Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόρος: Επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων για χρέος

Αλλαγή των όρων του ελληνικού χρέους, αλλά χωρίς άμεσο κούρεμα προτείνει ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής.Λέει όχι σε έξοδο από την ευρωζώνη, είναι υπέρ της επιβίωσης του ευρώ. Τι λέει για ακίνητα - φοροδιαφυγή.

Σόρος: Επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων για χρέος
«Re- profiling» ήτοι «επαναπροσδιορισμό» των στοιχείων απόδοσης του ελληνικού χρέους, σε ότι αφορά το χρόνο αποπληρωμής και τα επιτόκια χρέωσης, προτείνει ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής George Soros, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης του στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Soros, μετά το reprofiling, οι αγορές μπορούν να ξανανοίξουν σύντομα για την Ελλάδα, ακόμη και μόλις έξι μήνες αργότερα. «Κάποιο είδος ήπιας αναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους με τη συναίνεση των δανειστών θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να πυροδοτήσει εκ νέου την ανάπτυξη και να προσελκύσει επενδύσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό» προσέθεσε ο κ. Soros .

Και σημείωσε «Η πιο λογική προσέγγιση θα ήταν η ενορχήστρωση κάποιου είδους ανασχεδιασμού (reprofiling) του χρέους, αποφεύγοντας το “κούρεμα” και διατηρώντας την ονομαστική αξία των ομολόγων στο 100%, ενώ την ίδια στιγμή θα επεκτεινόταν η διάρκεια αποπληρωμής των ομολόγων περισσότερο από 10 χρόνια, και θα μειώνονταν τα επιτόκια κοντά στο 3%. Αυτό θα ήταν ευεργετικό για τον ελληνικό λαό, την ελληνική οικονομία και θα απέτρεπε την ανάγκη κεφαλαιοποίησης των δανειστριών τραπεζών. Αυτή είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα».

Εν ολίγος ο πασίγνωστος επενδυτή θεωρεί ότι πρέπει να μείνει στο ίδιο ύψος το «νούμερο» του χρέους, αλλά με διευκολύνσεις στα επιτόκια και στις διάρκειες των ομολόγων, κάτι που συνεπάγεται ένα έμμεσο κούρεμα των αποδόσεων που προσφέρει στους δανειστές, όχι όμως και αθέτηση της υπόσχεσης πληρωμής της «αξίας» των δανείων μας.

Ο κ. Soros υπεραμύνθηκε των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας τις «εντυπωσιακές», υπογράμμισε ότι η ελληνική προσαρμογή μπορεί να γίνει χωρίς να υπομείνει η χώρα μακροχρόνιες θυσίες, ενώ σημείωσε ότι: «Μπορούν να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, να μειωθούν οι μη απαραίτητες δημόσιες δαπάνες και να περιοριστεί δραστικά η σπατάλη. Επίσης είναι ζωτική ανάγκη να διευρυνθεί η φορολογική βάση (σ.σ. που σημαίνει να παταχθεί η φοροδιαφυγή) και να αυξηθούν τα έσοδα. Και οφείλω να τονίσω ότι αν υπάρχει μια ισχυρή διάσταση δικαιοσύνης στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή, η κοινωνική αναταραχή μπορεί να αποφευχθεί».

Ο αμερικανός επενδυτής άσκησε κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα η Γερμανία, είπε ωστόσο ότι πιστεύει στην επιβίωση του ευρώ προσθέτωντας ότι δεν είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το κοινό νόμισμα, διότι μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σε ότι αφορά τις πηγές ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά: «Μπορείτε να προσελκύσετε επενδύσεις σημαντικές από το εξωτερικό. Η αγορά της γης θα είναι ελκυστική στους ξένους, ιδίως τώρα που οι τιμές γίνονται χαμηλότερες. Επίσης, θα έχετε μια πολύ καλή τουριστική περίοδο και αυτό θα αλλάξει την ατμόσφαιρα. ¨Ολα αυτά σταδιακά μπορούν να αλλάξουν το κλίμα. Μπορείτε να τα καταφέρετε, μπορείτε να βρείτε το πνεύμα του 2004».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v