Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στοίχημα να μη ξεφύγει του 5% το επιτόκιο εντόκων

Η άνοδος του spread και η επιδείνωση του κλίματος στις αγορές για την Ελλάδα και τις περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες για άνοδο του επιτοκίου σε επίπεδα υψηλότερα του 5%.

Στοίχημα να μη ξεφύγει του 5% το επιτόκιο εντόκων
Με στοίχημα τη συγκράτηση του κόστους των εντόκων γραμματίων που θα εκδοθούν την ερχόμενη Τρίτη όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 5%, ακόμα και ο πρωθυπουργός επιχείρησε να βάλει «φρένο» στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του συνόλου του ελληνικού χρέους από το Παρίσι όπου βρέθηκε χθες.

Το σενάριο που θέλει η Ελλάδα να προχωρά σε επιμήκυνση του συνόλου του χρέους από το 2013 και μετά έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις αγορές, με το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων να «αγγίζει» τις 1.000 μονάδες βάσης για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Μάιο.

Για τον λόγο αυτόν και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε συνέντευξη μέσα στην εβδομάδα διαψεύδοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις».

Το οικονομικό επιτελείο, μετά και την πανάκριβη έκδοση εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας από την Πορτογαλία, φοβάται ότι θα δει το επιτόκιο των ελληνικών 6μηνων γραμματίων να αυξάνεται σημαντικά την ερχόμενη Τρίτη.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΔεδομένου, μάλιστα, ότι το spread των 10ετών ομολόγων έφτασε χθες ακόμα και τις 994 μονάδες βάσης, αναλυτές θεωρούν σίγουρο πως το επιτόκιο της Τρίτης θα είναι υψηλότερο από ό,τι ήταν το επιτόκιο των 6μηνων γραμματίων του Νοεμβρίου. Τότε είχε διαμορφωθεί στο 4,82% με το spread να βρίσκεται στην περιοχή των 900 μονάδων βάσης.

Η άνοδος του spread και η επιδείνωση του κλίματος στις αγορές για την Ελλάδα και τις περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες για άνοδο του επιτοκίου σε επίπεδα υψηλότερα του 5%, όπως αναφέρουν αναλυτές.

Κάτι το οποίο θα σημάνει «συναγερμό» στην κυβέρνηση, αφού θα δείξει ότι παρά τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί, αλλά και αυτά που προωθούνται, η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να δανειστεί ούτε για έξι μήνες με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό με το οποίο τη δανείζουν το ΔΝΤ και οι χώρες της ευρωζώνης (5%).

Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τις δηλώσεις τους τις τελευταίες μέρες, αλλά ο χρόνος που απομένει φαίνεται να μην αρκεί, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v