Επιμένει η Φινλανδία για τα collateral

Αντιπρόταση για collateral προς όλα τα μέλη της ευρωζώνςη από ακίνητη περιουσία ή κρατικά μερίδια σε επιχειρήσεις συζητείται στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης καθώς το Ελσίνκι επιμένει στο αίτημα για παροχή εγγυήσεων.

Επιμένει η Φινλανδία για τα collateral
Καθώς το Ελσίνκι επιμένει στο αίτημα για την παροχή εγγυήσεων προκειμένου να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του δεύτερου ελληνικού πακέτου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναζητούν επειγόντως λύσεις.

Στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής, επί τάπητος θα τεθεί αντιπρόταση για εγγυήσεις προς όλα τα μέλη της ευρωζώνης, που όμως δεν θα είναι σε μετρητά, αλλά σε ακίνητη περιουσία ή κρατικά μερίδια σε επιχειρήσεις.

Λίγο πριν από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών, πάντως, η Φινλανδία ξεκαθάρισε πως η παροχή collateral παραμένει απόλυτη προϋπόθεση. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας στο πρακτορείο Reuters, διαψεύδοντας δημοσιεύματα σε ευρωπαϊκές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες για κινήσεις συμβιβασμού από το Ελσίνκι.

"Φαίνεται πως υπάρχει μία παρεξήγηση. Η απαίτησή μας παραμένει σε ισχύ. Η παροχή εγγυήσεων είναι απόλυτη προϋπόθεση για να συμμετέχει η Φινλανδία στο πακέτο", δήλωσε ανώνυμα ο Φινλανδός αξιωματούχος και συμπλήρωσε πως "συζητήσεις διεξάγονται για να βρεθεί τρόπος να υπάρξουν αυτές οι εγγυήσεις".

Λίγο αργότερα, η υπουργός Οικονομικών Jutta Pauliina Urpilainen δήλωσε ότι θα ήταν «ανεύθυνο» εκ μέρους της Φινλανδίας να παρατηθεί του αιτήματός της για παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα.

Ενώ, όμως, το Ελσίνκι δεν μετακινείται στις απόψεις του -κυρίως λόγω πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση Katainen- το Βερολίνο και το Παρίσι ανησυχούν μήπως έτσι ανοίγει ο δρόμος και για άλλα μέλη να εγείρουν αντίστοιχες διεκδικήσεις, όπως ήδη πράττουν η Αυστρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Wolfgang Schaeuble, σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με Γερμανούς βουλευτές, δήλωσε πως η φινλανδική συμφωνία με την Ελλάδα "δεν έχει τεθεί επί τάπητος".

Μία τρίτη οδός θα ήταν να αποσυρθεί η Φινλανδία από το δεύτερο πακέτο στήριξης -ίσως ακόμη και από την πλήρη συμφωνία για τη χρηματοδότηση του EFSF-, γεγονός όμως που θα προκαλούσε πολύ επικίνδυνο προηγούμενο και ερωτήματα για την ενότητα της ευρωζώνης και την ικανότητά της να ξεπεράσει την κρίση χρέους.

Δημοσίευμα των "Financial Times", επικαλούμενο τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν ανωνύμως, αποκαλύπτει ότι στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθεί η δυνατότητα παροχής collateral στη Φινλανδία, αλλά όχι με τη μορφή μετρητών.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για εγγυήσεις είτε ακίνητη περιουσία είτε κρατικά μερίδια σε επιχειρήσεις και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Οι εγγυήσεις αυτές θα μπορούν να προσφερθούν σε όλα τα μέλη της ευρωζώνης που συμμετέχουν στο πακέτο στήριξης.

Παραμένει αβέβαιο σε ποια κρατικά περιουσιακά στοιχεία αφορά αυτή η πρόταση. Η μεγαλύτερη δημόσια περιουσία της Ελλάδας είναι ήδη δεσμευμένη από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ

Σε συνέντευξή του στους "Financial Times", ο υπουργός επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Φινλανδίας, κ. Alexander Stubb, δήλωσε πως η κυβέρνησή του δεν εμμένει στο ότι οι εγγυήσεις θα πρέπει να είναι σε μετρητά. "Θέλουμε να βρούμε μία δημιουργική λύση για όλα τα μέλη της ευρωζώνης", δήλωσε και συμπλήρωσε: "Η Φινλανδία είναι μία χώρα που προσπαθεί να λύνει προβλήματα όχι να δημιουργεί".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v