Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπέρ της πρότασης Dallara οι τραπεζίτες

Γιατί τη θεωρούν καλή λύση και ζητούν να στηριχτεί από την κυβέρνηση. Ποιες τροποποιήσεις επιφέρει στο γαλλογερμανικό σχέδιο. Πώς ξεπερνά τις ενστάσεις των οίκων. Όλα τα ντεσού της πρότασης.

Υπέρ της πρότασης Dallara οι τραπεζίτες
Υπέρ της πρότασης Charles Dallara, η οποία τροποποιεί το γαλλογερμανικό σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους, τάσσονται Έλληνες τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς ομολόγων, εκτιμώντας ότι επιφέρει σημαντική βελτίωση για τα συμφέροντα της χώρας και του τραπεζικού συστήματος.

Όπως έγραψε χθες το Euro2day, ο managing director του IIF πρότεινε τη σύσταση ειδικού fund, με κεφάλαιο 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα επαναγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο μετά τις απειλές υποβάθμισης της Ελλάδας στην κατηγορία "επιλεκτικής χρεοκοπίας" από τους οίκους αξιολόγησης, ο "ενορχηστρωτής" της πρωτοβουλίας εθελοντών για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους έκανε μια βιρτουόζικη… τρίπλα.

Πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραμείνει από το γαλλογερμανικό σχέδιο η οικειοθελής επανεπένδυση τουλάχιστον του 70% της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2011-14 και να αντικατασταθεί ο μηχανισμός παροχής εγγύησης από ένα fund που να επαναγοράζει ελληνικό χρέος από τη δευτερογενή αγορά.

Το fund θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί, κατά τον κ. Dallara, κατά ένα μέρος από τα κεφάλαια που θα εισπράξει η Ελλάδα, ανανεώνοντας κατά τουλάχιστον 70% χρέος το οποίο λήγει, και κατά το υπόλοιπο από το νέο δάνειο που θα της παραχωρηθεί από τις χώρες της Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το γαλλογερμανικό σχέδιο, στην αρχική του μορφή, πρότεινε το 30% του ποσού που επανεπενδύεται σε ομόλογα να δίνεται από την Ελλάδα στον προβλεπόμενο μηχανισμό εγγύησης. Το παραπάνω ποσό θα πρέπει, βάσει των προτεινόμενων τροποποιήσεων, να χρηματοδοτήσει το fund μαζί με επιπλέον κεφάλαια από το νέο δάνειο.

Ο κ. Dallara ανέφερε ενδεικτικά ότι το fund θα πρέπει να "προικοδοτηθεί" με 50 δισ. ευρώ, ώστε μέσω των επαναγορών ομολόγων σε φθηνές τιμές να επέλθει σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους.

Ο ίδιος, σε δηλώσεις του σε ξένο πρακτορείο, εκτίμησε ότι κατ' αυτόν τον τρόπο το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί ως και κατά 20% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα, μέσω της μετακύλισης, θα βελτιωθεί σημαντικά και η χρονική του διάρκεια.

Οι τροποποιήσεις που προτείνει ο κ. Charles Dallara είναι οι πιο συμφέρουσες, σύμφωνα με τραπεζίτες, για την Ελλάδα από όσες προτάσεις έχουν πέσει, προς το παρόν, στο τραπέζι. Και αυτό γιατί εξασφαλίζουν, πέραν της επιμήκυνσης των λήξεων, και μείωση του ελληνικού χρέους, καθησυχάζοντας αποτελεσματικά τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητά του.

Ταυτόχρονα, η δημιουργία fund, που θα επαναγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα, εκτιμάται από στελέχη της αγοράς ομολόγων ότι θα διευκολύνει σημαντικά τη μεγαλύτερη εθελοντική συμμετοχή στη μετακύλιση χρέους.

"Αν η τράπεζα ή η ασφαλιστική γνωρίζει ότι υπάρχει ένας μηχανισμός που επαναγοράζει από τη δευτερογενή αγορά, μειώνοντας το ελληνικό χρέος, θα δεχτεί ευκολότερα να επανεπενδύσει σε ομολόγα και δη μακράς διάρκειας, συμμετέχοντας στη μετακύλιση", τονίζει επικεφαλής επενδύσεων εγχώριου οργανισμού.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η λύση Dallara εξασφαλίζει αφενός την ομαλή απορρόφηση της προσφοράς από όσους και έπειτα από ενδεχόμενη συμφωνία μετακύλισης πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, και αφετέρου παρέχει ικανές εγγυήσεις ώστε όσοι είναι long να ρολάρουν τις θέσεις τους.

"Πρέπει η κυβέρνηση και οι τράπεζες να στηρίξουν την πρόταση Dallara και να επιδιώξουν περαιτέρω βελτιώσεις, αν είναι εφικτό", σημειώνει ο συνομιλητής μας, προειδοποιώντας ότι είναι η επόμενη καλύτερη λύση μετά την αγορά χρέους από τον EFSF ή την έκδοση ευρωομολόγου.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της πρότασης Dallara, σύμφωνα με εγχώριους τραπεζίτες, είναι ότι αντιμετωπίζει τους δύο βασικούς λόγους για τους οποίους οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν την Ελλάδα με υποβάθμιση στη βαθμίδα της "επιλεκτικής χρεοκοπίας" αν προχωρήσει το roll over βάσει της γαλλογερμανικής πρότασης.

Οι επαναγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά θα αυξήσουν τις τιμές και επομένως θα αρθούν οι ενστάσεις των οίκων για μειωμένη αξία των νέων ομολόγων που θα λάβουν οι εθελοντές έναντι της υποσχόμενης αξίας των υφιστάμενων αντίστοιχης διάρκειας. Επιπρόσθετα, δεν θα συντρέχει λόγος για αναγκαστική λόγω περιστάσεων ανανέωση, καθώς η συνολική συμφωνία καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος.


*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v