Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Το απόγευμα ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο λίγο πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, με πηγές κοντά στον Ευ. Βενιζέλο να δείχνουν περισσότερο προς την κατεύθυνση ενός ισχυρού πολιτικού μηνύματος.

ΕΕ: Το απόγευμα ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο
Στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group, που έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα στις Βρυξέλλες, εκτιμάται πως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, τουλάχιστον ως προς τον αριθμό των προτάσεων που θα υποβληθούν στη σύνοδο κορυφής. 

Εκεί οι τεχνοκράτες θα κάνουν τις τελικές προετοιμασίες της συνόδου, ενώ από την ελληνική πλευρά στη συνεδρίαση θα μετάσχει ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς.

«Αυτήν τη στιγμή, τόσο ο φόρος στις τράπεζες όσο και η πρόταση του ΙΙF με διάφορες παραλλαγές είναι στο τραπέζι και απομένει να δούμε πόσες προτάσεις θα υποβληθούν στη σύνοδο κορυφής», λέει στέλεχος που είναι σε θέση να γνωρίζει.

Η ίδια πηγή τονίζει ότι αν η συμμετοχή των ιδιωτών είναι τύπου IΙF, τότε ενδεχόμενο selective default μπορεί να υπάρξει ακόμα και για λίγες μέρες. Δεδομένο θεωρείται, πάντως, από τις ίδιες πηγές πως στις αποφάσεις της συνόδου θα υπάρχει ουσιαστική στήριξη των τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο λίγο πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, με πηγές κοντά στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να δείχνουν προς την κατεύθυνση περισσότερο ενός ισχυρού πολιτικού μηνύματος και λιγότερο της σαφήνειας των αποφάσεων που θα ληφθούν.

Η ιδανική λύση για την Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίζει τη ρευστότητα του κράτους, τη ρευστότητα των τραπεζών και να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος, λένε οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας πως προφανώς «δεν επιθυμούμε επιλεκτική χρεοκοπία, αλλά αυτή η βαθμολόγηση από πλευράς οίκων αξιολόγησης μπορεί να αποδειχτεί ήσσονος σημασίας αν επιτευχθεί το παραπάνω τρίπτυχο».

«Το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι να μη βγει απόφαση», λένε από την πλευρά τους κορυφαίοι τραπεζίτες (άποψη που συμμερίζεται και ο κ. Βενιζέλος), σημειώνοντας πως η συνέχιση της αβεβαιότητας θα μπορούσε να αποβεί πολλαπλάσια καταστροφική ακόμα και έναντι ενός selective default.

Οι ίδιοι, πάντως, ερωτώμενοι αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις τράπεζες σημειώνουν πως θεωρείται απίθανο, παραπέμποντας και στις αντιδράσεις που καταγράφηκαν ήδη από πλευράς γερμανικών και γαλλικών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v