Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεννόηση ή εκλογές προαναγγέλλει ο Βενιζέλος

Η πολιτική προϋπόθεση της κύρωσης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής από 180 βουλευτές και γιατί σηματοδοτεί ραγδαίες εξελίξεις. Εθνικό σχέδιο δράσης ή εκλογές το δίλημμα Παπανδρέου.

Συνεννόηση ή εκλογές προαναγγέλλει ο Βενιζέλος
Την πολιτική προϋπόθεση που θα λειτουργήσει ως θρυαλλίδα για ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό από την Πέμπτη έθεσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, προαναγγέλλοντας εθνική συνεννόηση ή εκλογές.

Με γραπτή του δήλωση, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ψήφιση των αποφάσεων της Τετάρτης, αν είναι δυνατόν, με ευρεία πλειοψηφία, «όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο», όπως εξήγησε, «αλλά γιατί είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο».

Η παραπάνω δήλωση του αντιπροέδρου προαναγγέλλει και εν μέρει σχηματοποιεί, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, την πολιτική πρωτοβουλία, που υποσχέθηκε πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει συνταγματική υποχρέωση για κύρωση των αποφάσεων από 180 βουλευτές, η κυβέρνηση θέτει σε κίνηση, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, έναν νέο πολιτικό σχεδιασμό, βάζοντας το δίλημμα εθνικής συναίνεσης επί της νέας συμφωνίας ή εκλογών, χωρίς να διακυβεύεται ο περαιτέρω εκτροχιασμός της χώρας.

Και αυτό διότι αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία που κατέχει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ για να κυρωθεί η συμφωνία και να αποκτήσει νομική ισχύ. Η επιδίωξη, αν είναι δυνατόν, ευρείας πλειοψηφίας είναι πολιτική προϋπόθεση, που αν δεν επιτευχθεί προσφέρει στον πρωθυπουργό την «αφορμή» να προσφύγει στις κάλπες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Βενιζέλος ανέφερε χθες ότι η ψήφιση από ευρεία πλειοψηφία είναι εθνικά επιβεβλημένη. Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας από 180 βουλευτές, πέραν του κ. Βενιζέλου, ο οποίος το είχε ζητήσει και για το αρχικό μνημόνιο, τάσσονται κορυφαίοι υπουργοί όπως ο κ. Λοβέρδος και η κ. Διαμαντοπούλου.

Ο κ. Λοβέρδος, μιλώντας χθες στην εκπομπή Νέοι Φάκελοι του ΣΚΑΪ, τάχθηκε και πάλι υπέρ της εθνικής συνεννόησης, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για τις αναγκαίες πρωτοβουλίες μετά τις αποφάσεις της Τετάρτης.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι απαιτείται ευθυγράμμιση της λειτουργίας της κυβέρνησης με τις απαιτήσεις των συνθηκών και αυτό είναι, όπως είπε, ευθύνη του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι κατά τη γνώμη του χρειάζεται γρήγορη, ικανή και αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Σαμαράς: Δεν υπογράφω εκχώρηση δικαιωμάτων

«Εγώ εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν υπογράφω». Με αυτό τον κατηγορηματικό τρόπο απαντά ο κ. Αντ. Σαμαράς, όταν του τίθεται το θέμα τι θα πράξει η ΝΔ εάν η κυβέρνηση ζητήσει να ψηφισθεί η νέα δανειακή συμφωνία με πλειοψηφία 180 βουλευτών, μεταδίδει το Βήμα.

Η ΝΔ επιμένει σταθερά στη γραμμή ότι δεν πρόκειται να συμπράξει για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή σωτηρίας, προτάσσοντας, όπως είπε στο Βήμαfm, ο κ. Δ. Σταμάτης, πολιτικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, τη φράση: «Μια κυβέρνηση ΠαΣοΚ και ΝΔ συνιστά κοινοβουλευτική χούντα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v