Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρος-Καν: "Βόμβα" για Γ. Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του ΔΝΤ από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, ούτε δύο μήνες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, λέει η "Καθημερινή". Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

Στρος-Καν: Βόμβα για Γ. Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, ούτε δύο μήνες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αυτό αποκαλύπτει ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος-Καν σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού "Canal+" που θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα, όπως αποκαλύπτει σε σχετικό δημοσίευμα η "Καθημερινή της Κυριακής".

Σε ερώτηση από την "Κ", το ΔΝΤ απάντησε ότι δεν σχολιάζει προσωπικές συζητήσεις του επικεφαλής του. Στο πλαίσιο όμως της παραγωγής του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου, το οποίο συνθέτει το προφίλ του Γάλλου πολιτικού ακολουθώντας τον από την κουζίνα του σπιτιού του στην Ουάσιγκτον μέχρι τις επίσημες επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Στρος-Καν αναφέρει ο ίδιος την πληροφορία, υπογραμμίζοντας μάλιστα την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο κ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον κ. Στρος-Καν, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός του έθεσε πριν από 14 μήνες την ιδέα προσφυγής στο ΔΝΤ, εκείνος απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση τη μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε μία χώρα της ευρωζώνης.

Η εκτίμηση του Γάλλου πολιτικού επιβεβαιώθηκε στη σύνοδο κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2009, όταν ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα στους ομολόγους του, για να εισπράξει την κατηγορηματική τους άρνηση. Αντί αυτού, του ζήτησαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών.

Οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου στο περιθώριο της συνόδου ήταν σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος. Όπως τόνισε στις Βρυξέλλες, δεν ετίθετο ζήτημα προσφυγής στο ΔΝΤ. Μία ημέρα πριν, ο διεθνής οργανισμός επίσης το είχε διαψεύσει. Όπως είχε δηλώσει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής κ. Τζον Λίπσκι, "θα μπορούσαμε να εμπλακούμε μόνο κατόπιν αιτήματος των ευρωπαϊκών αρχών, και εννοείται των ελληνικών αρχών. Έχει συμβεί αυτό; Όχι". Ο κ. Λίπσκι έλεγε την αλήθεια: δεν υπήρχε ακόμη επίσημο αίτημα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συζητήθηκε η προσφυγή στο ΔΝΤ μεταξύ των δύο ανδρών.


Ν.Δ.: Το ΠΑΣΟΚ συνειδητά μας οδήγησε στο ΔΝΤ

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η σημερινή δημοσίευση της εφημερίδας 'Καθημερινή', που αποκαλύπτει ότι ο κ. Παπανδρέου -από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009- συζητούσε στο παρασκήνιο με τον πρόεδρο του ΔΝΤ κ. Στρος-Καν την υπαγωγή της χώρας μας στο ΔΝΤ, επιβεβαιώνει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο αυτά που υποστήριζε από τότε η Νέα Δημοκρατία και υποψιαζόταν ολόκληρος ο ελληνικός λαός:

Ότι, πρώτον: ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του συνειδητά οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο, φουσκώνοντας στην αρχή το έλλειμμα και απαξιώνοντας στη συνέχεια την ελληνική οικονομία, με τις δηλώσεις περί "Τιτανικού", "διεφθαρμένης χώρας" κ.λπ.

Και δεύτερον: ο κ. Παπανδρέου συνειδητά αποπροσανατόλιζε τον ελληνικό λαό, ενώ παρασκηνιακά είχε επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ.

Σε συνέντευξη Τύπου, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 11 Δεκεμβρίου 2009, ο κ. Παπανδρέου έλεγε κατά λέξη: "…Βεβαίως, τα σενάρια για την προσφυγή μας στο IMF, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν υπάρχουν...".

Έναν μήνα αργότερα, στις 14 Ιανουαρίου 2010, ο πρωθυπουργός συνέχιζε να εμπαίζει τους Έλληνες, δηλώνοντας ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ. Δεν το έχουμε ανάγκη".

Εξάλλου, όλη εκείνη την κυβερνητική μεθόδευση αποκάλυψε, τον Μάιο του 2010, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης και -ίσως άθελά του- "άδειασε" τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας, τότε, όσα δηλώνει τώρα και ο επικεφαλής του ΔΝΤ. Έλεγε συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ: "Όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", προσθέτοντας ότι "το ΔΝΤ ήταν η πρώτη επιλογή και η μόνη που υπήρχε από τις 5 Οκτωβρίου και μετά"!

Τώρα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του διαψεύδονται, εκτίθενται και αναζητούν προφάσεις.

Ας μην τολμήσουν, όμως, να πουν ότι δεν μπορούσε τότε η χώρα να δανειστεί. Διότι και τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2009 τα spreads ήταν ακόμη χαμηλά και οι αγορές προσέφεραν δάνεια, τα οποία όμως η κυβέρνηση αρνούνταν να πάρει.

Γιατί, τελικά, ενώ ο κ. Παπανδρέου γνώριζε από τότε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθυστέρησε τόσους μήνες να πάρει μέτρα;

Τώρα δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία: είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που κορόιδεψε τον ελληνικό λαό με το "λεφτά υπάρχουν", που απαξίωσε την ελληνική οικονομία με τις δηλώσεις περί "Tιτανικού" και "διαφθοράς" και που την οδήγησε τελικά στο ΔΝΤ και στο μνημόνιο, υποθηκεύοντας την αξιοπρέπεια των Ελλήνων.

Έπειτα από όλα αυτά, ο κ. Παπανδρέου υποχρεούται να απαντήσει:

Πρώτον, γιατί παραπλάνησε τον ελληνικό λαό;

Και, δεύτερον, γιατί δεν αναζήτησε πρώτα λύση μέσα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, προτού επιλέξει να μας οδηγήσει στο ΔΝΤ;".


Τι απάντησε ο Γ. Πεταλωτής

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε: "Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι σήμερα προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες, δημιουργώντας κλίμα ενοχής γιατί ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, έπραξε το αυτονόητο πατριωτικό του καθήκον. Να συνομιλεί με όλους και να αξιολογεί τις προτάσεις και τις επιλογές ώστε να γλιτώσει τη χώρα από τη βέβαιη χρεοκοπία όπου μας οδήγησαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας πριν λιποτακτήσουν.

Εμείς επιδιώκαμε και αγωνιζόμασταν από την αρχή για την ευρωπαϊκή λύση. Έπρεπε όμως να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο και για κάθε ενδεχόμενο. Ήταν αυτή η κυβέρνηση, του κ. Γιώργου Παπανδρέου, που το πάλεψε και αυτή η κυβέρνηση που τελικά το επέβαλε.

Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Ντομινίκ Στρος-Καν. Γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε κινήσεις συστηματικές, οργανωμένες, με έξυπνο τρόπο για να δημιουργηθούν συμμαχίες και να κινητοποιηθεί η Ε.Ε, η οποία τότε δεν αντιλαμβανόταν το πρόβλημα. Για να δημιουργηθεί τελικά ο μηχανισμός, με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα, αυτοί που λιποτάκτησαν, επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν. Μιλούν με την ασφάλεια της κάλυψης των δανειακών μας αναγκών, την οποία οι δικές μας κινήσεις δημιούργησαν.

Σήμερα αλλάζουμε την Ελλάδα, και με αυτήν την ασφάλεια του μηχανισμού που δημιουργήσαμε θα συνεχίσουμε να την αλλάζουμε, με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v