Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαχαίρι σε δημοσίους υπαλλήλους και συντάξεις

Νέα μέτρα απελπισίας ύψους 2 δισ. Πόσοι μόνιμοι και εποχικοί θα φύγουν από το Δημόσιο. Άμεσα καταργήσεις οργανισμών - ψαλίδι σε συντάξεις. Σκέψεις και για αφορολόγητο στις 4.000 ευρώ. Στο 5,5% η ύφεση παραδέχεται ο Βενιζέλος.

Μαχαίρι σε δημοσίους υπαλλήλους και συντάξεις
Μαχαίρι σε δημόσιους υπαλλήλους, εποχικό προσωπικό, μισθούς και συντάξεις προανήγγειλε σήμερα ο Αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, κ. Ε. Βενιζέλος παραδεχόμενος ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο έχουν καθυστερήσει.

Στην δευτερολογία του στο συνέδριο του Economist, μετά την ομιλία του επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, κ. B. Traa, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέλαβε ότι η περικοπή δαπανών θα αποτελεί το βασικό άξονα των νέων μέτρων, τονίζοντας ότι δεν νοείται να αυξηθούν και άλλο φόροι και τέλη.

Και προχώρησε ένα βήμα παραπάνω παραδεχόμενος ότι έχουν καθυστερήσει μέτρα όπως οι καταργήσεις- συγχωνεύσεις οργανισμών και επομένως η υπαγωγή του πλεονάζοντος προσωπικού σε εργασιακή εφεδρεία. Ο ίδιος τόνισε άλλωστε ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό τόσο στο στενό όσο και στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο απολύσεων.

Οι απολύσεις στο Δημόσιο, η διεύρυνση της εφεδρείας, το μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις εντός των πλαισίων του ενιαίου μισθολογίου αλλά και εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ετοιμάζεται να «σερβίρει» κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 15:00 και μεταφέρθηκε στις 19.00. Στόχος των επαφών με τους επικεφαλής της τρόικας δεν είναι να τους πείσει να μας δώσουν την έκτη δόση, αλλά να γυρίσουν στην Αθήνα για να το συζητήσουμε...

Επιπρόσθετα η κυβέρνηση υποχρεούται να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο προχωρώντας στις εξής ενέργειες:

- να περικόψει το εποχικό προσωπικό και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα ζητά να διακοπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου 35.000 συμβασιούχων, που προσλήφθηκαν φέτος.
- να θεσπίσει την παρακράτηση στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων εισφοράς αλληλεγγύης
- να θεσπισθεί η περικοπή αποζημιώσεων απόλυσης και υπερωριών
- να περικόψει συντάξεις ΝΑΤ, ΟΓΑ και ΟΤΕ
- να παγώσουν ή να περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις.

Παζάρι για κοινωνική δικαιοσύνη στα… επιμέρους

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα προτείνει στην Τρόικα να μην υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις για παράδειγμα του ΟΓΑ προτείνοντας ως μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος την διακοπή χορήγησης συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα και δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας ή την επιβολή πλαφόν ύψους 1.500 ευρώ σε όλες τις συντάξεις.

Πρόκειται για μέτρα που θα επιχειρηθεί να δώσουν ένα τόνο κοινωνικής δικαιοσύνης όπως και η σημερινή εξαγγελία για τα στοιχεία των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ που έφυγαν στο εξωτερικό.

Σκληρά αντικειμενικά κριτήρια

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών μέσω του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος θα προωθήσει όπως όλα δείχνουν νέα αυστηρότερη σύνδεση της περιουσίας με το φορολογητέο εισόδημα, ενώ υπάρχουν σκέψεις για να μειωθεί το αφορολόγητο όριο στις 4.000 ευρώ.

Από τη διαπραγματευτική δεινότητα του κ. Βενιζέλου θα κριθεί το εύρος των πρόσθετων μέτρων που θα ληφθούν ή των μέτρων που θα επιταχυνθούν και στη συνέχεια θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, για να εγκριθούν και να ανακοινωθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα αμφισβητεί την αποδοτικότητα μέτρων όπως η τακτοποίηση των αυθαιρέτων και ο νέος κύκλος περαίωσης, με τις απώλειες εσόδων να υπολογίζονται σε 0,3% του ΑΕΠ ή σε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ. Αμφισβητεί και το ότι θα συγκεντρώσει η κυβέρνηση τα 2,6 δισ. ευρώ από το τέλος που θα πληρωθεί μέσω ΔΕΗ.

Από τις ανακοινώσεις του κ. Βενιζέλου, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, προκύπτει ότι ο υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να σώσει ό,τι σώζεται επιδιώκοντας αρχικά να φέρει νωρίτερα μέτρα που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται η σταδιακή εξίσωση των φόρων έως το 2013 και στο πρώτο βήμα του προσεχούς Οκτωβρίου ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξανόταν από τα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο πέρυσι σε 60 ευρώ. Η αύξηση αυτή θα οδηγούσε, σύμφωνα με εκτιμήσεις των βενζινοπωλών, στα 98 λεπτά το λίτρο από 90 - 92 λεπτά όπου έκλεισε πέρυσι.

Αν τελικά προχωρήσει η πλήρης εξομοίωση και ο ΕΦΚ στο θέρμανσης διαμορφωθεί στα 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο που είναι σήμερα στο κίνησης, αυτό θα σημάνει άλμα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,40 ευρώ, βάζοντας… μπουρλότο στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v