Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deal εδώ και τώρα ζητά η τρόικα

Σαφή εντολή να γίνει η πρώτη αποκρατικοποίηση το συντομότερο δυνατό έχουν δώσει οι δανειστές μας στην κυβέρνηση, ζητώντας να δοθούν σύντομα δείγματα γραφής.

Deal εδώ και τώρα ζητά η τρόικα
Αποκρατικοποιήσεις εδώ και τώρα ζητά η τρόικα.

Στην παρούσα φάση, στόχος δεν είναι μόνο να εισρεύσουν κεφάλαια στα κρατικά ταμεία (που θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους), αλλά και να δείξει η κυβέρνηση ότι βάζει μπρος τις μηχανές και ξεκινά επιτέλους την εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Στις... ώριμες περιπτώσεις για αποκρατικοποίηση περιλαμβάνεται ο ΟΤΕ. Ακόμα κι αν η διαδικασία δεν γίνει μέσα στον Ιούνιο, όπως είναι η στόχευση, θα προχωρήσει γρήγορα. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πώληση του 10% του Οργανισμού και σε αυτήν τη χρονική στιγμή δεν φαίνεται να αλλάζει ο στόχος αυτός. Άλλωστε, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δεδομένα τόσο ο αγοραστής (Deutsche Telekom) όσο και το τίμημα, το οποίο μάλιστα είναι υψηλότερο από την τιμή του ΟΤΕ στο χρηματιστήριο.

Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει επίσης να έχει ολοκληρωθεί και η χρονική επέκταση της σύμβασης για το "Ελ. Βενιζέλος", στην οποία έχει άμεση εμπλοκή η γερμανική εταιρία Hochtief, και να έχει πωληθεί το ποσοστό του Δημοσίου στο Καζίνο της Πάρνηθας.

Εκτός αυτών, η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να δείξει με αξιόπιστο τρόπο ότι μπορεί να συγκεντρώσει τα 50 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει έως το 2015.

Άλλωστε, η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχουν καταστήσει σαφές πως το μέλλον της Ελλάδας και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για νέα χρηματοδότησή της θα εξαρτηθούν αρχικά από την αποφασιστικότητα που θα δείξει η χώρα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και σε δεύτερη φάση από την αποδοτικότητά της στη συγκέντρωση εσόδων από αυτόν τον τομέα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v