάταξη του φαινομένου, το παραεμπόριο στο σύνολο της χώρας συνεχίζει να ανθεί, στερώντας από τις νόμιμες επιχειρήσεις και τον κρατικό κορβανά πολύτιμα έσοδα. Σημειώνεται ότι το παραεμπόριο μεταφράζεται σε 25 δισ. ευρώ λιγότερη ρευστότητα στην ελληνική αγορά και απώλεια άνω των 6 δισ. ευρώ φόρους.

Πάντως, στην τελευταία συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής για τη Φοροδιαφυγή, και παρά τις όποιες αντιδράσεις είχαν εκφραστεί από τους εμπλεκόμενους φορείς στο πρόσφατο παρελθόν, όπως καταγγέλλει το ίδιο στέλεχος, αποφασίστηκε η δημιουργία και η λειτουργία ενός Ενιαίου Επιχειρησιακού Κέντρου, καθώς έγινε σαφές ότι χρειάζεται ενιαία αντιμετώπιση, εκτός από τις αγορανομικές δυνάμεις, τη Δημοτική Αστυνομία και τα ειδικά κλιμάκια (ΚΕΛΑΥΕ).

Αντικείμενα του Επιχειρησιακού Κέντρου, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το υπουργείο Οικονομικών (ΣΔΟΕ), την ΚΕΔΕ (Δημοτική Αστυνομία), το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Ελληνική Αστυνομία) και το υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠΕΑ), θα είναι η δημιουργία και ο συντονισμός ειδικών κλιμακίων ελέγχου και η κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων με σκοπό τη συστηματική αντιμετώπιση του παραεμπορίου.

Ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Αναφορικά με το θέμα το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε τα εξής:

1. Εφαρμόζοντας τον νόμο 3784/2009 εκδόθηκε η υπ. αριθμ. Φ2-1617/7.12.2010 ΚΥΑ των Υπουργείων Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων περί "διαδικασιών και προδιαγραφών εγκατάστασης και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων."

2. Μετά από επανειλημμένες συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις που είχαν δοθεί από την Εθνική επιτροπή για την πάταξη της φοροδιαφυγής που λειτουργεί υπό την Προεδρία του Υπουργού Οικονομικών:

α) υπογράφθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία προβλέπει την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών-εκροών από τα πρατήρια διάθεσης καυσίμων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς και την διασύνδεσή τους με φορολογικούς μηχανισμούς.

β) Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) επεξεργάζεται τις προδιαγραφές ηλεκτρονικής διασύνδεσης και αποστολής των στοιχείων των συστημάτων αυτών.

γ) Τέλος, Οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΓΓΠΣ και ΓΓ Ενέργειας), βρίσκονται σε συνεργασία για την εκπόνηση σχεδίου ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής εισροών και εκροών στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας των καυσίμων από τα διυλιστήρια μέχρι και τα πρατήρια διάθεσης καυσίμων.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της φοροδιαφυγής υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών δόθηκε σαφής εντολή καθημερινής στενής συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων. Ο στόχος αυτός αναγορεύθηκε σε βασική προτεραιότητα της Εθνικής Επιτροπής.



***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v