Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα για PSI από Ευρώπη

Την πλήρη στήριξη των θεσμικών εταίρων της έχει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με τους ομολογιούχους για τη μορφοποίηση, εφόσον καταστεί δυνατό, του PSI plus.

Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα για PSI από Ευρώπη
Την πλήρη στήριξη των θεσμικών εταίρων της έχει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με τους ομολογιούχους για τη μορφοποίηση, εφόσον καταστεί δυνατό, του PSI plus.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο Οικονομικών, λίγο πριν από την πρώτη συνάντηση -έχει προγραμματιστεί για αύριο- της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον κ. Π. Χριστοδούλου του ΟΔΔΗΧ με την νεότευκτη επιτροπή ομολογιούχων που συστάθηκε υπό την αιγίδα του IIF.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών συχνά-πυκνά επαναλαμβάνει πως «το PSI το διαχειριζόμαστε ως εκπρόσωποι της ευρωζώνης και σε διαρκή συνεννόηση με την ευρωζώνη, την Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το EFSF και τις μεγάλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».

Οι δύο πλευρές προσέρχονται στη διαπραγμάτευση με μεγάλη απόσταση στις μεταξύ τους θέσεις και με αιτήματα που χαρακτηρίζονται μαξιμαλιστικά.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει μείωση 50% της ονομαστικής αξίας του χρέους, με ταυτόχρονη επιμήκυνσή του μέσω 20ετών ή 30ετών ομολόγων με επιτόκιο της τάξης του 4,5% - 5%. Ως δέλεαρ προσφέρει στους ομολογιούχους την πρόωρη εξόφληση μέρους του εναπομείναντος 50% του αρχικού κεφαλαίου.

Στον αντίποδα, οι ομολογιούχοι αποδέχονται μεν κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους κατά 50%, ζητούν όμως εγγύηση από το EFSF για τα νέα ομόλογα, επιτόκιο 8% και υπαγωγή στο βρετανικό δίκαιο.

Δηλαδή, το μεν Δημόσιο ζητά από τους ιδιώτες ομολογιούχους να περικόψουν κατά 50% κεφάλαιο και τόκους, και μάλιστα εθελοντικά, οι δε ομολογιούχοι ζητούν να διασφαλίσουν το σύνολο σχεδόν του εναπομείναντος κεφαλαίου μετά το κούρεμα.

Στη συνάντηση της Τετάρτης θα συμμετάσχουν και δύο εκπρόσωποι ελληνικών τραπεζών (ETE και Alpha), καθώς για τις ελληνικές τράπεζες οι ομολογιούχοι προτείνουν ελαφρύτερο κούρεμα της ονομαστικής αξίας (33%), χωρίς όμως παροχή εγγύησης από το EFSF στα νέα ομόλογα.

Συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής για επιτάχυνση του PSI

Σημειώνεται ότι, όπως μετέδωσε χθες το Reuters, οι τράπεζες που συμμετέχουν στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας έχουν συγκροτήσει μια οργανωτική επιτροπή για την επιτάχυνση των συζητήσεων για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων πριν από το τέλος του έτους.

To IIF ανακοίνωσε ότι η επιτροπή συγκροτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου στη Φρανκφούρτη και αποτελείται από 30 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Πρόεδροι αυτής είναι ο κ. Charles Dallara, επικεφαλής του IIF, και o κ. Jean Lemierre, σύμβουλος της BNP Paribas.

Ο κ. Dallara ανέφερε ότι στόχος της επιτροπής είναι η οριστικοποίηση των λεπτομερειών για το σχέδιο ανταλλαγής με βάση τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και την επίτευξη της προβλεπόμενης ανταλλαγής ως το τέλος του χρόνου.

Στην οργανωτική επιτροπή συμμετέχουν η Alpha, η Eurobank, η AXA, η BNP Paribas, η CNP Assurances, η Commerzbank, η Deutsche Bank, η ING, η Intesa San Paolo, η LBBW, η Eθνική Τράπεζα και η Vega.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v