Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόκκινες γραμμές για τα… χειρότερα

Στο τραπέζι η «βελούδινη» χρεοκοπία. Οι δηλώσεις Βενιζέλου, η επιμονή στη συμμετοχή ιδιωτών και το ορατό σενάριο αναδιάρθρωσης με haircut. Πλήρη κάλυψη του τραπεζικού συστήματος ζητά η κυβέρνηση.

Κόκκινες γραμμές για τα… χειρότερα
Κόκκινες γραμμές για το ορατό, πλέον, ενδεχόμενο «βελούδινης» χρεοκοπίας της χώρας καλείται να τραβήξει η κυβέρνηση, καθώς η επιμονή της Γερμανίας και των άλλων χωρών του Βορρά σε αναδιάρθρωση χρέους, με συμμετοχή των ιδιωτών, δείχνει προς το παρόν να οδηγεί, αναπόδραστα, σε υποβάθμιση της Ελλάδας στη βαθμίδα της επιλεκτικής πτώχευσης.

Την ώρα που η κρίση χρέους απειλεί να μετασταθεί στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομίας της ευρωζώνης, θέτοντας σε ευθεία αμφισβήτηση το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η Ευρώπη φάνηκε μεν διατεθειμένη να συζητήσει δραστικές λύσεις, όπως η ενεργοποίηση του EFSF για την περίπτωση της Ελλάδας, με την προϋπόθεση, όμως, να συμμετάσχουν στο κόστος και οι ιδιώτες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Β. Σόιμπλε, εμφανίστηκε στο Eurogroup ανυποχώρητος στην ανάγκη συμμετοχής των ιδιωτών σε οποιαδήποτε λύση προκριθεί για το ελληνικό χρέος, παρά τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι η συμμετοχή των ιδιωτών δημιουργεί, υπό προϋποθέσεις, μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιλύει.

Η κάθετη στάση του κατέστη ξεκάθαρη χθες, όταν δήλωσε πως είναι αναπόφευκτη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του δανειακού βάρους της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας «ενδιαφέρουσα» και συζητήσιμη την πρόταση της Commerzbank για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με κούρεμα 30% και μετακύλιση σε 30ετή ομόλογα που θα φέρουν την εγγύηση της ευρωζώνης.

Με δεδομένο ότι το γαλλικό σχέδιο έχει ήδη απορριφθεί από κυβερνήσεις και τράπεζες, στο τραπέζι, αυτήν τη στιγμή, βρίσκονται μόνο προτάσεις ανταλλαγής ομολόγων με ταυτόχρονο κούρεμα απαιτήσεων. Πέραν της Commerzbank, κάτι αντίστοιχο έχει προτείνει και ο managing director του IΙF, και ενορχηστρωτής της οικειοθελούς ανανέωσης του ελληνικού χρέους, κ. Charles Dallara.

Σύμφωνα με εγχώριους τραπεζίτες, παρά το θολό ακόμη τοπίο, οι βασικοί άξονες για μια λύση στο ελληνικό χρέος με τη συμμετοχή των ιδιωτών έχουν αρχίσει να σχηματοποιούνται. Οι ιδιώτες θα κληθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να αποδεχτούν χασούρα, με αντάλλαγμα τη σιγουριά της εγγύησης του EFSF.

Η παραπάνω λύση οδηγεί αναπόδραστα σε υποβαθμίσεις της χώρας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, για το διάστημα από την ανακοίνωση της λύσης ως και την εφαρμογή της.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση καλείται πρωτίστως να διασφαλίσει ότι θα πρόκειται περί σύντομης και κυρίως «βελούδινης» χρεοκοπίας. Να εξασφαλίσει, δηλαδή, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίζει να αποδέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που θα συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση ως ενέχυρα, παρά την υποβάθμιση της χώρας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Χθες, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να υπάρξει πλήρης κάλυψη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από το νέο πακέτο βοήθειας, την ώρα που για πρώτη φορά παραδεχόταν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Στρώνει το έδαφος για… επιλεκτική χρεοκοπία ο Βενιζέλος

Παρά την επιμονή της σε αποφυγή πιστωτικού γεγονότος και υποβάθμισης της Ελλάδας στη βαθμίδα επιλεκτικής χρεοκοπίας, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα υπαναχωρήσει μπροστά σε μια κοινή ευρωπαϊκή απόφαση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Το δεύτερο μέλημα της Ελλάδας, σύμφωνα με τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς, πρέπει να είναι η με κάθε τρόπο σταθεροποίηση των αντιδράσεων της εσωτερικής κοινής γνώμης στο ενδεχόμενο έστω «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Ήδη, η αναστάτωση των τελευταίων ημερών εντείνει φαινόμενα εκροής καταθέσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος επιδίωξε να αποενοχοποιήσει την περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας, σημειώνοντας ότι είναι κάτι που δεν πρέπει να τρομάζει. «Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αποτελεί αξιολόγηση των τριών οίκων στα ομόλογα.

Η αναφορά Βενιζέλου εκτιμάται ότι αποσκοπεί στο να προετοιμάσει την κοινή γνώμη, απενοχοποιώντας τον όρο «επιλεκτική χρεοκοπία». Ακόμη, πάντως, και αν αποφευχθούν οι συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα, με το δίχτυ ασφαλείας που εκτιμάται ότι θα απλώσει η ΕΚΤ, πρόβλημα θα υπάρξει στις συναλλαγές ελληνικών εταιριών με ξένες σε εξαγωγές και εισαγωγές προϊόντων και πρώτων υλών.

Τέλος, η ελληνική πλευρά καλείται να διασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή σε μια τέτοια λύση, ώστε να υπάρξει γενναίο «κούρεμα» του χρέους, με ταυτόχρονη αύξηση της χρονικής του ωρίμανσης και χαμηλά επιτόκια. Στόχος είναι «να μπει πάτος στο βαρέλι», όπως σχηματικά λέει ο κ. Βενιζέλος, να εξασφαλιστεί, δηλαδή, η βιωσιμότητα του χρέους.

Κρίσιμες οι τεχνικές λεπτομέρειες για τράπεζες

Το ορατό πλέον ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με κούρεμα απαιτήσεων και μετακύλιση του χρέους που λήγει σε νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, χαμηλότερου επιτοκίου και εγγύησης από τον EFSF αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγγραφής υπολογίσιμων ζημιών για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι ελληνικοί και κυπριακοί τραπεζικοί όμιλοι κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν ως και το 2014, ύψους 22 δισ. ευρώ. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η λογιστική επίδραση οποιασδήποτε λύσης στα βιβλία των τραπεζών, τονίζοντας ότι υπάρχουν λύσεις ακόμη και για απόσβεση της χασούρας από το «κούρεμα» σε βάθος χρόνου.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v