Τράπεζες: Αρχίζουν τα ματς του τελικού

Πώς οι συνενώσεις έγιναν σχεδόν μονόδρομος. Οργασμός διεργασιών στα τραπεζικά επιτελεία. Μεγάλο παζάρι για πρόσληψη συμβούλων. "Μπαλαντέρ" στο Εθνική Τράπεζα-Αlpha Βank η… Εurobank;

Τράπεζες: Αρχίζουν τα ματς του τελικού
Δεν πέρασαν τρεις μέρες από το δημοσίευμα του Euro2day "Τράπεζες: πωλήσεις ασημικών ή deals", το οποίο εξηγούσε με λεπτομέρειες την πίεση που δέχεται το τραπεζικό σύστημα, για να επιβεβαιωθεί στην πράξη ότι τα… play offs για την αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος έχουν ξεκινήσει.

Η δημοσιοποίηση, την περασμένη Παρασκευή, της πρότασης φιλικής συγχώνευσης, που απηύθυνε στην Alpha Bank η Εθνική Τράπεζα, και η... μετ' επαίνων απόρριψή της ανοίγουν και επίσημα την αυλαία του τελευταίου, και εν πολλοίς καθοριστικού, γύρου του "πρωταθλήματος" για το τραπεζικό σύστημα αλλά και για την εγχώρια οικονομία.

Η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η EFG Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς και δευτερευόντως οι κυπριακές Τράπεζα Κύπρου και ΜPB έχουν ξεκινήσει ήδη εντατική... προετοιμασία. Τα επιτελεία των δύο πρώτων βρίσκονταν σε συνεχείς συσκέψεις το σαββατοκύριακο και οι υπόλοιποι παρακολουθούν σε… εγρήγορση.

Μπροστά τους έχουν όλοι ένα καυτό καλεντάρι διμήνου, που υπόσχεται δυνατές αναμετρήσεις, πλούσιο παρασκήνιο αλλά και οφέλη για τους μετόχους.

Το τρόπαιο για τον… πρωταθλητή θα είναι η υπό προϋποθέσεις έξοδος από την κρίση με… άλλον αέρα και δευτερευόντως θα καθορίσει εν μέρει ο ίδιος τους συσχετισμούς για τις… καραμπόλες συνενώσεων που αναμένεται να ακολουθήσουν.

Συνολικά για το σύστημα και την οικονομία ζητούμενο -του νέου γύρου επαφών και ζυμώσεων- ήταν και παραμένει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, να δημιουργηθούν ικανές άμυνες ώστε να αντιμετωπιστούν οι επερχόμενες προκλήσεις.

Οι επιπτώσεις, δηλαδή, από την κυοφορούμενη λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας και την ενδεχόμενη υποβάθμιση από τη Moody's καθώς και οι παγίδες που κρύβονται στα νέα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνδυασμό και με τον επαπειλούμενο περιορισμό της στρόφιγγας χρηματοδοτήσεων από την ΕΚΤ.

Στρατηγική επιβίωσης τα μεγάλα σχήματα

Η στρατηγική που δείχνουν να προκρίνουν στην τρέχουσα συγκυρία οι τραπεζίτες για να αντιμετωπίσουν τις παραπάνω προκλήσεις είναι η διερεύνηση των προϋποθέσεων συγκρότησης μεγάλων σχημάτων, μέσω "φιλικών" εγχώριων συγχωνεύσεων.

Αυτή η στρατηγική, πέραν των συνεργιών από οικονομίες κλίμακας και του κόστους χρηματοδότησης, εστιάζει στην ανάδειξη της ισχυρής θέσης που θα κατέχουν τα υπό συζήτηση σχήματα στις εκτός Ελλάδος αγορές και στην απόκτηση ικανών stories, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τον πιθανό δεύτερο γύρο επανακεφαλαιοποίησης του συστήματος.

… με το βλέμμα στα Βαλκάνια

Ενδεχόμενη συγχώνευση μεταξύ δύο εκ των ETE, Alpha και Eurobank θα δημιουργούσε, σύμφωνα με κορυφαίο τραπεζίτη, την "ελληνική OTP", μια τράπεζα δηλαδή με ισχυρά μερίδια και σε άλλες αγορές εκτός της εγχώριας και επομένως με ενισχυμένο ειδικό βάρος απέναντι τόσο στους οίκους αξιολόγησης όσο και στην ΕΚΤ.

Γι' αυτό και κατά τον ίδιο "προίκα" των συζητούμενων μεγάλων συγχωνεύσεων είναι η ενίσχυση της θέσης των τραπεζών στη ΝΑ. Ευρώπη και κατ' επέκταση η μείωση του "ελληνικού" κινδύνου.

"Με τις βαλκανικές οικονομίες να βγαίνουν από την κρίση, το να συμπεριλαμβάνεσαι μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων σε μερίδιο αγοράς τραπεζών στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και στη Σερβία, διαθέτοντας ταυτόχρονα παρουσία και σε άλλες αγορές (Τουρκία, Κύπρος, Ουκρανία, Ρωσία, Αίγυπτος) προσθέτει πόντους για καλύτερη αξιολόγηση", εκτιμά τραπεζικός αναλυτής, "ιδιαίτερα αν παρουσιάσεις πρόγραμμα συνεργιών από συνενώσεις θυγατρικών του εξωτερικού".

Η αλλαγή στάσης των ξένων οίκων αξιολόγησης είναι καυτή προτεραιότητα για τις τράπεζες, λόγω της ενδεχόμενης νέας υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών από τη Moody's, η οποία θα προκαλέσει τριγμούς στην αξία των τιτλοποιημένων στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούν σήμερα ως ενέχυρα για δανεισμό από την ΕΚΤ.

Επιπρόσθετα, οι συνέργιες από ενδεχόμενα deals θα προσθέσουν όπλα για νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις, που ενδεχομένως να απαιτηθούν, μετά τα stress tests της ΕΚΤ τον προσεχή Μάιο. Τα stress tests ίσως εμπεριέχουν τον όρο ότι οι τράπεζες που θα βαθμολογηθούν "κάτω της βάσης" θα έχουν τρίμηνη προθεσμία να ενισχυθούν κεφαλαιακά.


Βάζουν τη Εurobank στο παιχνίδι τα "φάλτσα" στο ΕΤΕ - Alpha Bank;

Για τους παραπάνω λόγους τα φώτα της αγοράς στρέφονται κατά κύριο λόγο στην τετράδα Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς και το βασικό ερώτημα που απασχολεί ήδη την… κερκίδα είναι αν τα "φαλτσοσφυρίγματα" στο ΕΤΕ -  Alpha Bank βάζουν στο παιχνίδι την EFG Eurobank.

Σημειώνεται ότι οι μεγαλομέτοχοι της Eurobank και της Alpha είχαν συζητήσει, σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες, που ουδέποτε διαψεύστηκαν από τους ίδιους, το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Με την ίδια λογική που διέπνεε και τις συζητήσεις των ETE - Αlpha.

Την ενίσχυση δηλαδή της βαρύτητας των εκτός Ελλάδος δραστηριοτήτων και τις συνέργιες από τις οικονομίες κλίμακος που μπορεί να προέλθουν κυρίως από τις συνενώσεις θυγατρικών του εξωτερικού.

Οι σχέσεις των δύο μεγαλομετόχων παραμένουν "φιλικές", ενώ οι δύο τράπεζες διαθέτουν αντίστοιχες, περίπου, κεφαλαιοποιήσεις, με ίδιο σχεδόν αριθμό μετοχών, κοντινούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (συνυπολογιζομένων της πώλησης της Polbank και της απορρόφηση της Δίας από τη Eurobank) και, το κυριότερο, μικρότερη -αθροιστικά- θέση σε ομόλογα.

Ωστόσο, αν δεν προχωρήσει το deal της ΕΤΕ με την Alpha, ορισμένοι παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν ούτε το ενδεχόμενο προσέγγισης μεταξύ της ΕΤΕ και της Eurobank, παρά τις πολιτικές δυσκολίες που θα είχε αυτό το εγχείρημα, με δεδομένο ότι θα καθιστούσε τον όμιλο Λάτση "πρώτο μέτοχο" του νέου σχήματος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κίνηση της ΕΤΕ ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα σε έναν κύκλο αγώνων, που περιλαμβάνει και άλλους μεγάλους παίκτες, όπως την Πειραιώς και τη Marfin, οι οποίοι πρόσφατα ολοκλήρωσαν αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Ρόλο δεν αποκλείεται να παίξει (ως νύφη) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς και η ισχυρή κεφαλαιακά Τράπεζα Κύπρου, η οποία, όπως η Marfin, έχει το πρόσθετο "ατού" ότι είναι κυπριακή τράπεζα.

Στην περιφέρεια των εξελίξεων, όμως, στους "μεγάλους" εκτιμάται ότι θα κινηθούν και οι μικρότερες τράπεζες, καθώς ορισμένες εξ αυτών είτε θέλουν να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους στον χώρο είτε έχουν προβλήματα που θα τις οδηγήσουν στην αναζήτηση λύσεων, ακόμη κι αν αυτό προϋποθέτει την ενσωμάτωσή τους σε μεγαλύτερα σχήματα.

Τι θα γίνει με την ΕΤΕ και την Alpha;

Σήμερα, πάντως, το μείζον θέμα που απασχολεί την αγορά είναι το επόμενο… επεισόδιο στο... θρίλερ μεταξύ της ΕΤΕ και της Alpha.

Προς το παρόν, η ΕΤΕ δεν έχει απαντήσει εγγράφως και επομένως επισήμως στην Alpha Bank. Στελέχη της, όμως, τονίζουν μεθοδικά τα τελευταία 24ωρα ότι η πρόταση της Εθνικής έχει ικανοποιητικούς όρους για τους μετόχους της Alpha και "αποτελεί την ενδεδειγμένη πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα".


Προάγγελος της στάσης της Εθνικής μπορεί να θεωρηθεί η εξής λεπτομέρεια: Η πρότασή της για φιλική συγχώνευση δεν απευθύνεται τυπικά στο Δ.Σ. της Alpha Bank, όπως συνηθιζόταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ελλάδα. Επομένως απευθύνεται (και) στους μετόχους.

Γι' αυτό και στελέχη της Εθνικής επαναλαμβάνουν λακωνικά και μονότονα από την Παρασκευή πως "οι μέτοχοι της Alpha θα αποφασίσουν".

Το πρώτο... ματς, λοιπόν, δεν αποκλείεται να κριθεί και από το ποια στάση θα κρατήσουν κάποιοι μέτοχοι της Alpha (που δεν εκπροσωπούνται στη διοίκηση) μετά την απόρριψη της πρότασης από το Δ.Σ. της τράπεζας. Γι' αυτό κι έχει ξεκινήσει μεγάλο παζάρι για την πρόσληψη πρόσθετων "συμβούλων".


Ψάχνουν συμβούλους με "επιρροή"

"Οι ξένες τράπεζες με πελατολόγιο funds ή κρατικούς επενδυτικούς οργανισμούς και ιδιώτες που διατηρούν αξιοσημείωτες μετοχικές θέσεις στην Alpha Bank βρίσκονται σε… πρώτη ζήτηση από το απόγευμα της Παρασκευής", δηλώνει στο Euro2day στέλεχος ξένης τράπεζας, που δεν θα συμμετάσχει -λόγω σύγκρουσης συμφερόντων- στην υπόθεση.

Η Εθνική είχε προσλάβει ως συμβούλους για την πρόταση συγχώνευσης που απηύθυνε τη Merrill Lynch και τη Morgan Stanley, ενώ η Alpha Bank την JP Morgan και τη Citigroup. Από το μεσημέρι, όμως, της Παρασκευής το παζάρι έχει αγριέψει.

Μήλον της Έριδος η Goldman Sachs και η Deutsche Bank, όπου η δεύτερη είναι περισσότερο κοντά στην Εθνική, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η διερεύνηση από την πλευρά παλαιών και νέων συμβούλων των αντιδράσεων των μεγαλομετόχων της Alpha -πλην όσων εκπροσωπούνται στο Δ.Σ.- θα παίξει ρόλο, με βάση εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, στην περαιτέρω στάση των διοικήσεων των δύο τραπεζών.

Αν δηλαδή θα ρίξουν αμφότερες νερό στο κρασί τους, αν θα υπάρξει κλιμάκωση της φιλικής πρότασης σε δημόσια προσφορά, ή αν απλώς θα ναυαγήσει οριστικά και η δεύτερη προσπάθεια συγχώνευσης. Επισήμως πάντως η Εθνική αρνείται να σχολιάσει το ενδεχόμενο υποβολής δημόσιας προσφοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v