Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mega project με Γερμανούς για φωτοβολταϊκά

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου, συναντήθηκε με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας, Stefan Kapferer, στο ΥΠΕΚΑ. Στο στόχαστρο τα φωτοβολταϊκά.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Mega project με Γερμανούς για φωτοβολταϊκά
Στα σκαριά βρίσκεται mega project για παραγωγή ηλεκτρικού από φωτοβολταϊκά και μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας στην Ευρώπη μέσω υποβρύχιων διασυνδέσεων.

Τις βασικές παραδοχές του σχεδίου συζήτησαν χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομίας κ. Stefan Kapferer, στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει ο τελευταίος με υπουργούς της κυβέρνησης για την προώθηση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό σκέλος των συζητούμενων επενδύσεων, αυτές έχουν άμεση σχέση με την παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών. Από ελληνικής πλευράς καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το κατά το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού να παράγεται στην Ελλάδα από υφιστάμενες εγχώριες ή από νέες βιομηχανίες που θα ιδρυθούν, καθώς το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση χιλιάδων μεγαβάτ φωτοβολταϊκών.

Το πρόβλημα της χωροθέτησης των μονάδων αναμένεται να αντιμετωπιστεί με τον καθορισμό ειδικών ζωνών, ώστε να παρακαμφθούν τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες επενδύσεις στην Ελλάδα (προσφυγή κυνηγετικού συλλόγου στο ΣτΕ, κατά φωτοβολταϊκού της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη).

Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων χωρών στο project (Ιταλία), καθώς οι διεθνείς διασυνδέσεις που θα απαιτηθούν για τη μεταφορά του ηλεκτρικού θα αξιοποιήσουν δίκτυα ενδεχομένως και της Ιταλίας, που είναι η πλησιέστερη προς την Ελλάδα χώρα και με την οποία ήδη υπάρχει υποβρύχια διασύνδεση 500 μεγαβάτ.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό υφυπουργό, «είναι μία μεγάλη προσπάθεια, ένα πολύ μεγάλο project, με το οποίο η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά. Έχει να κερδίσει από την εισαγωγή τεχνογνωσίας και κεφαλαίων από τη Γερμανία και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τον ευρωπαϊκό Βορρά».

Θεωρητικά, λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθούν με την έλευση στην Αθήνα, τον προσεχή Οκτώβριο, του υπουργού Οικονομίας κ. Roesler.

Η αρχική εξαγγελία του σχεδίου αυτού είχε γίνει πριν από μερικούς μήνες από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο τελευταίος πρότεινε συγκεκριμένα τη μεταφορά στην Ελλάδα του σχεδίου Desertec, το οποίο προέβλεπε την παραγωγή ηλεκτρικού με φωτοβολταϊκά στη Σαχάρα και μεταφορά του με υποβρύχια καλώδια στην Ευρώπη.

Ωστόσο, τεχνικά προβλήματα (υψηλές θερμοκρασίες που μειώνουν την απόδοση των φωτοβολταϊκών, αμμοθύελλες), σε συνδυασμό με τη ρευστή πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Αφρική, καθιστούν, για την ώρα τουλάχιστον, ανέφικτη την υλοποίηση του Desertec.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v