Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός στην κυβέρνηση!

Τριγμούς στην κυβέρνηση φέρνουν η νέα "ανταρσία" βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο ν/σ για το τζόγο και η ανοιχτή αμφισβήτηση σε ΥΠΟΙΚ. Φόβοι για γενίκευση του "αντάρτικου". Διαψεύδεται συνάντηση ΓΑΠ-Παπούλια.

Συναγερμός στην κυβέρνηση!
Τριγμούς στην κυβέρνηση φέρνει η νέα "ανταρσία" των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια και ο κ. Γ. Παπανδρέου επιστρέφει, σύμφωνα με πληροφορίες, εσπευσμένα από την Πολωνία για να ενημερωθεί προσωπικά για το ζήτημα. 

Ωστόσο, διαψεύδονται επισήμως όσα διέρρευσαν περί εσπευσμένης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον κ. Παπούλια, τα οποία επανέφεραν στο προσκήνιο τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Ειδικότερα, από την Προεδρία της Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Μπίτσιος δήλωσε ότι σε κείμενο που επιπόλαια αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα δεν έχουν καμία βάση ‘οι πληροφορίες’ που μεταδόθηκαν για δήθεν τηλεφωνική επικοινωνία και δήθεν πρόσκληση σε κατεπείγουσα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου".

Η άρνηση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος να εγκρίνουν το νομοσχέδιο αλλά και η αμφισβήτηση που εξέφρασαν ανοιχτά στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μπορεί να τορπιλίσουν τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, αρχής γενομένης από τη 15η Απριλίου, οπότε και παρουσιάζεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σύγκλισης 2012 - 2015. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, ωστόσο, η αμφισβήτηση διευρύνεται από το πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.     


Η νέα ανταρσία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Ένταση δημιουργήθηκε την Πέμπτη στη συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ, την ώρα όπου ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίαζε το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια, όπως μετέδωσε το skai.gr.

Σύσσωμοι οι βουλευτές που συμμετέχουν στο ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ για την οικονομία ζήτησαν την απόσυρση του κατατεθειμένου νομοσχεδίου, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος αμέσως μετά, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η κ. Βάσω Παπανδρέου, όταν πήρε τον λόγο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα τυχερά παιχνίδια, απευθυνόμενη στον κ. Παπακωνσταντίνου είπε σε έντονο ύφος: "Δεν το ψηφίζω".

Το χαρακτήρισε στυγνό εισπρακτικό μέτρο και τόνισε: "Αν είναι έτσι, να νομιμοποιήσουμε τα ναρκωτικά και την πορνεία για να έχει έσοδα το κράτος".

Ο κ. Γιάννης Αμοιρίδης είπε ότι "δεν είναι ηθικό" το εν λόγω νομοσχέδιο, ενώ ο κ. Γιώργος Φλωρίδης άσκησε σε ήπιους τόνους κριτική για το πώς χειρίζεται η κυβέρνηση τους βουλευτές λέγοντας: "Η κοινοβουλευτική ομάδα είναι σημαντικό κομμάτι της διαβούλευσης. Γιατί μας ξεχνάτε;". Το βασικό θέμα που θέτουν οι βουλευτές είναι να έχει τον έλεγχο ο ΟΠΑΠ και να μην περάσει στα χέρια ιδιωτών. Επίσης, θεωρούν ότι η επιτροπή που προβλέπεται στο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, από την πλευρά του, επιχείρησε, με βάση πληροφορίες, να θέσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προ τετελεσμένων. Στις αιτιάσεις των συναδέλφων του απάντησε: "Ο τζόγος υπάρχει. Γιατί να μην εισπράττει το κράτος 700 εκατ. ευρώ ετησίως; Τι θέλουμε, να γίνουμε Βόρεια Κορέα, να τα απαγορεύσουμε όλα;".

Ο κ. Δημήτρης Λιτζέρης, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέβασε τους τόνους και απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών είπε: "Μας κοροϊδεύετε όταν λετε ότι θα εισπράξετε 700 εκατ. ευρώ, όταν μόνο το πηγαινέλα για τις διατυπώσεις στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας πάρει έναν χρόνο. Σε μια χώρα που μπαινοβγαίνει ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας, μας λες ότι θα ελέγξεις τον τζόγο χωρίς ρυθμιστική αρχή; Είσαι σίγουρος ότι θα είσαι υπουργός του χρόνου όταν θα ρέει το χρήμα;".

Στο τέλος, αφού είδε ότι σκληραίνουν τη στάση τους οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε με νόημα: "Αυτό που γίνεται με υπερβαίνει. Θα το πάω στον πρωθυπουργό. Αλλά θεωρώ ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση γιατί το νομοσχέδιο έχει περάσει δύο φορές από το υπουργικό συμβούλιο".

Το θέμα αναμένεται να έχει συνέχεια, όχι μόνο εξαιτίας των δραματικών τόνων που έδωσαν ο υπουργός και οι βουλευτές αλλά κι επειδή την επόμενη εβδομάδα ήταν προγραμματισμένο να εισέλθει προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και απ’ ό,τι φαίνεται οι αντιδράσεις δεν είναι δυνατόν να κατευναστούν. Μετά το τέλος της συνεδρίασης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έλεγε με νόημα: "Αν είχε σήμερα δελτία ειδήσεων, θα είχε πέσει η κυβέρνηση".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v