Τράπεζες:Δίνουν "γεύση" των 3ετών business plans

Τριετή bussiness plans στα πρότυπα του… μνημονίου έχουν ήδη εκπονήσει οι ελληνικές τράπεζες, υπό το αυστηρό βλέμμα της τρόικας και των επιταγών της ΤτΕ.

Τράπεζες:Δίνουν γεύση των 3ετών business plans
Τριετή bussiness plans στα πρότυπα του… μνημονίου έχουν ήδη εκπονήσει οι ελληνικές τράπεζες, υπό το αυστηρό βλέμμα της τρόικας και των επιταγών της ΤτΕ.

Πρόκειται περισσότερο για business plans αναδιάρθρωσης και ανασυγκρότησης των ομίλων και λιγότερο για επιχειρησιακά προγράμματα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Σε αυτά οι τράπεζες καταγράφουν με λεπτομέρειες τόσο τις εναλλακτικές πηγές ρευστότητας -δεδομένου ότι οι αγορές θα παραμείνουν κλειστές για πολλά χρόνια για την Ελλάδα- όσο και την περιοριστική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους στο υφεσιακό περιβάλλον της ελληνικής αγοράς.

Το μόνο σημείο που παραμένει ανοιχτό στα τριετή business plans, με αιχμή τη θωράκιση της κεφαλαιακής επάρκειας και την ενίσχυση της ρευστότητας, είναι το ύψος αλλά και η επίδραση των ζημιών που θα προκύψουν από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI plus.

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι τα business plans είναι ήδη έτοιμα και σε γνώση της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής και το μόνο που απομένει να προστεθεί είναι το ύψος των ζημιών από το «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα business plans οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιγράψει με ακρίβεια τα βήματα που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να εξασφαλιστούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αλλά και να διατηρηθεί η ρευστότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται πλήρης καταγραφή των ενεργειών, που ήδη έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα όσον αφορά τη μείωση του λειτουργικού κόστους ανά τράπεζα.

Αυτή η μείωση θα περνά μέσα από την κατάργηση - συγχώνευση διαφόρων υπηρεσιών, από την επαναδιαπραγμάτευση των προμηθευτών αλλά και από τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους ανάλογα με τις μακροοικονομικές συνθήκες που θα επικρατούν τα επόμενα τρία έτη στην ελληνική οικονομία.

Επίσης, η κάθε τράπεζα έχει καταγράψει τις εναλλακτικές πηγές ρευστότητας όπου κυριαρχούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκδόσεις μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, η έκδοση καλυμμένων ομολογιών κ.ά. Από τη φαρέτρα δεν λείπουν οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, κυρίως ακινήτων αλλά και θυγατρικών του μη χρηματοοικονομικού τομέα, με αιχμή τις ξενοδοχειακές μονάδες.

Στα business plans αναλύεται, με βάση τις προβλέψεις, και ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλός κυρίως για την οικονομική χρήση του 2012 και για όσο η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη με την ύφεση...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v