Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Καθίσταται απολύτως βιώσιμο το χρέος

Με τη νέα συμφωνία για την Ελλάδα, καθίσταται πλέον απολύτως βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ακόμη και με τις πιο σκληρές προδιαγραφές, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο υπουργός οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος.

Βενιζέλος: Καθίσταται απολύτως βιώσιμο το χρέος
Με τη νέα συμφωνία για την Ελλάδα, καθίσταται πλέον απολύτως βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ακόμη και με τις πιο σκληρές προδιαγραφές, που περιγράφονται στην έκθεση του ΔΝΤ, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο υπουργός οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου.
 
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα πέτυχε ένα πολύ ευνοϊκότερο πρόγραμμα, "πολύ σκληρότερο αναμφίβολα για τις τράπεζες" ενώ δήλωσε ότι δεν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων το 2011 και το 2012, μετά τις αποφάσεις της Τετάρτης. "Δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα, δεν θα επηρεαστούν μισθοί και συντάξεις το 2011 και το 2012 εάν εφαρμόσουμε αυτά που πρέπει", υπογράμμισε.

Με το στόχο που τίθεται, για διαμόρφωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, το ελληνικό δημόσιο χρέος καθίσταται απολύτως βιώσιμο, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. 

Παράλληλα, σημείωσε ο υπουργός, διασφαλίστηκε η στήριξη των τραπεζών από το δημόσιο τομέα με 30 δισ. ευρώ. Αυτά, υπογράμμισε, θα χρησιμοποιηθούν με τον πιο πρόσφορο τρόπο, πιθανόν ως προκαταβολή επί της αξίας του κάθε ομολόγου.  

"Θα υπάρξει μια πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προς όφελος των καταθετών και της ελληνικής οικονομίας", σημείωσε. "Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής: Μεταξύ έθνους και τραπεζιτών, η απάντηση είναι υπέρ του έθνους", πρόσθεσε.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι εάν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πραγματοποιηθεί μέσω του ΤΧΣ, αυτό θα γίνει με κοινές μετοχές. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν προνομιούχες, λέγοντας πως "εάν υπάρξει σχήμα που μας επιτρέψει να μην υπολογίσουμε ως χρέος ούτε για μια στιγμή, τότε θα το προτιμήσουμε". 

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τα βασικά εποπτικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών (core Tier 1) θα πρέπει να διαμορφωνονται στο 10%, όπως έχει ζητήσει η ΤτΕ, και συνεχίζει να ισχύει αυτός ο κανόνας.

Η μείωση του χρέους που αποφασίστηκε πλησιάζει το 50% του ΑΕΠ ενώ το ωφέλιμο αποτέλεσμα για την Ελλάδα τετραπλασιάζεται σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η ετήσια ελάφρυνση σε όρους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, ανέρχεται στα 4,5 δισ. ευρώ. 

Ειδικότερα σε σχέση με το PSI plus, ο υπουργός διευκρίνισε ότι υπόκειται στην νομική και οργανωτική ευθύνη της Ελλάδας.  

"Η απόφαση ελαφρύνει το ιστορικό βάρος της χώρας, μας επιτρέπει να έχουμε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, να καταρτίσουμε ευκολότερα τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014 γιατί θα πληρώνουμε μικρότερους τόκους", τόνισε ο υπουργός.

Αναφορικά με τα ασφαλιστικά ταμεία και τις συντάξεις, σημείωσε ότι δεν θίγονται. "Ότι είχε διασφαλιστεί τον Ιούλιο για τα ασφαλιστικά ταμεία, διατηρείται", τόνισε, σημειώνοντας ότι διατηρείται το δικαίωμα στήριξης των περιουσιακών τους στοιχείων από την κυβέρνηση. Ωστόσο, σημείωσε ότι ενδέχεται να υπάρξει μικρή μείωση στην ονομαστική αξία των ομολόγων των ταμείων.  

Τέλος, άσκησε έντονη κριτική στην αρνητική στάση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι είναι πρωτοφανές για μια προοδευτική πολιτική δύναμη να είναι εναντίον της μείωσης του χρέους και των επιτοκίων που πληρώνει η χώρα. "Πρόκειται για εθνική και πολιτική τύφλωση", σημείωσε.

Αναφορικά με το ζήτημα της έγκρισης της συμφωνίας από διευρυμένη πλειοψηφία 180 ψήφων στην ελληνική βουλή, σημείωσε ότι "τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να ψηφίζονται με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία".  


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v