Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Εδώ και τώρα αποκρατικοποιήσεις"

"Γελοίες" οι φήμες για έξοδο από το ευρώ, τονίζει ο Γ. Προβόπουλος. Οι αποκρατικοποιήσεις κλειδί των εξελίξεων και της επόμενης δόσης. Όχι σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση. Κάλεσμα σε τράπεζες για συμμαχίες.

Εδώ και τώρα αποκρατικοποιήσεις
Ένα εμπροσθοβαρές, μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, φιλόδοξο και τολμηρό, που θα εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα και επαγγελματισμό, είναι κρίσιμο για την έξοδο της Ελλάδας από τη κρίση, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές πρακτορείο MarketNews International, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι "εάν δεσμευτούμε σε αξιόπιστα μέτρα και αποκρατικοποιήσεις τότε θα υπάρξει άμεση αντίδραση και από την άλλη πλευρά", σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που πιθανολογούν ότι υπάρχει δυσκολία εκταμίευσης της 5ης δόσης του δανείου.

Υποστήριξε ότι, εάν οι αποκρατικοποιήσεις υλοποιηθούν αποτελεσματικά, θα μειώσουν το δημόσιο χρέος κατά 22%, θα ανοίξουν αναπτυξιακό κύκλο και θα πείσουν τις αγορές ότι η Ελλάδα αποκολλήθηκε από τις παλαιές νοοτροπίες.

Αποκάλεσε τις συζητήσεις περί εξόδου της χώρας από το ευρώ "εντελώς γελοίες, τελεία και παύλα" και υπογράμμισε ότι το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να είναι "πειστικό, αποτελεσματικό και αξιόπιστο".

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της στις αγορές και τάχθηκε ξεκάθαρα εναντίον οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Όσο για τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πιέζει για να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίων και πρόσθεσε ότι οι συγχωνεύσεις, οι εξαγορές και οι στρατηγικές συμμαχίες καλύτερα να έρθουν "νωρίτερα, παρά αργότερα".

Για τις αποκρατικοποιήσεις

Ερωτώμενος εάν βλέπει θετικά τη συμμετοχή ξένων εμπειρογνωμόνων στην πρόταση σύστασης εταιρίας που θα διαχειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απάντησε ότι "εάν υπάρχουν ξένοι ειδικοί που μπορούν να βοηθήσουν είναι ευπρόσδεκτοι".

Αποκάλεσε τις αποκρατικοποιήσεις "εξαιρετικά δυνατό εργαλείο, το οποίο μπορεί να αναστρέψει την τάση του ελληνικού χρέους" και να χτυπήσει σε δύο μέτωπα ταυτοχρόνως.
Πρώτα, τα έσοδα αντιστοιχούν σε μείωση του χρέους κατά 22% του ΑΕΠ είπε. Και επιπλέον, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση, γιατί η πώληση κρατικών στοιχείων και εταιριών σε ξένους επενδυτές θα φέρει και άλλες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, ξεκλειδώνοντας έτσι την αναπτυξιακή δυναμική.

"Εάν η κυβέρνηση παρουσιάσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, τότε η αντίληψη των αγορών για την Ελλάδα θα αλλάξει δραστικά και θα διαπιστώσουν ότι ενισχύουμε θετικά τη δυναμική του χρέους".

"Αυτό είναι ένα μεγάλο σήμα προς τους παίκτες της αγοράς ότι η Ελλάδα άλλαξε τη νοοτροπία της".

Για έξοδο από το ευρώ και αναδιάρθρωση

Ο διοικητής της ΤτΕ αποκάλεσε γελοιότητες τα σενάρια και τις δηλώσεις για πιθανή έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, ενώ επανέλαβε τη στάση του ότι οποιαδήποτε μορφής αναδιάρθρωση του χρέους αποκλείεται, προσθέτοντας ότι και άλλοι ξένοι τραπεζίτες τάσσονται σαφώς κατά.

Πιθανή αναδιάρθρωση "θα έπληττε την αξιοπιστία της χώρας και του ίδιου του ευρώ. Και μόνο η συζήτηση είναι επιβλαβής", ανέφερε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε μεταδοτικό χαρακτήρα.
"Μα γιατί το χρειαζόμαστε; Αναδιάταξη ή αναδιάρθρωση; Έχω πει και στο παρελθόν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει πλήρως το χρέος της χωρίς οποιαδήποτε αναδιάταξη εάν εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα αναπροσαρμογής".

Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει όλο το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων και των επιπλέον μέτρων, με μεγάλη αποφασιστικότητα ,ώστε το έλλειμμα να υποχωρήσει φέτος στο 7,5%, με μίγμα περικοπής δαπανών κατά 2/3 και έσοδα κατά 1/3, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και με καταπολέμηση της διαφθοράς.

"Ως προς το ακριβές μίγμα, είναι σημαντική ή συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, ο οποίος ευθύνεται για τις δημοσιονομικές ανισορροπίες και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας", είπε και πρόσθεσε πως, εάν η κυβέρνηση ενεργούσε πριν από έναν χρόνο, θα πετύχαινε -και με το παραπάνω- τους στόχους και η ψυχολογία στις αγορές θα άλλαζε δραστικά προς όφελός μας.

Παρατήρησε ότι τον Οκτώβριο του 2010, όταν οι αγορές πίστευαν πως το δημοσιονομικό πρόγραμμα ήταν εντός των στόχων, τα spreads των ελληνικών ομολόγων ήταν κοντά στις 630 μονάδες βάσης, ενώ τώρα ξεπέρασαν τις 1.300. "Τους τελευταίους μήνες η αντίληψη των αγορών ότι η Ελλάδα μπήκε σε φάση καθυστερήσεων συνεισέφερε στην άνοδο των spreads".

"Επίσης, οι δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών ότι υπάρχει πιθανότητα για κάποιου είδους πιστωτικό επεισόδιο βοήθησαν στην άνοδο των spreads. Αυτές οι δηλώσεις μετατόπισαν την προσοχή από τον κύριο στόχο, που είναι η ανάγκη για ολοκλήρωση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης υπό το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής".

"Είμαι πεπεισμένος ότι, εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα, τα spreads θα υποχωρήσουν σημαντικά, η αξία εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών θα αυξηθεί πολύ και τόσο το κράτος όσο και οι τράπεζες θα επανακτήσουν πρόσβαση στην αγορά κεφαλαίων".

Για τις τράπεζες

Ο κ. Προβόπουλος είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες επηρεάστηκαν από την κρατική κρίση χρέους και με δεδομένη την κοστολόγηση των ελληνικών ομολόγων από τις αγορές "υπάρχει η αντίληψη ότι η κεφαλαιακή θέση τους είναι υποδεέστερη απ' ό,τι φαίνεται".

"Για να διορθώσω αυτήν την αντίληψη, πιέζω κάποιες τράπεζες να αυξήσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση και να ενδυναμώσουν τους ισολογισμούς τους", είπε ο διοικητής της ΤτE.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι τράπεζες θα μπορούν να βρουν επιπλέον κεφάλαια παρά την κρίση και υπενθύμισε ότι το 2010, που ήταν πολύ δύσκολη χρονιά, κάποιες τα κατάφεραν.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, υπάρχει το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με 10 δισ. ευρώ ως αποθεματικό γι' αυτόν τον σκοπό.

Είπε επίσης πως οι συγχωνεύσεις, οι εξαγορές και οι στρατηγικές συμμαχίες στον ελληνικό τραπεζικό τομέα πρέπει να γίνουν νωρίτερα, παρά αργότερα.

Περί συναίνεσης

Ερωτώμενος για το θέμα της συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων, ο διοικητής ανέφερε πως δεν χρειάζεται συναίνεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κάθε λεπτομέρεια του νέου πακέτου μέτρων.

"Όμως η συναίνεση στα κύρια σημεία θα βοηθήσει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας", σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να αποδώσει με σοβαρότητα και συνέπεια, λέγοντας ότι "εμείς δημιουργήσαμε τα προβλήματα και εμείς πρέπει να τα λύσουμε. Δεν μας φταίει κανένας άλλος".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v