Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παιχνίδια με τη φωτιά για την έκτη δόση

Προβληματίζεται το ΔΝΤ για το PSI και φρενάρει την 6η δόση. Νέους όρους θέτουν οι τραπεζίτες. Στα δύο το Εurogroup για την εκταμίευση των 8 δισ. Οι τέσσερις λόγοι πίσω από τη σκληρή στάση.

Παιχνίδια με τη φωτιά για την έκτη δόση
Σοβαρή επιδείνωση των δημοσιονομικών στοιχείων για φέτος, που θα φέρει αναπόφευκτα νέα μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ, νέες απαιτήσεις των τραπεζών για τη συμμετοχή στο PSI και πολιτική αστάθεια, βλέπει το ΔΝΤ, που φαίνεται πως οχυρώνεται πίσω από τους λόγους αυτούς για να καθυστερήσει την επικύρωση της έκτης δόσης.

Φαίνεται ότι το ποιος πολιτικός αρχηγός θα υπογράψει τι και πόσες επιστολές θα σταλούν στους δανειστές μας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Τη Δευτέρα, και αφού προηγηθούν τα ραντεβού με τον Τσαρλς Νταλάρα, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα επιδιώξει να ξεμπλοκάρει την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Στις συναντήσεις του με τους προέδρους της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στις Βρυξέλλες, αναμένεται να θέσει επί τάπητος όλα τα χρονοδιαγράμματα, στόχο προς στόχο.

Όμως, η Ε.Ε. είναι μοιρασμένη ως προς το εάν θα πρέπει να εκταμιευθεί σύντομα η έκτη δόση και ο λόγος δεν αφορά μόνο τη συνυπογραφή των δεσμεύσεων.

Ο πρόεδρος του Εurogroup δήλωσε χθες στην ευρωβουλή ότι αναμένει την επιστολή του κ. Παπαδήμου για να προχωρήσει η δόση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν χρειάζεται συνυπογραφή από τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά. Όμως μετά ο εκπρόσωπος Τύπου διευκρίνισε ότι οι απαιτήσεις παραμένουν. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι κάπου θα βρεθεί η χρυσή τομή, μάλλον με την υπογραφή δύο διαφορετικών επιστολών.

Το θέμα είναι η έκτη δόση

Από τη μία πλευρά, ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιμένει να υιοθετεί πιο διαλλακτική στάση και επιδιώκει να κινείται θεσμικά. Δηλαδή, μόλις καταρτιστεί ο λεγόμενος οδικός χάρτης των ελληνικών δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου να επικυρωθεί η εκταμίευσή της, όπως αναγράφεται άλλωστε και στα συμπεράσματα των αποφάσεων.

Από την άλλη, όμως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνει απρόθυμο να συζητήσει το θέμα της έκτης δόσης εντός του Νοεμβρίου, ώστε να γίνει η εκταμίευση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, και δείχνει να θέλει να παγώσει τη συζήτηση μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο διάσωσης.

Ήδη όμως η χώρα μας βρίσκεται στο κόκκινο ταμειακά και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου. Μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι για να καταβληθούν ομαλά οι μισθοί και οι συντάξεις του Δεκεμβρίου πρέπει η Ελλάδα να λάβει εμπρόθεσμα τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του ΔΝΤ, που μίλησε στο euro2day, δήλωσε ότι οι λόγοι της σκληρής στάσης του Ταμείου δεν έχουν να κάνουν με το εάν θα υπογράψει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τις δεσμεύσεις ή όχι.

Τα εμπόδια επικεντρώνονται στα εξής δεδομένα, σύμφωνα πάντα με το στέλεχος του Ταμείου:

Έχουν ήδη αλλάξει προς το χειρότερο τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας. Μία μόλις εβδομάδα μετά τη δημοσίευση των φθινοπωρινών στοιχείων της Κομισιόν, τα ανεπίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερο έλλειμμα, στο 9,2% - 9,3% φέτος και για μεγαλύτερη ύφεση κοντά στο 6%. Αυτό θα φέρει και νέα δημοσιονομικά μέτρα. 

* Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και η πιθανότητα αποδυνάμωσης των πρωτοβουλιών του κ. Παπαδημου για μικροπολιτικά συμφέροντα ενδέχεται να φέρουν νέα τρύπα στα έσοδα μέχρι το τέλος του έτους, αφού αναμένεται πάγωμα των μηχανισμών.
 
* Οι τραπεζίτες, βλέποντας αλλαγή των δεδομένων, ζητούν αλλαγή των όρων του PSI, μεγαλύτερο επιτόκιο και εγγυήσεις καθώς και δεσμεύσεις ότι η Ελλάδα θα πετύχει από το 2012 πρωτογενές πλεόνασμα.

* Υπάρχει η αίσθηση ότι το κούρεμα κατά 50% δεν μπορεί να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο μεσοπρόθεσμα λόγω της αλλαγής των δεδομένων. Το ΔΝΤ έχει τη δυνατότητα να οχυρωθεί πίσω από το καταστατικό του, που αναφέρει ρητά ότι για να επικυρώσει αποφάσεις για δόσεις δανείων πρέπει να είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση της εν λόγω χώρας για τους επόμενους 12 μήνες.

Λόγω των πολιτικών εξελίξεων που έφερε η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο που επρόκειτο να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παίρνουν παράταση. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να επικροτεί τη σκληρή στάση του ΔΝΤ και να κρύβεται πίσω από το καταστατικό του για να καθυστερήσει η απόφαση της δόσης και από την πλευρά του Εurogroup.

Ως γνωστόν, με τη Γερμανία συντάσσονται πάντα και οι υπόλοιπες σκληροπυρηνικές χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι στο έκτακτο Εurogroup της 21ης Οκτωβρίου η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης πέρασε διά πυρός και σιδήρου και τα βέτο της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φιλανδίας κάμφθηκαν την τελευταία στιγμή, έπειτα από παρέμβαση του κ. Γιούνκερ.

Αυτήν τη στιγμή, στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ έχει δημιουργηθεί μια τάση για «παραδειγματική τιμωρία» της Ελλάδας μέσω της καθυστέρησης της εκταμίευσης της δόσης, που θα φέρει την κυβέρνηση σε στάση πληρωμών των μισθών και των συντάξεων εν όψει των Χριστουγέννων, ώστε να περάσει το μήνυμα και προς τους πολιτικούς που θα κληθούν να κυβερνήσουν μετά τις εκλογές.



* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v