Στα πρόθυρα της κρίσης η Κύπρος

Κλίμα έντασης και ανησυχίας επικρατεί στην Κύπρο, καθώς το προχθεσινό τραγικό δυστύχημα έρχεται να πολλαπλασιάσει τις ήδη προϋπάρχουσες προβληματικές ισορροπίες που υπήρχαν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Στα πρόθυρα της κρίσης η Κύπρος
Κλίμα έντασης και ανησυχίας επικρατεί στην Κύπρο, καθώς το προχθεσινό τραγικό δυστύχημα έρχεται να πολλαπλασιάσει τις ήδη προϋπάρχουσες προβληματικές ισορροπίες που υπήρχαν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικά στοιχεία των τελευταίων δύο ημερών είναι:

Πρώτον, η καταβύθιση του Γενικού Δείκτη του ΧΑΚ, ο οποίος έκλεισε χθες υποχώρησε κάτω από τις 650 μονάδες, με τους δύο βασικότερους τίτλους (Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular Bank) να σημειώνουν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση χαμηλό δωδεκαμήνου.

Δεύτερον, την εκτίναξη σε κάποια στιγμή του yield των δεκαετών κρατικών χρεογράφων λίγο πάνω από το ψυχολογικό όριο του 8%.

Τρίτον, κόμματα της αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν πως οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης δεν περιορίζονται μόνο στον παραιτηθέντα υπουργό Εθνικής Άμυνας, αλλά επεκτείνονται τόσο στον υπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Κυπριανού, αλλά και στον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Πολιτικοί τριγμοί

Ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει και το ποια τελικά στάση θα κρατήσει, με την πάροδο του χρόνου, και το Δημοκρατικό Κόμμα, που μετέχει του κυβερνητικού σχήματος.

Να σημειωθεί ότι στο ΔΗΚΟ υπάρχουν εδώ και τουλάχιστον ένα έτος, έντονοι εσωτερικοί τριγμοί, για το κατά πόσο το κόμμα θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως η «εσωτερική αντιπολίτευση» του Κόμματος θα έχει μετά το τραγικό δυστύχημα στο «Ευάγγελος Φλωράκης» πολύ ισχυρότερα ερείσματα σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση σκληρότερης γραμμής απέναντι στην κυβέρνηση και στο θέμα της αποχώρησης από αυτή.

Να σημειωθεί πως με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών τα κυβερνώντα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ διαθέτουν αθροιστικά 27 έδρες επί συνόλου 56, δηλαδή ούτε και σήμερα έχουν την «δεδηλωμένη».

Το πολιτικό σκηνικό περιπλέκεται ακόμη περισσότερο για μια σειρά από άλλους λόγους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

Α. Μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση θα κληθεί να περάσει από τη Βουλή πολύ δύσκολο προϋπολογισμό, σε μια περίοδο όπου τόσο το ΑΚΕΛ, όσο και το ΔΗΚΟ βλέπουν τις δημοτικότητές τους να είναι σαφώς μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν.

Β. Το 2012 η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε θα πρέπει το επόμενο έτος να διαθέτει μια σταθερότατη κυβέρνηση.

Γ. Έχουν αρχίσει να αποστέλλεται πληθώρα e-mails μεταξύ Κυπρίων πολιτών, με στόχο τη δημιουργία τοπικού κινήματος «αγανακτισμένων», κατά τα πρότυπα της Ισπανίας και της Ελλάδας.

Πυκνά σύννεφα στην οικονομία

Οι οικονομικές επιπτώσεις από το τραγικό ατύχημα στο «Ευάγγελος Φλωράκης» έρχονται ήδη να φορτίσουν ένα προϋπάρχον αρνητικό οικονομικό κλίμα, που ως πηγή είχε τις υποβαθμίσεις από τους ξένους οίκους, αλλά (σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς) και τη διστακτικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα (βλέπε σχετικά δημοσιεύματα του Euro2day στις 23 και 27 Ιουνίου).

Τώρα, το ύψος των ζημιών από το τραγικό δυστύχημα είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί από τώρα, όχι μόνο γιατί δεν έχουν αποτιμηθεί οι υλικές ζημιές, αλλά και γιατί δεν μπορούν να υπολογιστούν οι έμμεσες επιπτώσεις (τουρισμός, κ.λπ.)

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας βέβαια, θέλησε να υποβαθμίσει το όλο θέμα, δηλώνοντας πως «οι υλικές ζημιές αποκαθίστανται» και εστιάζοντας στο χαμό των ανθρώπινων ζωών, ωστόσο ακραίες εκτιμήσεις ανεβάζουν το συνολικό κόστος γύρω στα 2 δις ευρώ, που με βάση τα μεγέθη της χώρας θα αντιστοιχούσε σε αρκετές εκατοντάδες δις ευρώ, αν επρόκειτο για χώρες όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v