Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευκαιρία "τελευταίας στιγμής" για Ελλάδα

Σκληρή κριτική Μέρκελ - Σαρκοζί στον Παπανδρέου. Τι ζήτησε η ελληνική πλευρά. Η διχογνωμία του ΔΝΤ και τα ντεσού της 6ης δόσης. "Κλειστό" ραντεβού τραπεζιτών στην Πολωνία για το PSI.

Ευκαιρία τελευταίας στιγμής για Ελλάδα
Στη σκιά της υποβάθμισης των δύο γαλλικών τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης Moody's συνεδριάζουν σήμερα κεκλεισμένων των θυρών όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης, παρουσία των CEOs μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών της Ε.Ε., των ΗΠΑ και της Ασίας.

Στο συνέδριο εκπροσωπούνται σε κορυφαίο επίπεδο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ΔΝΤ, η EBRD και συμμετέχουν αξιωματούχοι από το αμερικανικό χρηματιστήριο. Φιγουράρουν επίσης οι επικεφαλής των Goldman Sachs, Merril Lynch, Standard & Poor's, JP Morgan και της πολυσυζητημένης BlackRock. To συνέδριο πραγματοποιείται μία μέρα πριν από το Εurogroup - Εcofin, στο οποίο θα είναι επίσης παρόντες όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ε.Ε.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βεβαίως βρίσκεται η κρίση χρέους και πώς επηρεάζει το τραπεζικό σύστημα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πρόγραμμα υλοποίησης επαναγοράς ομολόγων PSI της Ελλάδας.

Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίστηκε χθες "συγκρατημένα αισιόδοξος ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τον στόχο συμμετοχής του 90%".

Σε ερώτηση τι μεσολάβησε αφού μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα η συμμετοχή βρισκόταν πέριξ του 75%, απάντησε ότι "ένας από τους κύριους λόγους ήταν η αυξημένη πίεση κάποιων κυβερνήσεων σε τράπεζές τους να προχωρήσουν στη διαδικασία ώστε να αυξηθεί το ποσοστό".

"Αυτό που λειτούργησε καταλυτικά ήταν το ενδεχόμενο η ευρωζώνη να αναγκαστεί να καλύψει τη διαφορά, με αύξηση του δανεισμού προς την Ελλάδα από την πλευρά των κυβερνήσεων. Και βεβαίως κάτι τέτοιο δεν ήταν επιθυμητό από καμία βόρεια κυβέρνηση".

Πάντως τα σημάδια πίεσης φάνηκαν ιδιαίτερα στην Αθήνα καθώς η ΑΤΕ χθες ανακοίνωσε αύξηση των ζημιών της στο εξάμηνο για να συμμετέχει στο πρόγραμμα PSI.

Στην Ε.Ε. ελπίζουν ότι αν ανακοινωθούν καλά αποτελέσματα για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων θα δοθεί ένα θετικό μήνυμα ότι "κάτι κινείται στην Ελλάδα" και θα ηρεμήσουν οι αγορές.

Η τηλεδιάσκεψη

Χθες το βράδυ, η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί άσκησαν δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος αλλά και για τη διακοπή των συζητήσεων με την τρόικα, η οποία, όπως είπαν, πυροδότησε τα σενάρια χρεοκοπίας.

Από τους διπλωματικούς κύκλους του Παρισιού και του Βερολίνου διέρρευσε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο ηγέτες έδωσαν αυστηρό τελεσίγραφο στον Έλληνα ομόλογό τους και μίλησαν για ευκαιρία της τελευταίας στιγμής, ενώ φαίνεται πως έλαβαν τη διαβεβαίωση (αφού ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και καθυστερήσεις) πως τα επιπρόσθετα μέτρα θα ληφθούν ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, ώστε να υποχωρήσει το έλλειμμα.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι ζητήθηκε από τον κ. Παπανδρέου η δέσμευση για μεγάλο και μόνιμο μαχαίρι στο Δημόσιο ("there must be a dramatic downsize of the public sector" ήταν η πρόταση) και για νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Εκεί όπου στάθηκαν ιδιαίτερα όμως είναι στις ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες ζήτησαν άμεσες κινήσεις. Για όλα αυτά έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα γίνουν.

Ωστόσο, από τις ανακοινώσεις της Γερμανίας προκύπτει ότι η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί είπαν στον κ. Παπανδρέου πως είναι πεπεισμένοι ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, το Μαξίμου άφησε να διαρρεύσει ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να επισπευστούν οι διαδικασίες εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, ώστε η Ελλάδα να κάνει χρήση των ευνοϊκότερων όρων του νέου δανείου, ενώ έκανε έκκληση για επικοινωνιακή υποστήριξη με δηλώσεις ότι η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ και θα λάβει την επόμενη δόση.

Η 6η δόση

Για το θέμα της δόσης, όπως πληροφορείται το euro2day, υπάρχει πλέον καλή διάθεση, αλλά και ένα νομικό κώλυμα, με αποτέλεσμα "η Κομισιόν να πρέπει να παίξει λίγο με τη φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί".

Όπως μας ανέφερε αξιωματούχος του Εurogroup, "είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα βρεθεί λύση για τους νομικούς όρους, που θα λύσουν τα χέρια των 17 υπουργών Οικονομικών και θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση".

Υπενθυμίζεται ότι η έγκριση δεν είναι απόφαση της τρόικας, η οποία έχει εξουσιοδότηση απλώς να γνωμοδοτεί, θετικά ή αρνητικά, και μόνο με βάση δύο άξονες:

1. Εάν το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.
2. Εάν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων του προγράμματος δημοσιονομικής σύγκλισης.

Σαφώς κανένας από τους δύο στόχους δεν είναι δεδομένος αυτήν τη στιγμή. Γι' αυτόν τον λόγο το Εurogroup θα πρέπει να λάβει (άλλη μία) πολιτική απόφαση για την εκταμίευση και έτσι γίνονται διαβουλεύσεις για τη νομική φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί.

Πρακτικά δηλαδή οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται έτοιμοι να δώσουν μία ακόμη ευκαιρία. Αυτήν τη φορά, όμως, ζητούν να δουν ταχεία εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων (εργασιακή εφεδρεία, αναδιαρθρώσεις - καταργήσεις φορέων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων).

Βέβαια, χρόνος υπάρχει καθώς τον Δεκέμβριο λήγουν ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ. Μέχρι τότε, αν δεν τρέξουμε, θα πρέπει να τα βγάλουμε πέρα με τα πενιχρά αυτήν τη στιγμή ταμειακά διαθέσιμα και τις εισπράξεις από την πρώτη δόση της έκτακτης εισφοράς επί εισοδημάτων.

Η Ευρώπη φαίνεται να αποδέχεται ότι ο φετινός στόχος της μείωσης του ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ αναπροσαρμόζεται λόγω βαθύτερης ύφεσης. Με τα τωρινά δεδομένα (ύφεση 5,3%), αν το έλλειμμα κλείσει στα 17,1 δισ. ευρώ θα αντιστοιχεί στο 8,4% του ΑΕΠ.

Ο αριθμητικός στόχος, όμως, της μείωσης του ελλείμματος πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί.

Γι' αυτό και μέσα στις επόμενες δύο - τρεις εβδομάδες θα πρέπει να γίνουν όσα δεν έγιναν τρεις μήνες.

Η στάση του ΔΝΤ

Τους Ευρωπαίους πάντως τους προβληματίζει η στάση που κρατά το ΔΝΤ τόσο για την επόμενη δόση όσο και για τη συμμετοχή του στο νέο πακέτο διάσωσης. Χθες η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου έληξε χωρίς ομοφωνία (οι αναδυόμενες χώρες ήταν κάθετα αντίθετες για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα) και έτσι το μπαλάκι ήρθε πάλι στην αυλή της Ε.Ε.

Στην Πολωνία, εκτός από τον αντιπρόεδρο του ΔΝΤ, κ. Τ. Λίπκσι, αναμένεται να βρεθεί και ο κ. Πόουλ Τόμσεν, για να ενημερώσουν για τις προθέσεις του οργανισμού. Φαίνεται πως το ΔΝΤ αναμένει να δει ποιες αποφάσεις θα λάβει το Εurogroup και μετά θα τοποθετηθεί.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v