Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

PSI:Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν-Το παρασκήνιο

Η πρώτη συνάντηση, το χάσμα θέσεων και η… χαραμάδα διαπραγμάτευσης από τη στάση του IIF. Τα ομόλογα «ΑΑΑ», τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για τα επιτόκια και γιατί το Δημόσιο φοβάται το credit event.

PSI:Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν-Το παρασκήνιο
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν κατά την πρώτη τους συνάντηση, χθες, η ελληνική αντιπροσωπεία και η επιτροπή ομολογιούχων, καθώς αμφότερες οι πλευρές επέμειναν στις απόψεις τους, αφήνοντας όμως περιθώρια διαπραγμάτευσης για την επόμενη μέρα.

Οι ομολογιούχοι όχι μόνο επέμειναν στο αίτημα για παροχή εγγυήσεων από το EFSF επί των νέων ομολόγων, αλλά επιπλέον ζήτησαν και πλήρη εγγύηση για το εναπομείναν μετά το κούρεμα κατά 50% κεφάλαιο.

Η επιτροπή ομολογιούχων που έχει συσταθεί υπό το IIF αποδέχεται το κούρεμα 50% επί της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, ζητά όμως τα νέα ομόλογα 20ετίας ή 30ετίας που θα λάβουν ως αντάλλαγμα να είναι στο σύνολό τους εγγυημένα από το EFSF. Να έχουν δηλαδή αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Σε αυτήν την περίπτωση το κουπόνι των νέων ομολόγων θα μπορούσε να κινηθεί στα επίπεδα του 4,5% - 5%, όπως ζητάει η ελληνική κυβέρνηση. Έτσι, οι μεν ομολογιούχοι θα συγκρατήσουν τη ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας στο 50%, το δε Δημόσιο θα εξασφαλίσει μείωση του χρέους έως και κατά 103 δισ. ευρώ και μείωση τόκων σε ποσοστό 50%.

Σήμερα το μέσο επιτόκιο των κρατικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες ανέρχεται σχεδόν στο 4,5%.

Αγκάθι για την Ελλάδα στην παραπάνω πρόταση που αφήνει… χαραμάδα διαπραγμάτευσης είναι αν αρκούν τα 30 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για να παρασχεθούν εγγυήσεις για το σύνολο των νέων ομολόγων.

Κλειδί στην πρόταση των ομολογιούχων είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες και τα ταμεία που κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας ύψους 85 δισ. ευρώ μπορούν να επιλέξουν την επιλογή του ελαφρύτερου κουρέματος (κατά 37%) με αντάλλαγμα απλά ομόλογα ελληνικού δημοσίου.

Αυτό δεν φαίνεται να το θέλει η κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι κριτήριο είναι και η ποιότητα χαρτοφυλακίου που θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες την επόμενη μέρα του κουρέματος.

Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση, η ελληνική αντιπροσωπεία εμφανίστηκε άκαμπτη ως προς τη θέση της να μη δοθεί καμία εγγύηση επί των νέων ομολόγων και τα 30 δισ. ευρώ να χρησιμοποιηθούν για πρόωρη εξόφληση του εναπομείναντος κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση επιμένει στην πρότασή της για κούρεμα 50% με αντάλλαγμα μετρητά που να αντιστοιχούν στο 15% της ονομαστικής αξίας και νέα ομόλογα που να αντιστοιχούν στο 35%. Ζητά, δε, τα νέα ομόλογα να έχουν επιτόκιο της τάξεως του 4,5% - 5%.

Διαπραγματεύσεις μέχρι τον Δεκέμβριο

Οι τράπεζες απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης γιατί οδηγεί στην εγγραφή ζημίας σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας της τάξεως του 65%, ίσως και μεγαλύτερης, αν τα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Όπως έγραψε δε το Euro2day (Στο τραπέζι το «περίστροφο» των CDS), διαμηνύουν ότι σε αυτήν την περίπτωση θα προτιμήσουν την αποχή, αναγκάζοντας την Ελλάδα να προχωρήσει σε υποχρεωτικό «κούρεμα», γεγονός που θα οδηγήσει σε ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου.

Τότε θα καταπέσουν και εγγυήσεις που έχει παράσχει το Δημόσιο υπέρ επιχειρήσεων συμφερόντων του και τράπεζες, επιτείνοντας τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ήδη η εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος των εγγυήσεων, χωρίς να συνυπολογίζονται αυτές που έχουν παρασχεθεί στις τράπεζες, ανέρχεται σε τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ.

Λόγω της απόστασης που υπάρχει στις θέσεις της κυβέρνησης και των ομολογιούχων, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν μέχρι και τα τέλη του μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v