Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Juncker: Ζητά διεύρυνση αποκρατικοποιήσεων

Το ενδεχόμενο "reprofiling" του ελληνικού χρέους και εφαρμογής ενός νέου προγράμματος άφησε ανοιχτό ο κ. Jean-Claude Juncker, ζητώντας όμως διεύρυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα.

Juncker: Ζητά διεύρυνση αποκρατικοποιήσεων
Το ενδεχόμενο "reprofiling" του ελληνικού χρέους και εφαρμογής ενός νέου προγράμματος άφησε ανοιχτό ο κ. Jean-Claude Juncker, ζητώντας όμως διεύρυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε την Τρίτη πως η ωρίμανση των ομολόγων της Ελλάδας μπορεί να επιμηκυνθεί και ένα "νέο πρόγραμμα" θα μπορούσε να εφαρμοστεί αν η χώρα ανταποκριθεί σε όλους τους στόχους που έχει θέσει για μεταρρυθμίσεις και για τον προϋπολογισμό.

"Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε νέες δομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και αν ικανοποιηθούν όλες αυτές οι συνθήκες, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα reprofiling, υπό την έννοια ότι θα ήταν δυνατόν να υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και θα μπορούσε να γίνει μείωση των επιτοκίων", δήλωσε ο κ. Juncker από τη Χάγη, όπου συναντήθηκε με τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας και του Βελγίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος πάντως -σύμφωνα με το Bloomberg- τάχθηκε κατά της πλήρους αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δηλώνοντας: "Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε πλήρη αναδιάρθρωση, είμαι υπέρ του λεγόμενου reprofiling".

Τη Δευτέρα η Ελλάδα ανακοίνωσε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεών της και υποσχέθηκε σκληρότερα μέτρα λιτότητας και αυξήσεις φόρων προκειμένου να ικανοποιήσει τους όρους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για τη χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο, κάτι που θεωρείται ζωτικής σημασίας ώστε να μη "βουλιάξει"η χώρα.

Ο κ. Juncker υπογράμμισε πως "ένας αριθμός αιτημάτων ικανοποιήθηκε σε κάποιον βαθμό από την ελληνική κυβέρνηση τη Δευτέρα. Τους ζητάμε να διευρύνουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τους ζητάμε περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα".

"Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει να χορηγήσει την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα και πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά αν ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις, για να αρχίσουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα", τόνισε ο κ. Juncker, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες αναφορικά με το τι θα περιελάμβανε αυτό το νέο πρόγραμμα.

"Πρέπει να αποφασίσουμε με το ΔΝΤ αν στο τέλος του Ιουνίου η δόση μπορεί να χορηγηθεί - ναι ή όχι. Το ΔΝΤ ζητά οικονομική εγγύηση για τους επόμενους 12 μήνες", πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v