Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε CA από CAA1 υποβαθμίζει την Ελλάδα η Moody΄s

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε "CA" από "CAA1" προηγουμένως προχώρησε η Moody's. Τι λέει για τις απώλειες των ιδιωτών και τη βιωσιμότητα του χρέους. Ποιες οι επόμενες κινήσεις.

Σε CA από CAA1 υποβαθμίζει την Ελλάδα η Moody΄s
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες, σε "CA" από "CAA1" προηγουμένως, προχώρησε η Moody's.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το πρόγραμμα της Ε.Ε. και η προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων αυξάνουν την πιθανότητα σταθεροποίησης και μείωσης του χρέους της Ελλάδας. Ωστόσο, εκτιμά πως το "πακέτο" χρηματοδότησης υποδηλώνει σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους ιδιώτες πιστωτές.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "το πακέτο στήριξης συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων, οι οποίοι είναι πλέον σίγουρο ότι θα υποστούν απώλειες. Αν και όταν πραγματοποιηθούν οι ανταλλαγές ομολόγων, η Moody's θα το χαρακτηρίσει ως χρεοκοπία της ελληνικής κυβέρνησης".

"Όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων, η Moody's θα επανεκτιμήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα αντανακλά το ρίσκο που σχετίζεται με το νέο πιστωτικό προφίλ της χώρας, συμπεριλαμβάνοντας την πιθανότητα για περαιτέρω αναδιαρθρώσεις χρέους".

Αν και ο οίκος θεωρεί πως στο σύνολό του το πακέτο έχει αρκετά οφέλη για την Ελλάδα, τονίζει ότι η επίπτωσή του στο χρέος της είναι περιορισμένη.

Η Moody's σημειώνει, πάντως, πως η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμες προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη φερεγγυότητά της, καθώς και "πολύ σημαντικό" ρίσκο εφαρμογής των δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Επίσης, δηλώνει ότι στηρίζει το "πακέτο" για την Ελλάδα προκειμένου να επωφεληθούν όλες οι χώρες της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τον περιορισμό του βραχυπρόθεσμου κινδύνου μετάδοσης της κρίσης.

Ο διεθνής οίκος δίνει στην αξιολόγησή του "εξελισσόμενο" (developing) outlook, δηλώνοντας πως θα επανεκτιμήσει το προφίλ πιστωτικού ρίσκου υφιστάμενων ή νέων ομολόγων που θα εκδόσει η ελληνική κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο οίκος Fitch ανακοίνωσε ότι θα θέσει υπό καθεστώς "περιορισμένης χρεοκοπίας" (restricted default) την Ελλάδα.

Υπό αναθεώρηση η πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση θέτει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών η Moody’s μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε Ca από Caa1, προηγουμένως.

Αναλυτικά, υπό αναθεώρηση τίθεται η πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών: Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Attica Bank, Εμπορική Τράπεζα και Γενική Τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v