Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Τρεις οι επιλογές για τα ευρωομόλογα

Η κυκλοφορία "ευρω-ομολόγων" μπορεί να οδηγήσει "γρήγορα στην ελάφρυνση της τρέχουσας κρίσης χρέους" στην ευρωζώνη αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο της Κομισιόν.

ΕΕ: Τρεις οι επιλογές για τα ευρωομόλογα
Ευρωομόλογα με αντάλλαγμα αυστηρή εποπτεία των κρατών που θα κάνουν χρήση εισηγείται η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να πείσει τη Γερμανία να συναινέσει στη λύση.

Η πρόταση θα κατατεθεί πιθανότατα την Τετάρτη. Στην έκθεση που θα την περιλαμβάνει, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η δημιουργία ευρωομολόγων θα εξασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν και παράλληλα θα δημιουργήσει μια μεγάλη αγορά η οποία θα μπορεί να ανταγωνιστεί ευθέως την αμερικανική αγορά ομολόγων.

Οπως, όμως είναι γνωστό μια τέτοια προοπτική συναντά την σκληρή αντίδραση της Γερμανίας, η οποία εκτιμά ότι έτσι θα χαλαρώσουν οι προσπάθειες δημοσιονομικής πειθαρχίας των αδύναμων χωρών-μελών.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ωστόσο εκτιμούν ότι η άρνηση μπορεί να ξεπεραστεί αν το σχέδιο περιλαμβάνει νέους κανόνες που θα περιλαμβάνουν αυστηρή εποπτεία των Βρυξελλών στους προϋπολογισμούς των κρατών.

Θα υπάρχει επίσης πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που κάποια χώρα έχει προβλήματα θα μπορεί να τεθεί σε κάποιας μορφής «επιτήρηση» από τις ευρωπαϊκές αρχές. Αναμένεται επίσης να τεθεί ως υποχρέωση οι προϋπολογισμοί να αποστέλλονται στις Βρυξέλλες προς έγκριση πρωτού υποβληθούν στα εθνικά κοινοβούλια.

Οι τρεις επιλογές

Με δεδομένο ότι η επιλογή της έκδοσης ευρωομολόγων για το σύνολο του χρέους θα χρειαστεί χρόνο και αλλαγές συνθηκών η Κομισιόν εισηγείται δυο εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να υιοθετηθούν γρηγορότερα.

Υπάρχει ένα σχέδιο οι ισχυρές χώρες να προσφέρουν εγγυήσεις για τα νέα ομόλογα αλλά να μην σταματήσει η έκδοση εθνικών τίτλων, κάτι ανάλογο με αυτό που σχεδιάζεται για το EFSF.

Μια ενδιάμεση λύση θα είναι ένα μεγάλο μέρος εθνικών χρεών να χρηματοδοτηθεί μέσω ευρωομολόγων αλλά οι χώρες να είναι υποχρεωμένες να εκδίδουν ομόλογα τους αν το επίπεδο του χρέους τους είναι πολύ υψηλό. Αυτή η λύση απαιτεί επίσης αλλαγή συνθηκών. Δεν αναιρείται όμως η απαίτηση για δημοσιονομική πειθαρχία.

Οπως επισημαίνεται στην έκθεση η κυκλοφορία "ευρω-ομολόγων" μπορεί να οδηγήσει "γρήγορα στην ελάφρυνση της τρέχουσας κρίσης χρέους" στην ευρωζώνη, επίσης μπορεί να "ενισχύσει την αντίσταση" της ευρωζώνης απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v