Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανασχηματισμός μετά τις γιορτές

Η δυσφορία του ΠΑΣΟΚ για το κόστος στήριξης της κυβέρνησης, οι φυγόκεντρες τάσεις Καρατζαφέρη και η ανοχή της Ν.Δ. οδηγούν σε ευρεία αναδόμηση. Κλειδί για το εύρος των αλλαγών οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Ανασχηματισμός μετά τις γιορτές
Σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του αμέσως μετά τις γιορτές ενδέχεται να προχωρήσει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όχι μόνο διαμορφώνουν συνθήκες για ριζικές αλλαγές αλλά τις επιβάλουν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τον τελευταίο κύκλο επαφών του πρωθυπουργού με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, προέκυψε ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο διαθέτει την ευχέρεια του αναδόμησης της κυβέρνησης αλλά το μεν ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να μειωθεί η συμμετοχή του στη κυβέρνηση, ο δε ΛΑΟΣ ακολουθεί φυγόκεντρη τακτική.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές στην κυβέρνηση αμέσως μετά τις γιορτές. Και περιμένει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το εύρος του ανασχηματισμού.

Βάσει διαρροών, ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να ανοίξει τα χαρτιά του, στην συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου της 4ης Ιανουαρίου, κινώντας και τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου.

Ο πρωθυπουργός θα περιμένει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, σταθμίζοντας στις αποφάσεις του, τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και το κλίμα που θα επικρατήσει στο κόμμα που διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Εφόσον υιοθετηθούν ταχείς διαδικασίες, όπως ζητούν αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, οι δελφίνοι για τη θέση του αρχηγού θα διατηρήσουν τους υπουργικούς θώκους και ο ανασχηματισμός θα περιορισθεί σε μαζική «θυσία» υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών. Σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται να υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις με αποχώρηση από την κυβέρνηση προβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Το σενάριο του μικρού ευέλικτου σχήματος έχει στηρίξει ήδη δημόσια ο αρχηγός του Λαικού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Γ. Κατατζαφέρης, ο οποίος όμως ταυτόχρονα θέτει συνεχώς προυποθέσεις, δημιουργώντας την υποψία ότι προετοιμάζει το έδαφος για την αποχώρηση στελεχών του από την κυβέρνηση.

Από πλευράς Ν.Δ. ο μόνος όρος που τίθεται είναι η μη συμμετοχή βουλευτών της στην κυβέρνηση. Όρος που σε συνδυασμό με τη διάθεση αποχώρησης του ΛΑΟΣ και μείωσης συμμετοχής από πλευράς ΠΑΣΟΚ ενδέχεται τελικώς δια της ατόπου να οδηγήσει σε κυβέρνηση τεχνοκρατών με ανοχή των κομμάτων.

Ο ανασχηματισμός κρίνεται επιβεβλημένος καθώς η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρεις μήνες φωτιά κατά τη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να χειρισθεί τόσο τη διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο, όσο και το PSI, την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων και των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων.

Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που παραμένει ιδιαίτερα επικίνδυνο διεθνώς καθώς παρά τις ενέσεις ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις ευρωτράπεζες, τα spread παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ενώ τα σύννεφα της ύφεσης σκιάζουν τις προοπτικές της Ζώνης του Ευρώ και απειλούν με νέα αλλαγή της «αριθμητικής» του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, η μείωση του αριθμού του υπουργικού συμβουλίου θα αποσυνδέσει την κυβέρνηση από την εικόνα που υπάρχει στην κοινή γνώμη, ότι πρόκειται για συνέχεια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Κίνηση, που συμβολικά έχει τη σημασία της καθώς το επόμενο διάστημα τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην χώρα.

Την απομάκρυνσή του από το «κάδρο» της κυβέρνησης επιδιώκει και το ΠΑΣΟΚ καθώς όπως τονίσθηκε στην συνεδρίαση του διευρυμένου πολιτικού συμβουλίου δεν μπορεί να χρεώνεται τις αποφάσεις της κυβέρνησης, στηρίζοντας την ολόπλευρα, όταν τα δύο άλλα κόμματα συμπεριφέρονται ως αντιπολιτευτικές δυνάμεις.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v