Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχεται σαρωτική περαίωση από το ΥΠΟΙΚ

Στο γκισέ της εφορίας προετοιμάζεται να στείλει το ΥΠΟΙΚ 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις την τελευταία δεκαετία. Στόχος η είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ.

Έρχεται σαρωτική περαίωση από το ΥΠΟΙΚ
Στο γκισέ της εφορίας προετοιμάζεται να στείλει το υπουργείο Οικονομικών 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα σκαριά βρίσκεται σαρωτική περαίωση για το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, αφενός για όσους δεν έκλεισαν τις υποθέσεις τους την περίοδο 2000 - 2006 και αφετέρου για όσους έχουν εκκρεμείς υποθέσεις την περίοδο 2007 - 2009. Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ, ώστε να κλείσουν τυχόν μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού χωρίς πρόσθετα μέτρα, τα οποία κοινή εκτίμηση είναι πως δεν αντέχουν ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία.

Για την υλοποίηση του μέτρου απομένει να διευκρινιστούν μόνο ορισμένες πτυχές που αφορούν στη μεταχείριση υποθέσεων με πλαστά και εικονικά στοιχεία, σε ενδεχόμενη παράλληλη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και σε διαδικαστικά ζητήματα. Συγκεκριμένα:

1. Πλαστά και εικονικά. Υπάρχει εισήγηση σύμφωνα με την οποία η περαίωση θα αφορά ακόμα και σε υποθέσεις πλαστών και εικονικών στοιχείων. Συναντά όμως αντιδράσεις καθώς -όπως τονίζουν ορισμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών- μπορεί να ενισχύσει τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι οι περαιώσεις δεν συνιστούν τίποτα περισσότερο από δικαίωση των φοροφυγάδων, σε βάρος των ειλικρινών φορολογουμένων, πόσο μάλλον όταν συμπεριλαμβάνουν πλαστά και εικονικά στοιχεία.

2. Ληξιπρόθεσμα. Από το αν θα υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες για χορήγηση φθηνών δανείων για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών εξαρτάται το αν θα προχωρήσει παράλληλη ρύθμιση. Η επικρατούσα άποψη είναι πως, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, μια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν θα μπορούσε να προχωρήσει παρά μόνο σε στενή συνεργασία με τις τράπεζες. Να υπάρξει δηλαδή συμφωνία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ώστε οι τράπεζες να χορηγούν δάνεια με αποκλειστικό σκοπό την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

3. Ποιος θα στείλει τη «λυπητερή». Στα ανοιχτά ζητήματα του φακέλου «περαίωση εκκρεμών υποθέσεων» περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να «τρέξει» την όλη διαδικασία η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή παρεμβολή των εφοριών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ζυγαριά κλίνει προς την κατεύθυνση η ΓΓΠΣ να χειριστεί αποκλειστικά το θέμα περαίωση 2007 - 2009, εκδίδοντας σημειώματα για το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν εκκρεμείς υποθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του έτους, μετά την παράταση που δόθηκε πρόσφατα, παραγράφονται οι υποθέσεις χρήσεων 2000 έως και 2004 που αφορούν σε πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, σε υποθέσεις με κατασχεθέντα ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία και υποθέσεις μη υποβολής δήλωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v