Rosebud: Γιατί ματαιώθηκε η επένδυση στον Αστακό

Παρά τις επίμονες προσπάθειες που κατέβαλαν όλοι οι εταίροι (QPI, QEWC, ROSEBUD), η εταιρία S&K δεν αντιλήφθηκε ότι σε επενδύσεις αυτού του ύψους οι αναμενόμενες αποδόσεις είναι χαμηλού επιπέδου, αναφέρει η Rosebud.

Rosebud: Γιατί ματαιώθηκε η επένδυση στον Αστακό
Η εταιρία S&K, συμφερόντων της CCC, δεν αντιλήφθηκε ότι σε επενδύσεις αυτού του ύψους και σε έργα παρόμοιου με αυτό του Αστακού χαρακτήρα και μεγέθους οι αναμενόμενες αποδόσεις είναι πάντα χαμηλού επιπέδου, αναφέρει η Rosebud σε σχετική ανακοίνωση, με αφορμή το ναυάγιο της επένδυσης στον Αστακό.

Παράλληλα, η εταιρία (μέλος της κοινοπραξίας) τονίζει ότι από την αρχή της επένδυσης στον Αστακό οι πολέμιοί της, αγνώστων λοιπών κινήτρων, προσπάθησαν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις. 

Αναλυτικότερα, σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλε στον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Σπύρο Κουβέλη ο υπουργός Επικρατείας για την Ενέργεια και τη Βιομηχανία του Κατάρ H.E. Dr. Mohammed Saleh Al-Sada, η εταιρία-μέλος της Κοινοπραξίας Αστακός Energy HUB Rosebud ανακοίνωσε:

Παρά τις επίμονες προσπάθειες που κατέβαλαν όλοι οι υπόλοιποι εταίροι (QPI, QEWC, ROSEBUD), η εταιρία S&K, συμφερόντων της CCC, δεν αντιλήφθηκε ότι σε επενδύσεις αυτού του ύψους και σε έργα παρόμοιου με αυτό του Αστακού χαρακτήρα και μεγέθους οι αναμενόμενες αποδόσεις είναι πάντα χαμηλού επιπέδου. Πολλώ δε μάλλον όταν διανύουμε μια περίοδο διεθνούς μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Επέμεινε μέχρι τέλους στην αξίωση παροχής εκπτώσεων επί της τιμής του καυσίμου αερίου που, ενώ δεν ήταν αναγκαίες για τη βιωσιμότητα της επένδυσης, θεωρήθηκαν και δικαίως παράλογες.

Σε καμία περίπτωση δεν ευσταθούν οι φήμες ότι στη ματαίωση της επένδυσης οδήγησε η μη επίτευξη συμφωνίας για την αγορά του 70% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό από ιταλικών συμφερόντων προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντιθέτως, το ιταλικό ενδιαφέρον επεκτάθηκε στην αγορά του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας από τη μονάδα του Αστακού.

Το ίδιο ανυπόστατα είναι τα σενάρια περί δήθεν ανομολόγητων προθέσεων της κοινοπραξίας να διοχετεύσει την παραγόμενη στον Αστακό ηλεκτρική ενέργεια στην ελληνική αγορά. Τόσο η θετική γνωμοδότηση για την επένδυση στον Αστακό που εξέδωσε η ΡΑΕ όσο και οι τεχνικοί περιορισμοί του ελληνικού συστήματος μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Βεβαίως, όλες αυτές οι φήμες και οι κατά καιρούς εικοτολογίες που μαζί με πρωτοφανούς φαντασίας τερατολογίες κατέκλυζαν επί σειρά πολλών μηνών με παραπληροφόρηση τα ΜΜΕ δεν συμβάλλουν στη σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης, ούτε στη δημιουργία πρόσφορου επενδυτικού κλίματος.

Από την αρχή της δημοσιοποίησης του επενδυτικού σχεδίου για το Πλατυγιάλι Αστακού, οι πολέμιοί του, αγνώστων λοιπών κινήτρων, προσπάθησαν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις σε ότι αφορά είτε την επικινδυνότητα του καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή είτε τον αυστηρό επιχειρηματικό χαρακτήρα του έργου.

* Η πλήρης ανακοίνωση της Αστακός Energy HUB Rosebud δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v