Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ και ξένοι οίκοι στηρίζουν την Ελλάδα

«Ανάσα» στην ελληνική αγορά ομολόγων δίνουν τις δύο τελευταίες μέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αλλά και ξένοι επενδυτικοί οίκοι. Συνεχίζει η Ελλάδα να γίνεται αποδέκτης της στήριξης της ΕΚΤ.

ΕΚΤ και ξένοι οίκοι στηρίζουν την Ελλάδα
«Ανάσα» στην ελληνική αγορά ομολόγων δίνουν τις δύο τελευταίες μέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αλλά και ξένοι επενδυτικοί οίκοι. Το δεύτερο θετικό νέο της χθεσινής μέρας, εκτός από την επιτυχημένη έκδοση των εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας, ήταν ότι η Ελλάδα συνεχίζει να γίνεται αποδέκτης της στήριξης της ΕΚΤ για μία ακόμα φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης που βιώνει.

Τις τελευταίες 48 ώρες έχουν γίνει αγορές ελληνικών ομολόγων ύψους 168 εκατ. ευρώ, όταν τις τελευταίες εβδομάδες μετά βίας ξεπερνούσαν τα 5 - 10 εκατ. ευρώ ημερησίως. Η παρέμβαση της ΕΚΤ γίνεται στο πλαίσιο της στήριξης των αδύναμων περιφερειών της ευρωζώνης έως ότου βρεθεί μία λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, οι χθεσινές αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ αλλά και από ξένους οίκους (μεταξύ των οποίων η JP Morgan, η Barclays και η Morgan Stanley) οδήγησαν το spread των 10ετών ομολόγων ακόμα και κάτω από τις 900 μονάδες. Εφόσον συνεχιστούν οι παρεμβάσεις αυτές, θεωρείται ότι βελτιώνεται το κλίμα και για τις επόμενες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τη «μεγάλη απόφαση» την οποία περιμένει στο επόμενο δίμηνο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, που «θα τακτοποιήσει το ζήτημα της διατηρησιμότητας του χρέους στην ευρωζώνη άπαξ διά παντός», θεωρείται ότι θα ανοίξει σταδιακά και ο δρόμος για την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές με νέες εκδόσεις ομολόγων. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η «μεγάλη απόφαση» δεν αφορά αποκλειστικά στην έκδοση ευρωομολόγου, αλλά σε ένα συνολικό πακέτο αποφάσεων.

Το πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα είναι το αν θα γίνουν πράξη οι απειλές των οίκων αξιολόγησης Moody’s και Fitch για περαιτέρω υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα, χθες διέρρευσαν φήμες που ανέφεραν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να επικοινωνήσει με τους οίκους μέσα στις επόμενες 48 ώρες για να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μία «εντυπωσιακή» υποβάθμιση που θα κοστίσει στην Ελλάδα. Ωστόσο, από το υπουργείο διέψευδαν μια τέτοια εξέλιξη.

Πέραν αυτών, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αντλήσει αύριο άλλα 450 εκατ. ευρώ από τα έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας που εξέδωσε χθες, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό δανεισμού στα 2,4 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο ήταν 4,9%.

Επίσης, θα πρέπει να προετοιμαστεί και η έκδοση εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας την ερχόμενη Τρίτη, 18 Ιανουαρίου. Και σε αυτήν τη δημοπρασία το «στοίχημα» θα είναι το επιτόκιο.

Εάν συνεχιστεί το θετικό κλίμα των τελευταίων δύο ημερών, τότε δεν αποκλείεται το επιτόκιο των 3μηνων γραμματίων να βρεθεί κάτω από το 4,1% που ήταν στην τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία του περασμένου Νοεμβρίου.

**** Υποχωρούν τα spreads

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των spreads των ομολόγων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία, εν αναμονή των δημοπρασιών ομολόγων στην Πορτογαλία (σήμερα) και την Ισπανία (αύριο).

Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από τις 900 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στις 888 μονάδες, ενώ του 5ετούς κινείται στις 1.145 μονάδες και του 2ετούς στις 1.176 μονάδες βάσης.

Εξάλλου, σε χαμηλότερο επίπεδο διαμορφώνονται και τα spreads της Πορτογαλίας (στις 407 μονάδες), της Ισπανίας (στις 251 μονάδες), της Ιρλανδίας (στις 582 μονάδες) και της Ιταλίας (181 μονάδες).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v