Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Σχέδιο για ελαφρύτερο «κούρεμα»

Το IIF υιοθέτησε πρόταση της ΕΕΤ. Οι δύο επιλογές για εγχώριες και ξένες τράπεζες. Το τρικ με την ανακεφαλαιοποίηση μέσω EFSF για να μην αυξηθεί το χρέος και η «πίσω πόρτα» για προνομιούχες. Τι αποκάλυψε ο Βενιζέλος.

Τράπεζες: Σχέδιο για ελαφρύτερο «κούρεμα»
Ελαφρύτερο «κούρεμα» ενδέχεται να υποστούν οι ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τις ξένες μια και όπως αποκάλυψε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών το IIF που εκπροσωπεί διεθνώς τις τράπεζες υιοθέτησε κατ' αρχάς την πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ).

Ο κ. Βενιζέλος, αναλύοντας στο υπουργικό συμβούλιο τη συμφωνία μεταξύ της Ευρώπης και του IIF για το «κούρεμα» του ονομαστικού χρέους της Ελλάδας κατά 50% και τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μεταξύ της κυβέρνησης και της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών, αποκάλυψε ότι το PSI plus ενδέχεται να έχει δύο διαφορετικές επιλογές για τις ελληνικές και τις ξένες τράπεζες.

«Μπορεί να εφαρμόσουμε ένα PSI για τις ελληνικές τράπεζες λίγο πιο βολικό από πλευράς ονομαστικής αξίας των ομολόγων και ένα διαφορετικό, αλλά ίδιο στο αποτέλεσμα για τους ξένους», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «είναι κάτι που το πρότειναν, το ήθελαν και το υιοθέτησε και το IIF».

Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι η πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών που κατατέθηκε λίγο πριν από το Eurogroup της 21ης Οκτωβρίου όχι μόνο δεν απορρίφθηκε με την εμφάνισή της, αλλά έγινε και αποδεκτή από το IIF.

Η πρόταση της ΕΕΤ περιλαμβάνει δύο επιλογές: Η πρώτη προβλέπει «κούρεμα» 57,5%. Παρέχει δε ως αντάλλαγμα μετρητά που αντιστοιχούν στο 22,5% της ονομαστικής αξίας του παλαιού ομολόγου και νέο 20ετές ομόλογο ελληνικού δημοσίου χωρίς καμία εγγύηση, ονομαστικής αξίας ίσης με το 20% της ονομαστικής αξίας του παλαιού ομολόγου.

Η δεύτερη επιλογή προβλέπει «κούρεμα» 30% επί της ονομαστικής αξίας με αντάλλαγμα ομόλογο 20ετούς διάρκειας, ελληνικού δημοσίου, χωρίς εγγύηση, που θα αντιστοιχεί στο 70% της ονομαστικής αξίας του προς ανταλλαγή ομολόγου.

Στόχος της πρότασης, τα ντεσού της οποίας αποκάλυψε το Euro2day (H πρόταση της ΕΕΤ, οι καλένδες και η λευκή πετσέτα), είναι οι μεν ξένες τράπεζες, που αποτιμούν τα ελληνικά ομόλογα σε τιμές αγοράς, να επιλέξουν την πρώτη επιλογή, και επομένως για χρέος έως 120 δισ. ευρώ να επέλθει «κούρεμα» 57,5%, οι δε εγχώριες τράπεζες και οι ασφαλιστικές καθώς και τα ταμεία να στραφούν στη δεύτερη επιλογή.

Η συγκεκριμένη πρόταση οδηγεί σε μείωση του χρέους έως και 95 δισ. ευρώ, εφόσον επιτευχθεί συμμετοχή στο 100% για τα ομόλογα ύψους 205 δισ. ευρώ που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες. Και το Δημόσιο θα έπρεπε να καλύψει μόνο τη ζημία στα ταμεία ύψους 6,6 δισ. ευρώ, αφού οι τράπεζες θα μπορούσαν να ανακεφαλαιοποιηθούν από τους μετόχους τους.

Τα κριτήρια της ανακεφαλαιοποίησης διά χειρός… Βενιζέλου

Ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί η κυβέρνηση παρόμοια πρόταση από το IIF, σημειώνοντας στο υπουργικό συμβούλιο πως «εφόσον δεν βλάπτει τις ελληνικές τράπεζες από πλευράς εξυγίανσης χαρτοφυλακίου, είναι κάτι που θα το δούμε. Σημασία έχει τι συμφέρει τελικά εμάς ως Δημόσιο και εμάς ως μετόχους των τραπεζών».

Ένα από τα κριτήρια που φαίνεται να έχει θέσει η κυβέρνηση είναι η ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος μέσω της συμφωνίας για το PSI plus.

Ως εκ τούτου, η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο «κούρεμα» του χρέους και επομένως το ύψος των ανταλλαγμάτων που θα λάβουν θα πρέπει να κριθούν και υπό το πρίσμα των απαιτήσεων που θέτει η ΕΚΤ καθώς και της επίτευξης εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέπουν τη γρηγορότερη επάνοδό τους στις αγορές.

Με κοινές μετοχές η ανακεφαλαιοποίηση από Τ.Χ.Σ.;

Εφόσον οι ελληνικές τράπεζες δεν αποφύγουν το «κούρεμα» κατά 50% ή/και δεν επιτύχουν να συγκεντρώσουν από την αγορά τα απαραίτητα κεφάλαια, τότε η ανακεφαλαιοποίησή τους θα διενεργηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με κοινές μετοχές, όπως ξεκάθαρα δήλωσε ο κ. Βενιζέλος στο υπουργικό συμβούλιο.

«Η νομοθεσία μας λέει ότι θα γίνει με κοινές μετοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι σύμφωνα με το μνημόνιο πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν και πάλι με όρους αγοράς εντός διαστήματος δύο ετών το αργότερο. Υπενθύμισε δε ότι οι ΗΠΑ από μια ανάλογη διαδικασία κέρδισαν σημαντικά ποσά υπέρ του προϋπολογισμού τους.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το Δημόσιο κατέχει ήδη προνομιούχες μετοχές ελληνικών τραπεζών ύψους 3,9 δισ. ευρώ, που υπερβαίνουν τη συνολική κεφαλαιοποίησή τους, ενώ υπενθύμισε ότι το Δημόσιο έχει παράσχει εγγυήσεις 128 δισ. ευρώ στις τράπεζες, εκ των οποίων τα 93 δισ. ευρώ έχουν ενεργοποιηθεί. «Άρα έχουμε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από οποιονδήποτε βασικό μέτοχο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ζητείται «τρικ» 30 δισ. ευρώ για το χρέος - προνομιούχες από την… πίσω πόρτα

Στην περίπτωση όπου το Δημόσιο ενισχύσει τις τράπεζες μέσω κοινών μετοχών, θα χρειαστεί περίπου 30 δισ. ευρώ (συνυπολογιζομένων και των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για πρόσθετες προβλέψεις). Αυτό σημαίνει ότι το όφελος από το «κούρεμα» κατά 50% θα μειωθεί από τα 103 δισ. ευρώ στα 73 δισ. ευρώ.

Έτσι, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μην εγγράψει το παραπάνω ποσό στο χρέος ούτε καν στη μεταβατική περίοδο, όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για νομικό και στατιστικό ζήτημα, το οποίο θα κριθεί αργότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιθυμούσε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εφόσον δεν βρεθούν τα αναγκαία κεφάλαια από τους ιδιώτες, να διενεργηθεί απευθείας από τον EFSF.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να συμβεί το εξής… τρικ:

Ο μεν EFSF να δανείσει 30 δισ. ευρώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χωρίς αυτό το ποσό να προσμετρηθεί στο χρέος, καθώς θα θεωρηθεί ευρωπαϊκή ενίσχυση και όχι δανεισμός στο Δημόσιο για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.

Με αυτόν τον τρόπο το Τ.Χ.Σ. μετατρέπεται πρακτικά σε fund του EFSF. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση της συνόδου κορυφής αναφέρει πως θα απαιτηθεί ενίσχυση της διακυβέρνησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνεργασία με την τρόικα για την αποδοτικότερη χρήση των σημαντικών δανείων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Κι αν γίνει έτσι, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει με προνομιούχες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v