Χρέος: Η δαμόκλειος σπάθη των επιτοκίων!

Η κυβέρνηση περνάει το θέμα των επιτοκίων "στα ψιλά", ωστόσο τα… νούμερα της Κομισιόν άλλα λένε… -΄Εξι χρόνια επιπλέον "φαγούρα", ακόμη και με το καλύτερο σενάριο! Κίνδυνος για χρέος έως και 170% του ΑΕΠ το 2020.

Χρέος: Η δαμόκλειος σπάθη των επιτοκίων!
Άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 1% (ήδη αυξήθηκε 0,25% και αναμένεται συνέχεια) θα μπορούσε να πάει πίσω την κυβερνητική προσπάθεια για επαναφορά του χρέους στο 100% κατά έξι ολόκληρα χρόνια - Τα τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία, που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το γεγονός ότι το EURIBOR φαίνεται να μπαίνει πλέον σε ανοδική τροχιά προκάλεσε ποικίλα σχόλια στην Ελλάδα, ιδίως γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις και τα περισσότερα νοικοκυριά (στεγαστικά και άλλα μακροπρόθεσμα δάνεια) έχουν δανειστεί με βάση το εκάστοτε επιτόκιο EURIBOR συν κάποιο πρόσθετο περιθώριο (spread).

Όσο και αν σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες έπεισαν (ή καλύτερα πίεσαν και κατάφεραν) την τελευταία διετία τους δανειολήπτες να ανεβάσουν τα spreads, η αλήθεια είναι ότι μία αύξηση του EURIBOR θα σημάνει αυτόματα και νέες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και στις καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσεως των εταιριών, σε μια περίοδο όπου έχουν ήδη πληγεί σκληρά από την οικονομική κρίση.

Αυτό όμως που δεν συζητήθηκε ευρέως είναι το γεγονός πως άνοδος του κεντρικού ευρωπαϊκού επιτοκίου θα μπορούσε να δημιουργήσει έντονους πονοκεφάλους στην ελληνική κυβέρνηση γιατί θα δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια εξόδου της οικονομίας μας από την κρίση.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ήταν βέβαια καθησυχαστικός, δηλώνοντας πως μια μικρή αύξηση στα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα δημιουργούσε μεγάλη διαφορά.

Ωστόσο, δεν λείπουν εκείνοι οι οικονομικοί παράγοντες που εκτιμούν με αρκετά διαφορετικό τρόπο τα πράγματα.

Ενδεικτικό είναι το περιεχόμενο δημοσιεύματος των "Financial Times" (άρθρο με τίτλο "Greek and Irish interest rate stress tests", του Jοseph Cotterill), στο οποίο επισημαίνεται από τον Garry Jenkings της Evolution Securities το γεγονός ότι από το 1999 μέχρι σήμερα το μέσο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται στο 2,73%, δηλαδή σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το τρέχον. Kαι ότι, αν τελικά το EURIBOR βαδίσει προς αυτό το σημείο, τότε αυτό θα μπορούσε να καταστεί ιδιαίτερα επώδυνο για την Ελλάδα…

Μια εικόνα του πόσο θα μπορούσαν να επηρεαστούν τα πράγματα μπορεί να προέλθει από το περιεχόμενο της πρόσφατης επιθεώρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EU Commission Review), στην οποία αναφέρονται τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία και για το πότε αυτή θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της στο 100% του ΑΕΠ.

Ας πάρουμε λοιπόν το θετικό σενάριο, που προβλέπει ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% τον χρόνο, σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα 5,5% από το 2014 και μετά και επιπλέον είσπραξη 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων την περίοδο 2011 - 2015.

Αν λοιπόν γίνουν όλα αυτά, τότε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα υποχωρήσει στο 100% του ΑΕΠ το 2021, αν το ύψος του μέσου επιτοκίου επιβάρυνσης είναι 4,5% και το 2027 αν το μέσο επιτόκιο επιβάρυνσης είναι 5,5%. Δηλαδή, η άνοδος του μέσου επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα μπορούσε να μεταφέρει την επαναφορά του δημόσιου χρέους σε διατηρήσιμα επίπεδα κατά έξι ολόκληρα χρόνια!

Ανάλογα μεγάλες χρονικές διαφορές στην επαναφορά των επιτοκίων σε διαχειρίσιμο επίπεδο για διαφορετικά επιτόκια υπάρχουν και στην περίπτωση πραγματοποίησης τόσο του ενδιάμεσου όσο και του απαισιόδοξου σεναρίου.

Το ενδιάμεσο σενάριο κάνει λόγο για ετήσια ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ 3,5% τον χρόνο, για σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα στο 5,5% από το 2014 και μετά και για κανένα έσοδο από ιδιωτικοποιήσεις. Αν συμβούν όλα αυτά και το επιτόκιο διαμορφωθεί στο 5,5%, τότε το 2024 ο δείκτης του δημοσίου χρέους προβλέεπται να διαμορφωθεί στο 130% του ΑΕΠ!

Το χειρότερο σενάριο αναφέρεται σε ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ 2%, σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ από το 2013 και σε κανένα έσοδο από ιδιωτικοποιήσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, με επιτόκιο στο 5,5% θα μιλάμε για δημόσιο χρέος 170% του ΑΕΠ το 2020!


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v