Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες για συγχωνεύσεις

Αυξάνονται οι πιέσεις προς τις τράπεζες για συγχωνεύσεις, καθώς τα αποτελέσματά τους για το Q2 ενδεχομένως να δείξουν "βουτιά" λόγω των υψηλών επισφαλειών και της επιδεινούμενης ποιότητας των assets τους.

Πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες για συγχωνεύσεις
Αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις προς τις ελληνικές τράπεζες για συγχωνεύσεις, καθώς τα αποτελέσματά τους για το β΄ τρίμηνο ενδεχομένως να δείξουν «βουτιά» λόγω των υψηλών επισφαλειών και της επιδεινούμενης ποιότητας των assets τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες ανακοινώνουν αποτελέσματα έως τις 31 Αυγούστου, έχουν κληθεί τόσο από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου όσο και από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμμαχιών.

Οι εικασίες περί συγχωνεύσεων αυξήθηκαν μετά την προσφορά που κατέθεσε τον προηγούμενο μήνα η Τράπεζα Πειραιώς για την απόκτηση των ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οι εξαγορές ενδεχομένως να βοηθήσουν τις τράπεζες να περιορίσουν τα κόστη τους, να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους και να παράσχουν καλύτερη πρόσβαση στις κεφαλαιακές αγορές και στις ευκαιρίες χρηματοδότησης, σημειώνει το Bloomberg.

Αν και η συγκέντρωση «δεν επιλύει τα προβλήματα ρευστότητας και πιστωτικών κινδύνου του κλάδου, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ανταγωνισμού για τις καταθέσεις και να οδηγήσει σε εξοικονόμηση δαπανών», σύμφωνα με τον αναλυτή της Macquarie Research, κ. Pawel Uszko. Έτσι, όπως εκτιμά, «η συγκέντρωση θα ήταν επωφελής».

Παράλληλα, θεωρεί πως οι ξένες τράπεζες είναι απίθανο να αγοράσουν ελληνικές προς το παρόν, λόγω της αβεβαιότητας για τους πιστωτικούς κινδύνους και τις πιέσεις στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, ενώ εκτιμά ότι «οι συγχωνεύσεις μεταξύ μεγάλων παικτών είναι πιο πιθανές, μόνο όμως αν η τιμή είναι σωστή».

Από την πλευρά του, ο αναλυτής της UBS, κ. Alexander Kyrtsis, υποστηρίζει πως η εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ για χρηματοδότηση και η επιδεινούμενη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών είναι πιθανό να οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις και «ενέσεις» κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με πιο εύρωστους ισολογισμούς». «Οι επιχειρηματικές οντότητες που θα προκύψουν θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, θα δημιουργήσουν συνέργιες και θα πρέπει, τελικά, να είναι σε σημαντικά καλύτερη θέση να ανταγωνιστούν στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη».

Η κ. Tania Gold, αναλύτρια της UniCredit (η οποία δίνει σύσταση «sell» για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες), σημειώνει πως οι πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, η αύξηση των προβλέψεων και οι εκροές στις εγχώριες καταθέσεις θα πλήξουν την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών το β΄ τρίμηνο. «Προβλέπουμε ότι το κόστος του ρίσκου σε κάθε μία τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς η ελληνική οικονομία παραμένει υπό πίεση», σύμφωνα με την κ. Gold.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα β΄ τριμήνου, με βάση τον μέσο όρο των εκτιμήσεων αναλυτών:

Εθνική Τράπεζα θα εμφανίσει καθαρά κέρδη 109 εκατ. ευρώ, προβλέψεις 328,4 εκατ. ευρώ, καθαρά έσοδα από τόκους 1,029 δισ. ευρώ και συνολικό κύκλο εργασιών 1,111 δισ. ευρώ.

Eurobank θα παρουσιάσει καθαρά κέρδη 30,7 εκατ. ευρώ, προβλέψεις 346,7 εκατ. ευρώ, καθαρά έσοδα από τόκους 566,1 εκατ. ευρώ και συνολικό κύκλο εργασιών 737,8 εκατ. ευρώ.

- Η Alpha Bank θα εμφανίσει καθαρά κέρδη 33,3 εκατ. ευρώ, προβλέψεις 215,6 εκατ. ευρώ, καθαρά έσοδα από τόκους 453,3 εκατ. ευρώ και συνολικό κύκλο εργασιών 555,2 εκατ. ευρώ.

- Η Τράπεζα Πειραιώς θα παρουσιάσει ζημίες 17,6 εκατ. ευρώ, προβλέψεις 105,3 εκατ. ευρώ, καθαρά έσοδα από τόκους 290,2 εκατ. ευρώ και συνολικό κύκλο εργασιών 361,6 δισ. ευρώ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v