Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Feld: Θέμα χρόνου η ελληνική αναδιάρθρωση

Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προειδοποιεί σύμβουλος της Merkel, ενώ η ίδια δίνει μάχη για το πράσινο φως από τον κυβερνητικό συνασπισμό για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Feld: Θέμα χρόνου η ελληνική αναδιάρθρωση
Θέμα χρόνου είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που μάλιστα θα έχει βαρύτατες συνέπειες για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας κατά τα επόμενα χρόνια, εκτιμά ο κ. Lars Feld, ένας εκ των οικονομικών συμβούλων της κ. Angela Merkel, ενώ η ίδια δίνει σκληρή μάχη για να πάρει το πράσινο φως από το κοινοβούλιο της χώρας ως προς τη νέα στήριξη της Ελλάδας.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο SWR2, ο κ. Feld δήλωσε: «Κατά την άποψή μου, το θέμα είναι πότε και όχι εάν» θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Αυτό που θα δει η Ελλάδα σε όρους ανακούφισης από μία τέτοια επιμήκυνση της λήξης των τίτλων πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό (για να λυθούν τα προβλήματα χρέους της χώρας)», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως το κόστος για τον προϋπολογισμό θα είναι ύψους «αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ» και μάλιστα «για τα επόμενα χρόνια».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η Γερμανίδα καγκελάριος πήρε τη στήριξη των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού ως προς την έγκριση ενός νέου πακέτου για την Ελλάδα, έπειτα από πολύωρες συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών και αφού επέστρεψε από την Ουάσιγκτον, όπου δέχτηκε μεγάλες πιέσεις από τον Πρόεδρο Obama.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών κ. Wolfgang Schaeuble συναντήθηκαν με βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και των Ελεύθερων Δημοκρατών, συμφωνώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα στην όποια συμφωνία για την Ελλάδα, όπως άλλωστε διεμήνυσε και ο κ. Schaeuble με την επιστολή του προς Ευρωπαίους αξιωματούχους, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει ότι ο κ. Schaeuble δήλωσε στους βουλευτές πως η Ελλάδα θα χρειαστεί 90 δισ. ευρώ.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα Πέμπτη στην Κάτω Βουλή της χώρας, την Bundestag, στο Βερολίνο.

«Είναι για το μέλλον της συναλλαγματικής ένωσης, πιθανότατα της Ευρώπης και επίσης για τη γερμανική οικονομία», ανέφερε ο κ. Hans Michelback, σημαίνον στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, και συμπλήρωσε: «Στο τέλος πρέπει να σκεφτούμε ότι μπορεί να υπάρξουν κίνδυνοι μετάδοσης σε άλλες χώρες».

«Είναι βασικό να δείξουμε περισσότερη αλληλεγγύη, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι ο αποδέκτης -σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα- κάνει τα σωστά βήματα», δήλωσε και ο κ. Rainer Bruederle, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού προετοιμάζουν νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές προς την κ. Merkel και τον υπουργό Οικονομικών για το θέμα της Ελλάδας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στις 10 Ιουνίου, όταν ο κ. Schaeuble θα μιλήσει στην Κάτω Βουλή. Άλλα κόμματα ενδεχομένως να παρουσιάσουν ξεχωριστά νομοσχέδια για την περίπτωση της Ελλάδας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v