Αναδιάρθρωση του χρέους θέλει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ φέρεται να αλλάζει στάση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ζητώντας να εξεταστεί το ενδεχόμενο μέχρι το 2012, καθώς θεωρεί πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο, σύμφωνα με τη WSJ. Τι απαντούν ΔΝΤ και Strauss-Kahn.

Αναδιάρθρωση του χρέους θέλει το ΔΝΤ
Μη βιώσιμο φέρεται να θεωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το χρέος της Ελλάδας και ζητά από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης μέχρι το 2012, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal", το οποίο επικαλείται τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Μία από αυτές δήλωσε στο πρακτορείο ότι το ΔΝΤ έχει ήδη δηλώσει στις εμπλεκόμενες πλευρές πως θα πρέπει να εξεταστεί σύντομα το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης. Εκπρόσωπος του ταμείου, από την πλευρά του, διέψευσε ότι το ΔΝΤ συνιστά αναδιάρθρωση όλου του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που κατέχουν ιδιώτες, ωστόσο το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του δανείου από την Αθήνα, που είναι μια μορφή αναδιάρθρωσης.

Άλλη πηγή δήλωσε πως κάποιοι ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Οικονομικών, έχουν εκφράσει παρόμοιες απόψεις στην ΕΚΤ, ωστόσο η απάντηση ήταν ότι "τέτοια θέματα δεν πρέπει να συζητώνται ανοιχτά".

Ο πρώτος αξιωματούχος δήλωσε πως το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι λήξεις των ελληνικών ομολόγων "πρέπει να επεκταθούν σημαντικά, ως ένα πρώτο ελάχιστο βήμα", ενώ θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο μείωσης του τοκοφόρου κεφαλαίου που πρέπει να πληρώσει η Αθήνα στους πιστωτές της.

Σύμφωνα με τη δεύτερη πηγή, το ΔΝΤ πιθανότατα θα επεκτείνει την περίοδο αποπληρωμής του δανείου που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα από τα τρία στα επτά χρόνια, ευθυγραμμιζόμενο με την επέκταση που δόθηκε από την ευρωζώνη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ΔΝΤ έχει δηλώσει ανοιχτό στο ενδεχόμενο να μεταφέρει το πρόγραμμα του ελληνικού δανεισμού από τον stand-by μηχανισμό δανεισμού, στο πλαίσιο του οποίου η αποπληρωμή διαρκεί τρία χρόνια, στον διευρυμένο μηχανισμό χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του οποίου η αποπληρωμή πραγματοποιείται σε έως και 10 χρόνια. Το Δ.Σ. του ΔΝΤ δεν έχει ακόμα ψηφίσει επί της μεταφοράς αυτής, ωστόσο αξιωματούχος του ταμείου σημείωσε πως τα μέλη του γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις και είναι ανοιχτά στην πρόταση αυτή.

Η ήπια αναδιάρθρωση θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να παραμείνουν φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες, ανέφερε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, σημειώνοντας πως το πολιτικό ένστικτο θα ήταν να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού και να υπάρξει επαναπρογραμματισμός της ωρίμανσης τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Ο πρώτος αξιωματούχος δήλωσε πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θεωρούν ότι είναι πιθανόν η Ελλάδα να απευθυνθεί του χρόνου στο EFSF προκειμένου να εξυπηρετήσει την αποπληρωμή του χρέους της, καθώς δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές. "Οι senior holders όπως η Ε.Ε. και το ΔΝΤ ήδη προχωρούν σε μιας μορφής εθελοντική αναδιάρθρωση. Έτσι, οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων", δήλωσε. Όπως σημείωσε, το σενάριο που θα εξεταστεί πρώτα θα αφορά στην επέκταση της αποπληρωμής των δανείων έως και κατά 30 χρόνια, όπου στους ιδιώτες ομολογιούχους θα προσφερθούν νέα ομόλογα σε αντάλλαγμα παλαιά με το ίδιο κουπόνι, αλλά με πιο μακρά ωρίμανση. Ένα δεύτερο σενάριο αφορά στη μείωση της πληρωμής των ελληνικών κουπονιών και στην επέκταση των ημερομηνιών ωρίμανσης.

---Τι απαντούν το ΔΝΤ και ο Strauss-Kahn

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διέψευσε το δημοσίευμα της "WSJ", σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ πιστεύει πως το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο και πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωσή του εντός του επόμενου έτους.

Όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, κ. Dominique Strauss-Kahn, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον το Σάββατο, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής το ΔΝΤ "δουλεύει με το πρόγραμμα όπως αυτό έχει καταρτιστεί".

Μάλιστα, τόνισε: "Δημιουργήσαμε το ελληνικό πρόγραμμα, μαζί με την κυβέρνηση, ακολουθώντας την υπόθεση ότι πραγματικά δεν θέλουν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους. Αυτή είναι η υπόθεση γύρω από την οποία δημιουργήθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η στήριξή μας σε αυτό. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, τελεία".

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Strauss-Kahn εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει τη συνεχή βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης και του ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v