Οι Έλληνες λένε όχι στο κoύρεμα

Με δυσπιστία και αρνητική διάθεση υποδέχθηκε η κοινή γνώμη τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Κάπα Research.

Οι Έλληνες λένε όχι στο κoύρεμα
Με δυσπιστία και αρνητική διάθεση υποδέχθηκε η κοινή γνώμη τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής» την επομένη των σχετικών ανακοινώσεων.

Παρά την προσήλωση των Ελλήνων στην Ευρώπη και την αντίθεσή τους στα σενάρια επιστροφής στη δραχμή, η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην πανελλαδική έρευνα αξιολογεί αρνητικά τις αποφάσεις για το «κούρεμα» του χρέους της χώρας μας και την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση που εγκρίθηκε, εκτιμώντας ότι για την υλοποίησή του θα απαιτηθούν κι άλλες θυσίες από τους Ελληνες χωρίς εγγυημένα αποτελέσματα.

Σύγχιση στους πολίτες

Η αντίφαση «όχι στη συμφωνία, ναι στο ευρώ», αλλά και οι προτιμήσεις της κοινής γνώμης για πολιτικά κόμματα και πρόσωπα, αναδεικνύουν τη σύγχυση που επικρατεί στους έλληνες πολίτες, όπως και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, αποτέλεσμα της απογοήτευσης που κυριαρχεί για το πολιτικό δυναμικό της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα της Κάπα Research τάσσονται με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, προτείνοντας όμως για τη σύνθεσή της πολιτικά πρόσωπα, εκ των οποίων ορισμένα θεωρούνται σε άλλο ερώτημα ακατάλληλα να κυβερνήσουν! Ταυτόχρονα στην πρόθεση ψήφου ΠαΣοΚ και ΝΔ παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά, με την αξιωματική αντιπολίτευση να προηγείται πλέον καθαρά, και με οκτώ κόμματα να διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή!

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 22,2%, με το ΠαΣοΚ να ακολουθεί με 14,7%, το ΚΚΕ με 9,1%, ο ΛΑΟΣ με 6,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,1%.

Την είσοδό τους στη Βουλή διεκδικούν με αξιώσεις -μεταξύ άλλων- η Δημοκρατική Αριστερά (4,2%), οι Οικολόγοι Πράσινοι (3,4%) και η Δημοκρατική Συμμαχία (2,6%).

Αρνητική αξιολόγηση

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου σε όλη τη χώρα, την ημέρα δηλαδή που οι Eλληνες πληροφορήθηκαν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Παρά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από τους συμμετέχοντες στην έρευνα το 58,9% αξιολόγησε αρνητικά και μάλλον αρνητικά τις ανακοινώσεις των ευρωπαίων ηγετών και το 35,7% θετικά και μάλλον θετικά.

Περιγράφοντας τα συναισθήματά τους, το 21% δήλωσε ότι ένιωσε απαισιοδοξία και φόβο, το 20,8% ανησυχία, το 19,7% οργή και μόλις το 16,9% ελπίδα. Παράλληλα το 48,8% πιστεύει ότι οι αποφάσεις της ΕΕ είναι αρνητικές επειδή περιορίζουν την εθνική κυριαρχία της χώρας και ποσοστό 29,8% τις θεωρεί δυσάρεστες αλλά αναγκαίες για να ξαναγίνει ανταγωνιστική η Ελλάδα.

Παρά τα αρνητικά συναισθήματα όμως, το 72,5% όσων μετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσε ταυτόχρονα ότι επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και μόλις το 19,5% δήλωσε ότι επιθυμεί να επιστρέψουμε στη δραχμή.

Σε ό,τι αφορά τώρα τον τρόπο επικύρωσης της νέας δανειακής σύμβασης, το 75,6% τάσσεται υπέρ της ψήφισής της από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, εφόσον ψηφιστεί από το κοινοβούλιο.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων όμως (54,2%) προτιμά να εγκριθεί από δημοψήφισμα, παρά από τη Βουλή (40%). Εφόσον πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, το 45,5% δηλώνει ότι θα την καταψηφίσει και το 35,2% ότι θα την υπερψηφίσει.

Απόλυτη σύγχυση

Παρά τη διάχυτη απαισιοδοξία των Ελλήνων, οι αποφάσεις της ΕΕ για την Ελλάδα φαίνεται ότι αποτελούν μια ένεση τόνωσης του ηθικού των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ, καθώς στη δημοσκόπηση της Κάπα Research καταγράφεται ποσοστό 36% που δηλώνει ότι προτιμά να παραμείνει στην εξουσία το κυβερνών κόμμα.

Οταν πάντως ερωτώνται οι συμμετέχοντες στην έρευνα αν επιθυμούν εκλογές ή μια πολυκομματική κυβέρνηση συνεργασίας για τη σωτηρία της χώρας, το 55,2% τάσσεται υπέρ της κυβερνητικής συνεργασίας και το 37,3% υπέρ της διεξαγωγής εκλογών.

Οι δημοτικότητες

Η σύγχυση που επικρατεί στην κοινή γνώμη για την εικόνα που θα πρέπει να έχει αυτή η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αποκαλύπτεται όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα καλούνται να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους στα πολιτικά πρόσωπα.

Ως πρωθυπουργό της κυβέρνησης συνεργασίας η πλειοψηφία προτιμά τον κ. Λ. Παπαδήμο με δεύτερο τον κ. Αντ. Σαμαρά και ακολουθούν κατά σειρά προτίμησης οι κκ. Γ. Παπανδρέου, Φ. Κουβέλης, Αλ. Παπαδόπουλος, Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής, Ευ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος και Γ. Καρατζαφέρης.

Οταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα καλούνται να κατονομάσουν τα δέκα πιο ακατάλληλα πρόσωπα για να συμμετάσχουν σε ένα πιθανό κυβερνητικό σχήμα εθνικής σωτηρίας, κατονομάζουν κατά σειρά, τους κκ. Γ. Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλο, Αντ. Σαμαρά, Αλ. Παπαρήγα, Αλ. Τσίπρα, Ευ. Βενιζέλο, Κ. Καραμανλή, Κ. Σημίτη, Γ. Καρατζαφέρη και Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ανακατατάξεις εμφανίζονται και στον πίνακα δημοτικότητας των πολιτικών προσώπων, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχωρεί για πρώτη φορά στην έκτη θέση. Στην κορυφή του πίνακα σκαρφαλώνει ο κ. Φ. Κουβέλης και ακολουθούν κατά σειρά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η κυρία Λιάνα Κανέλλη και ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v