Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προϋποθέσεις για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης

"Δεν είμαι κολλημένος στην καρέκλα", δηλώνει ο ΓΑΠ. Επιμένει στην ψήφο εμπιστοσύνης, θέλει κυβέρνηση συναίνεσης λίγων μηνών. Ασφυκτική πίεση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τι είπε ο Βενιζέλος.

Οι προϋποθέσεις για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης
Κάλεσμα στον Αντώνη Σαμαρά να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε νέα κυβέρνηση απεύθυνε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

"Δεν είμαι γαντζωμένος σε καμία καρέκλα" διαμήνυσε ο πρωθυπουργός αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να μην είναι αυτός ο επικεφαλής του σχήματος που θα προκύψει.
"Εγώ είμαι έτοιμος, δεν με ενδιαφέρει να επανεκλεγώ, με ενδιαφέρει να σώσουμε την παρτίδα.", υπογράμμισε μεταξύ άλλων. "Να συζητηθούν όλα, και η σύνθεση της κυβέρνησης, και όλα. Να αρχίσουν οι συζητήσεις για ένα ευρύτερο σχήμα", πρόσθεσε.

Σημείωσε ωστόσο ότι θέλει την ψήφο εμπιστοσύνης γιατί δεν μπορεί σε αυτή την κρίσιμη στιγμή να μείνει η χώρα χωρίς κυβέρνηση για όσο διάστημα θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Reuters κάνει λόγο για συμφωνία του Γ. Παπανδρέου με τους υπουργούς του να αποχωρήσει και να δώσει τα ηνία σε κυβέρνηση συνασπισμού εάν τον βοηθήσουν να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή

Νωρίτερα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την αλλαγή στάσης της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στη δανειακή σύμβαση και την καταρχήν αποδοχή εκ μέρους της της ανάγκης σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης, διαφώνησε όμως ως προς τον χρονικό ορίζοντα και τη μορφή της επιχειρούμενης συναίνεσης.

Σε αντιδιαστολή με τη ΝΔ, που ζητά κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης και χρονικού ορίζοντα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς σε κυβέρνηση που δεν θα έχει ως αποκλειστικό στόχο τη διαπραγμάτευση και κύρωση της δανειακής σύμβασης, αλλά και την εφαρμογή των πολιτικών που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

"Πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί συγκεκριμένων πολιτικών ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας παραμένει η εφαρμογή του προγράμματος σωτηρίας.

Στην ίδια λογική, έθεσε ως προϋπόθεση στους βουλευτές, την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, σημειώνοντας ότι απαιτείται αρραγές μέτωπο και σταθερότητα στην κοινοβουλευτική ομάδα, για να διασφαλιστεί η επόμενη μέρα της χώρας. 

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, υπογράμμισε ότι το όλο ζήτημα δημιούργησε ένα "θετικό σοκ".

"Η απόφαση για το αν και όχι θα κάνουμε δημοψήφισμα ήταν και είναι δική μας", υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου. "Μπορεί να έχουμε κηδεμονία οικονομική, αλλά οι δημοκρατικοί μας θεσμοί είναι δικό μας θέμα", συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι "θα βάζαμε ως ερώτημα την έγκριση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου αλλά ουσιαστικά αν η απάντηση ήταν «όχι» τότε ουσιαστικά οι εταίροι μας θα έβλεπαν ότι αρχίζει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από το ευρώ".

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε γιατί κάνει εντύπωση το ερώτημα για το αν θέλουμε να μείνουμε ή όχι στο ευρώ, δεδομένου ότι από την αρχή της κρίσης το ζητούμενο είναι αν η χώρα θα καταφέρει να μείνει στην ευρωζώνη.

"Το δημοψήφισμα είναι η καθοριστική απάντηση σε όλα τα σενάρια εντός και εκτός Ελλάδας για την έξοδο της χώρας από το ευρώ", σημείωσε. "Όταν ανακοίνωσα την πρωτοβουλία αυτή, παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από διάφορους κύκλους, ο πολίτης κατάλαβε ότι η γνώμη του μετράει", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Υποστήριξε πως "με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος πήραμε μια γεύση των διεθνών αντιδράσεων που θα προκαλούσε η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ."

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον τα τελευταία δυο χρόνια».

Το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου δεν θέλησε καν να αναγνωρίσει την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα και να βοηθήσει, σημείωσε και προσέθεσε ότι «καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για μισθούς και συντάξεις χτίζοντας από το μηδέν ένα μηχανισμό που δεν υπήρχε πριν».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως κάναμε ένα μεγάλο βήμα στην Ευρώπη τον Ιούλιο, αλλά τελικά χρειάστηκε και η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, η οποία είχε επιπλέον οφέλη για την πατρίδα μας και παράλληλα «επιβεβαιώνει τη θέση της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης».

Βενιζέλος: Οδικός χάρτης δέκα σημείων

Τα δέκα βήματα για την συμφωνία της χώρας περιέγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ αυτών η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της 16ης Οκτωβρίου και η εκταμίευση της 6ης δόσης πριν από τις 15 Δεκεμβρίου.

Διαμαρτυρίες από βουλευτές προς τον Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού και του υπουργού οικονομικών ξέσπασαν αντιδράσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η Βάσω Παπανδρέου φέρεται να είπε πως περίμενε από τον Γιώργο Παπανδρέου να παραιτηθεί σήμερα προκειμένου να διευκολύνει την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η κυρία Παπανδρέου είπε ότι «οι χτεσινές εικόνες ήταν θλιβερές» και ότι «σήμερα η κυβέρνηση δείχνει να είναι εκτός τόπου και χρόνου και να έχει πλήρη άγνοια της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία».

Η κυρία Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι «οι σημερινές επιλογές βάζουν σε περιπέτεια τη χώρα και την παράταξη» και τόνισε ότι περίμενε «την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου, ώστε από αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διερευνήσει τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή».

Λίγο νωρίτερα, και πριν την ομιλία Βενιζέλου, είχε παρέμβει η Αννα Διαμαντοπούλου, λέγοντας ότι: "Περίμενα πως με βάση τα όσα είχαν συμφωνηθεί νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο θα ξεκινούσε άμεσα η συζήτηση για το πλαίσιο βάσει του οποίου θα γίνουν οι επαφές με τη ΝΔ για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας".

Διαμαρτυρίες εκδηλώθηκαν και από άλλους βουλευτές, μεταξύ αυτών ο Δ. Λιντζέρης. Τελικά επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι. Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ διακόπηκε και οι βουλευτές κατέβηκαν στην αίθουσα της ολομέλειας για τη συνεδρίαση επί της ψήφου εμπιστοσύνης.

Τι εισηγήθηκε ο Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό

Κατ αρχήν αρνητικός στην πρόταση της Ν. Δ για συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης περιορισμένου αντικειμένου και χρονικής διάρκειας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός αφού χαιρέτησε την αλλαγή στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και την πρόθεσή της να ψηφίσει πλέον τη δανειακή σύμβαση δήλωσε διευκρίνισε ότι δεν έχει νόημα μια μεταβατική κυβέρνηση περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

«Τι σημαίνει «μεταβατική Κυβέρνηση»; Τι σημαίνει «πάμε σε εκλογές, αλλά αυτή η Βουλή θα ψηφίσει το πακέτο»; Πότε θα γίνουν αυτές οι εκλογές, αν θα γίνουν εκλογές, και εκλογές για ποιο λόγο; Αναρωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε «Εδώ είπαμε να ψηφίσουμε, για να μην σύρουμε τη χώρα, ούτε σε δημοψήφισμα, ούτε σε εκλογές».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πάντως ότι θα υπάρξει συζήτηση για το θέμα, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να υιοθετηθούν ούτε να απορριφθούν «a priori» οι όροι της Ν. Δ. «όλα αυτά είναι πολύ γενικές κουβέντες και αρκετά αντιφατικές» σημείωσε και πρότεινε να ανατεθεί στους κ.κ Ρέππα και Αθανασάκη, να συζητήσουν με τα αντίστοιχα στελέχη από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας.

«Θα μιλήσω κι εγώ με τον κ. Σαμαρά, για να δούμε τα επόμενα βήματα, πάνω στη βάση της ευρύτερης συναίνεσης. Και βεβαίως, όλοι θα μιλήσουμε, δεν υπάρχει θέμα, θα συζητήσουμε και θα διαμορφώσουμε τις προτάσεις μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε, με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, στην εφαρμογή ενός ευεργετικού για την Ελλάδα προγράμματος σημείωσε ο κ Παπανδρέου ενώ επανέλαβε την πρόθεσή του να ζητήσει από τον κ. Σαμαρά να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Μπλόφα το δημοψήφισμα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν θα διενεργηθεί δημοψήφισμα και εμμέσως πλην σαφώς θριαμβολόγησε ότι το δημοψήφισμα ως μπλόφα στο τραπέζι ανάγκασε την Ν. Δ να αλλάξει στάση και να συζητήσει την συναίνεση!

«Τουλάχιστον χαίρομαι, έστω κι αν δεν πάμε σε δημοψήφισμα, που δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, χαίρομαι που όλη αυτή η συζήτηση, τουλάχιστον, έφερε πολλούς σε μια τάξη λογικής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Εγώ νομίζω ότι πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία τη δανειακή σύμβαση. Αυτό, νομίζω, είναι μεγάλο επίτευγμα»

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι εξήγησε σε Σαρκοζί και Μέρκελ ότι αν υπήρχε συναίνεση δεν θα υπήρχε ανάγκη διενέργειας δημοψηφίσματος. "Το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Δεν μας έθεσαν ποιο ερώτημα θα βάλουμε εμείς. Αυτό ήταν αδιαπραγμάτευτο για εμάς. Μας εξήγησαν πώς αυτοί θα ερμηνεύσουν την απάντηση του όποιου ερωτήματος", ανέφερε σχετικά. 


*Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην ΚΟ ΠΑΣΟΚ και η ομιλία του Ευ. Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v