Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκκληση Ευρώπης για υπευθυνότητα στην Ελλάδα

Έκκληση προς τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει στην επικύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος απευθύνει η ΕΕ. Τι λένε Olli Rehn, Sarkozy, αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Κομισιόν.

Έκκληση Ευρώπης για υπευθυνότητα στην Ελλάδα
Έκκληση προς τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει αμέσως στην επικύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος απευθύνει η διεθνής κοινότητα.

Οι κ. Olli Rehn και Nicolas Sarkozy, αξιωματούχοι του ΔΝΤ αλλά και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν καλούν τους πολιτικούς ηγέτες να επιδείξουν την απαραίτητη υπευθυνότητα ώστε να ανοίξει ο δρόμος αρχικά για την επόμενη δόση του δανείου και στη συνέχεια για το νέο πακέτο στήριξης.

"Είμαι απογοητευμένος που οι προσπάθειες για δημιουργία εθνικής ενότητας απέτυχαν. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και της Ευρώπης και είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων", δήλωσε ο κ. Rehn, συμπληρώνοντας πως η Κομισιόν "αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ως έχει συμφωνηθεί, μέχρι τα τέλη Ιουνίου".

Ο Ευρωπαίος επίτροπος παράλληλα έσπευσε να προειδοποιήσει πως η έκθεση προόδου για την Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και εξέφρασε την πεποίθησή του πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα λυθεί και το θέμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου.

"Είμαι βέβαιος ότι την επόμενη Κυριακή το Eurogroup θα μπορέσει να αποφασίσει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου για την Ελλάδα, στις αρχές Ιουλίου. Και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την έκθεση προόδου που ακόμη εκκρεμεί, σε συμφωνία με το ΔΝΤ". "Έτσι εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση της χώρας μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα θα λάβουμε τις αποφάσεις για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, πέραν του Σεπτεμβρίου, τον Ιούλιο", δήλωσε ο κ. Rehn και συμπλήρωσε: "Ζητώ από τους Ευρωπαίους ιθύνοντες και ειδικότερα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να προσπεράσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε μία υπεύθυνη συμφωνία σε αυτό το κρίσιμο σημείο".

"Η διεθνής κοινότητα έχει κινητοποιηθεί για να στηρίξει τον ελληνικό λαό και το ελληνικό κράτος, όμως η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας πρέπει να πάρουν αποφάσεις, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να στηρίξουν αυτό το πρόγραμμα, που θα πρέπει να βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει από την τρέχουσα κρίση", δήλωσε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Amadeu Altafaj.

Πρώτα η δόση και μετά το νέο πακέτο

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία, ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης ανατρέπεται πλήρως. Το Βερολίνο -έχοντας εμμέσως πλην σαφώς τη συγκατάθεση του ΔΝΤ- οδεύει σε μία λύση κατά την οποία πρώτα θα οριστικοποιηθεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου και στη συνέχεια -ίσως και τον Σεπτέμβριο- θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές, αναφέρει πως το Βερολίνο πιέζει για αναβολή των όποιων αποφάσεων σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας για τον Σεπτέμβριο. Λίγο νωρίτερα, από ευρωπαϊκές πηγές έγινε γνωστό πως εκτίμηση των Βρυξελλών είναι ότι το ΔΝΤ θα προχωρήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, και μάλιστα ταχύτατα, ώστε να διευκολύνει την Ε.Ε. να κερδίσει χρόνο και να ολοκληρώσει τη συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. "Θέλουμε να απομακρύνουμε τα όποια εμπόδια για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του τρέχοντος δανείου το ταχύτερο δυνατό", δήλωσε πηγή από τη γερμανική κυβέρνηση στο Reuters και συμπλήρωσε: "Αυτό σημαίνει ότι συμφωνούμε στην αρχή στα βασικά στοιχεία και στις προϋποθέσεις για το νέο πακέτο για την Ελλάδα. Οι λεπτομέρειες θα μπορούν να οριστικοποιηθούν τον Σεπτέμβριο".

"Η κατάσταση είναι σαφής: εάν υπάρξει ισχυρή δέσμευση από τους Ευρωπαίους να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουν την Ελλάδα, το ΔΝΤ θα πληρώσει τα χρήματα. Και μπορώ να σας πω ότι θα υπάρξει αυτή η δέσμευση", τόνισε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης επίσης στο Reuters.

Το ίδιο το ΔΝΤ, διά στόματος του κ. Zhu Min, ανέφερε πως το ταμείο ανησυχεί ιδιαίτερα για τις εξελίξεις των τελευταίων 24 ωρών και είναι έτοιμο να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση. "Ανησυχώ που η κατάσταση άλλαξε πολύ δραματικά τις τελευταίες 24 ώρες", δήλωσε ο κ. Zhu Min, ειδικός σύμβουλος του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, και συμπλήρωσε: "Εχουμε μία ομάδα στην Αθήνα έτοιμη να ολοκληρώσει την έκθεση και να προχωρήσει τα πράγματα, αλλά τώρα, δεδομένης της κατάστασης, υπάρχει πολλή αβεβαιότητα, κατά συνέπεια παρακολουθούμε τις εξελίξεις πολύ προσεκτικά και από πολύ κοντά".

"Ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει συναίνεση στις προτάσεις της και πως θα έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε την έκθεσή μας"
 ανέφερε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ
και συμπλήρωσε: "Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στήριξη, γιατί είναι απολύτως σημαντικό θέμα για την Ελλάδα, για την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία".

Από όλα αυτά είναι σαφές πως το ΔΝΤ περιμένει μία σαφή δήλωση πολιτικής δέσμευσης από τα κράτη της ευρωζώνης να στηρίξουν την Ελλάδα, ώστε να διευκολύνει καταστάσεις και να προχωρήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, δίνοντας έτσι και στην Ευρώπη χρόνο να καταλήξει σε συμφωνία ως προς το μείζον ζήτημα της συμμετοχής ή όχι των ιδιωτών επενδυτών.

Την ίδια ανάγκη εξέφρασε και ο κ. Nicolas Sarkozy, ζητώντας από όλους πνεύμα υπευθυνότητας και συμβιβασμού.

"Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ενότητα. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτές τις εθνικές διαμάχες και να επανέλθουμε στον κοινό μας προορισμό", δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου και συμπλήρωσε: "Ζητώ από όλους να επιδείξουν το πνεύμα υπευθυνότητας και συμβιβασμού με το οποίο χτίστηκε η Ευρώπη".

"Είναι καθήκον όλων να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ", κατέληξε ο κ. Sarkozy.

Smaghi: Απογοητευτική η στάση της Ν.Δ.

Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό το γεγονός ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα παίζει παράξενα παιχνίδια, δήλωσε την Τετάρτη ο αξιωματούχος της ΕΚΤ κ. Bini Smaghi, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ο κ. Smaghi ανέφερε ακόμα ότι θα είναι καταστροφή για την Ευρώπη να ενθαρρυνθούν οι χώρες να μην πληρώσουν το χρέος τους, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Smaghi, η συνοχή των αποφάσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι απαραίτητη για την επιτυχία αυτής της δύσκολης διαδικασίας.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v