Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν αποφασίζεται στο Eurogroup της 3/10 η 6η δόση

Το Εurogroup που συνεδριάζει την επόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο δεν θα επικυρώσει την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου για την Ελλάδα, επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου κ. Όλι Ρεν.

Δεν αποφασίζεται στο Eurogroup της 3/10 η 6η δόση
Το Εurogroup που συνεδριάζει την επόμενη Δευτέρα (3/10), στο Λουξεμβούργο, δεν θα επικυρώσει την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου για την Ελλάδα, επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου κ. Όλι Ρεν.

Ο κ. Αμαντέου Αλταφάζ δεν έδωσε ούτε συγκεκριμένη ημερομηνία για την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα φθάσει σύντομα.

Όπως είπε, η αξιολόγηση της τρόικας πρέπει να ολοκληρωθεί, να συνταχθεί η σχετική έκθεση και να σταλεί προς αξιολόγηση στις χώρες-μέλη.

Αμέσως μετά θα διεξαχθεί η σχετική συζήτηση ώστε οι 16 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να αποφασίσουν εάν η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει την επόμενη δόση.

Βεβαίως, η εξήγηση για την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης δεν είναι μόνο διαδικαστικού χαρακτήρα, αλλά έχει να κάνει και με την απροθυμία πλέον τόσο της τρόικας όσο και του Εurogroup να δώσουν το πράσινο φως με πολιτική απόφαση και χωρίς νομική κάλυψη, αφού οι δύο προϋποθέσεις (εντός δημοσιονομικών στόχων και βιωσιμότητας του χρέους) δεν πληρούνται.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η επικύρωση της επόμενης δόσης δεν χρειάζεται να αποφασιστεί σε τακτική συνεδρίαση του Εurogroup. Εάν, για παράδειγμα, ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας έως τα μέσα Οκτωβρίου και είναι θετική, τότε η απόφαση μπορεί να ληφθεί με τηλεδιάσκεψη.

Ερώτημα παραμένει η στάση του ΔΝΤ, καθώς μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Βραζιλίας και της Ινδίας επιμένουν πως η συμμετοχή του πρέπει να είναι συμβολική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v