Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ναι" στην επιμήκυνση λέει το ΔΝΤ

Ενθαρρυντικά μηνύματα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που θα αρχίσει να πραγματοποιείται από το τελευταίο τρίμηνο του 2011, εκτιμούν ότι υπάρχουν τα στελέχη του ΔΝΤ.

Ναι στην επιμήκυνση λέει το ΔΝΤ
Ενθαρρυντικά μηνύματα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που θα αρχίσει να πραγματοποιείται από το τελευταίο τρίμηνο του 2011, εκτιμούν ότι υπάρχουν τα στελέχη του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το «Έθνος», τα μηνύματα βασίζονται σε στοιχεία που διαθέτουν σε ό,τι αφορά τις νέες παραγγελίες και τον κύκλο εργασιών στον βιομηχανικό τομέα, την αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές, την αύξηση των κρατήσεων στα ελληνικά ξενοδοχεία και του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πηγές της Ουάσιγκτον δήλωσαν ότι τα παραπάνω δεδομένα περιλαμβάνονται στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου, που παραδόθηκε ήδη στα μέλη του Δ.Σ. του ΔΝΤ, αλλά δεν δόθηκε ακόμα στη δημοσιότητα.

Οι πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο κ. Πολ Τόμσεν και τα μέλη της ομάδας του προτείνουν εκταμίευση της τέταρτης δόσης με βάση την πρόσφατη εξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας που πραγματοποίησαν στην Αθήνα.

Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα συμπιεστεί σημαντικά το 2011, παρά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, το μοναδιαίο κόστος εργασίας θα συνεχίσει να μειώνεται, καθώς επίσης και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά θέματα, οι εμπειρογνώμονες αποτυπώνουν μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κατά ? του ΑΕΠ - το έλλειμμα αυτό μειώθηκε στο 9,5% το 2010.

Σημαντική ήταν επίσης η μείωση των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την έκθεση. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τελικά η μείωση ήταν πολύ μεγαλύτερη από τον στόχο που είχε τεθεί και υπερκάλυψε την υστέρηση εσόδων. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια έτσι ώστε να μηδενιστούν οι οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους.

Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση, σύμφωνα με το «Έθνος», στην έκθεση δίνεται μεγάλη έμφαση στη βούληση του γενικού διευθυντή του Ταμείου αλλά και των εμπειρογνωμόνων για να επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ και στην Ε.Ε. Αναφέρεται ειδικά ότι ο γενικός διευθυντής αναλαμβάνει την υποχρέωση να φέρει το θέμα αυτό προς συζήτηση στο Δ.Σ. μόλις η Ε.Ε. προχωρήσει στην καταρχήν διευθέτηση του θέματος αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v