Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rehn: Εξετάζουμε μόχλευση του EFSF

Η ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο μόχλευσης των κεφαλαίων του μηχανισμού διασώσεων, EFSF, για την αποδοτικότερη στήριξη των χωρών της ευρωζώνης, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Όλι Ρεν στη σύνοδο του ΔΝΤ.

Rehn: Εξετάζουμε μόχλευση του EFSF
Η ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο μόχλευσης των κεφαλαίων του μηχανισμού διασώσεων, EFSF, για την αποδοτικότερη στήριξη των χωρών της ευρωζώνης, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Όλι Ρεν στη σύνοδο του ΔΝΤ.

"Αυτό θα μπορέσει να συμβεί μόνο όταν η απόφαση για τη διεύρυνση του πεδίου δραστηριότητας του EFSF επικυρωθεί και από τις 17 χώρες της ευρωζώνης", υπογράμμισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι "είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην περαιτέρω δημοσιονομική ενοποίηση και, παράλληλα, στο εάν συντρέχουν οι συνθήκες για την εισαγωγή κάποιου τύπου ευρωομολόγου".

Αναφορικά με το EFSF, κάποιοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η "δύναμη πυρός" του ταμείου διασώσεων θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στα 2 τρισ. ευρώ για να διασφαλίσει χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε το Σάββατο στο Reuters ότι η μόχλευση για το υπάρχον EFSF θα πρέπει να πενταπλασιαστεί, αλλά ότι δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για το πώς θα πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Στο ζήτημα παρενέβη και ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος κ. George Soros, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι διερευνάται η αύξηση των κεφαλαίων του EFSF, γιατί, όπως είπε, "κάτι πρέπει να γίνει".

"Μία επιλογή είναι το EFSF να μετατραπεί σε τράπεζα, μία ακόμη είναι να λειτουργεί ως ασφαλιστική. Ακόμη μία επιλογή είναι να χρησιμοποιηθεί για να δίνει την πρώτη δόση εγγυήσεων, απαλύνοντας τις πιέσεις στις υπόλοιπες δόσεις", σημείωσε ο δισεκατομμυριούχος.

"Η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη απ’ ό,τι ήταν το 2008", συμπλήρωσε ο κ. Soros. "Τότε οι απαραίτητοι θεσμοί για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν διαθέσιμοι. Τώρα που οι Ευρωπαίοι χρειάζονται ένα πανευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομίας, ασχολούνται με ένα 'έμβρυο' με τη μορφή ενός ταμείου 440 δισ. ευρώ".

Ε.Ε.: Σχέδιο ταχύτερης σύστασης του ESM

Την επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης του μόνιμου μηχανισμού διασώσεων, ESM, εξετάζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να "φρενάρουν" την κρίση χρέους, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε στο Bloomberg.

Η επιτάχυνση της σύστασης του ESM έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί προβλέπει διαδικασίες "κουρέματος" του χρέους των υπό ένταξη χωρών-μελών, πριν από την υπαγωγή τους στον μηχανισμό.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι την επόμενη εβδομάδα θα εξεταστούν τα πλεονεκτήματα κόστους από πιθανή σύσταση του ESM τον Ιούλιο του 2012, έναν χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο, το ESM θα έχει κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v