Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντεμπούτο του ELA στις τράπεζες

Μία ακόμα δικλίδα ασφαλείας για τις ελληνικές τράπεζες είναι αποφασισμένη να ενεργοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος εάν παραστεί ανάγκη για την άμεση παροχή ρευστότητας στο σύστημα.

Ντεμπούτο του ELA στις τράπεζες
Μία ακόμα δικλίδα ασφαλείας για τις ελληνικές τράπεζες είναι αποφασισμένη να ενεργοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος εάν παραστεί ανάγκη για την άμεση παροχή ρευστότητας στο σύστημα.
 
Πρόκειται για τον μηχανισμό Emergency Liquidity Assistance (ELA), που λειτουργεί ανέκαθεν στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος σε κάθε κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης. Τελεί υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έχει χρησιμοποιηθεί ήδη στην περίπτωση της Ιρλανδίας.

Μέχρι σήμερα καμία ελληνική τράπεζα δεν έχει προσφύγει στον συγκεκριμένο μηχανισμό.

Το ελληνικό δημόσιο χρησιμοποιεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα τα ρευστά διαθέσιμά του για την κάλυψη βραχυχρόνιων αναγκών ρευστότητας (κυρίως καταθέσεις οvernight) του τραπεζικού συστήματος. Έως τις 22 Αυγούστου, όμως, θα πρέπει να αποσύρει από τις τράπεζες ποσό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, καθώς πρέπει να πληρωθούν τόκοι και λήξεις ομολόγων. Οι όποιες προσωρινές πιέσεις ρευστότητας ενδεχομένως ανακύψουν υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν απευθείας μέσω του ELA.

Πρακτικά, μέσω του ELA οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να λάβουν ρευστότητα δίνοντας ως εγγύηση τιτλοποιήσεις δανείων ή καλυμμένες ομολογίες, στοιχεία ενεργητικού τα οποία δεν γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ εξαιτίας των αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων, σε αντίθεση με τα ομόλογα και τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.

Έτσι, με ενέχυρο τέτοιους τίτλους και με προβλέψεις υψηλών επιτοκίων, η Τράπεζα της Ελλάδος, αν χρειαστεί, θα είναι σε θέση να καλύψει οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη ρευστότητας δημιουργηθεί, απλώνοντας ένα ακόμα δίχτυ ασφαλείας για τις ελληνικές τράπεζες.Τα κεφάλαια που θα χρειαστεί η ΤτΕ καλύπτονται από την ΕΚΤ.

Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, με έμφαση τόσο στη ρευστότητα του συστήματος όσο και στο PSI, αποτελούν αντικείμενο εξονυχιστικής παρατήρησης από την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών, με τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο, και τον κ. Προβόπουλο να έχουν καθημερινά συσκέψεις. Μία ακόμα τέτοια σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο, άλλωστε, αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα θετικό το στοιχείο της αντιστροφής των τάσεων στο μέτωπο των καταθέσεων.
 
Όπως έχει γράψει το Euro2day από τις 12 Αυγούστου στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη σύνοδο κορυφής στις 21 Ιουλίου, στις ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει καταθέσεις κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά μικρό σε σχέση με τα 50 δισ. ευρώ των καταθέσεων που έχουν φύγει σωρρευτικά από τις αρχές του 2010. Πάντως, θεωρείται ιδαίτερα θετικό από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Αύγουστος αναμένεται πως θα είναι ο πρώτος μήνας από τις αρχές του 2010 όπου στο τέλος του το ταμείο των καταθέσεων θα είναι αυξημένο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v