Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stress tests: "Κόβεται" η Αγροτική Τράπεζα

Επτά από τις 91 ευρωπαϊκές τράπεζες δεν περνούν τα -μάλλον "χλιαρά"- stress tests. Περνούν όλες οι ελληνικές τράπεζες, πλην της Αγροτικής, που προχωρά σε ΑΜΚ. Τι δηλώνουν ΕΚΤ, Κομισιόν, ΥΠΟΙΚ, ΤτΕ.

Stress tests: Κόβεται η Αγροτική Τράπεζα
Επτά από τις 91 ευρωπαϊκές τράπεζες δεν περνούν τα "χλιαρά", όπως χαρακτηρίζονται από παράγοντες της διεθνούς αγοράς, stress tests, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Εποπτείας. 

Περνούν τα τεστ κοπώσεως όλες οι ελληνικές τράπεζες, πλην της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της οποίας υποχωρεί στο 4,36% με βάση το σκληρό σενάριο, κάτω από το όριο του 6%.

Ειδικότερα, ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier I, με βάση το δυσμενές σενάριο, διαμορφώνεται στο 7,4% για την Εθνική Τράπεζα, στο 8,17% για τη Eurobank, στο 6% για την Τράπεζα Πειραιώς, στο 8,22% για την Alpha Bank και στο 10,1% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τα stress tests περνούν και οι δύο κυπριακές τράπεζες, Marfin Popular Bank και Τράπεζα Κύπρου. Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο των stress tests, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Marfin υποχωρεί στο 7,1% και της Τράπεζας Κύπρου στο 8%.

Η Εθνική περνά το stress test και ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 7,4%, πολύ υψηλότερα του ορίου του 6%. Με βάση το "σκληρό" σενάριο του τεστ, οι προβλέψεις στην περίοδο 2010 - 2011 ανέρχονται στα 5,1 δισ. ευρώ, αλλά η κερδοφορία προ προβλέψεων της ΕΤΕ απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των σκληρών παραδοχών.   

Σε πανευρωπαϊκή βάση, δεν περνά το τεστ η γερμανική Hypo Real Estate και οι ισπανικές Diada, Espiga, Unnim, Cajasur και Banca Civica. Όλες είναι μη εισηγμένες και μικρές σε μέγεθος τράπεζες και συνολικά θα χρειαστούν 3,5 δισ. ευρώ ελάχιστη ενίσχυση κεφαλαίων μαζί με την Αγροτική.   

Ωστόσο, διχασμένοι εμφανίζονται αναλυτές και παράγοντες της διεθνούς αγοράς, σε ό,τι αφορά τη χρησιμότητα που θα έχουν τα stress tests για την αλλαγή του κλίματος προς το καλύτερο.

Και αυτό καθώς ορισμένοι θεωρούν ότι η διενέργεια των tests θα παίξει έτσι κι αλλιώς θετικό ρόλο. Πολλοί άλλοι εκτιμούν ότι τα ευρωπαϊκά τέστ κοπώσεως δεν ήταν αρκετά "σκληρά" και εστιάζουν τις αιτιάσεις τους στο γεγονός ότι δεν ελήφθη υπόψη το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ευρωπαϊκού κράτους και από την άλλη πως τα τεστ περιορίστηκαν στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων των τραπεζών, αφήνοντας εκτός το χαρτοφυλάκιο διακράτησης μέχρι τη λήξη.

Ενδεικτικά, η Morgan Stanley ανέφερε σχετικά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν το 90% των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο διακράτησης μέχρι τη λήξη και μόλις το 10% στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο.

Άλλοι αναλυτές επισήμαναν ότι αναμενόταν πως 10 ή και περισσότερες τράπεζες δεν θα κατάφερναν να περάσουν τον πήχη. Το γεγονός ότι μόλις 7 στις 91 απέτυχαν θεωρούν ότι θα εκτιμηθεί ως χαλαρότητα στη διεξαγωγή των tests και όχι ως ένδειξη ισχύος του τραπεζικού χώρου.  

Τα ερωτήματα φαίνεται πως παραμένουν καθώς σίγουρες απαντήσεις θα δοθούν από τη Δευτέρα στις διατραπεζικές αγορές, όπου τυχόν ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ αντισυμβαλλομένων θα φανεί τόσο με αύξηση της διακίνησης χρήματος όσο και με μείωση των επιτοκίων.  


* Ικανοποίηση από Κομισιόν - ΕΚΤ

Ικανοποίηση εξέφρασαν η Κομισιόν και η ΕΚΤ σε κοινή ανακοίνωσή τους που υπογραμμίζει ότι τα τεστ κοπώσεως είναι διαφανή και καλούν τις τράπεζες που απέτυχαν να προχωρήσουν αμέσως σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα δυσμενή σενάρια των τεστ "δεν είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν" και σημειώνουν ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό.

Ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι τράπεζες που δεν καταφέρουν να αυξήσουν από μόνες τους το μετοχικό τους κεφάλαιο πρέπει να στραφούν προς τις κρατικές εγγυήσεις και βοήθεια, ύστερα από συνεννόηση με την Κομισιόν. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε ετοιμότητα να περάσει αποφάσεις με διαδικασίες-εξπρές σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Βίτορ Κονστάνσιο δήλωσε ότι "τα τεστ κοπώσεως είναι τα πιο διευρυμένα τεστ που έχουν διεξαχθεί στις ανεπτυγμένες αγορές" και συμπλήρωσε πως "είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να υλοποιηθούν οι ακραίες συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτά διεξήχθησαν".

Ο κ. Κονστάνσιο ανέφερε επίσης ότι δεν πιστεύει πως κάποια ευρωπαϊκή χώρα θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας κ. Κριστίν Λαγκάρντ, που δήλωσε ότι τα τεστ ήταν σκληρά, συμπεριέλαβαν υψηλό ρίσκο δημοσίου χρέους και απέδειξαν ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ανθεκτικός.

Σε ανακοίνωσή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ιταλίας και της Γαλλίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα των χωρών τους καθώς και στην "ικανότητά τους να απορροφήσουν τις επιπτώσεις από μια ξαφνική επιδείνωση των μακροοικονομικών δεδομένων".


* ΥΠΟΙΚ: Θα συμμετάσχει σε ΑΜΚ της Αγροτικής

Το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια της Αγροτκής Τράπεζας συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Οικονομικών χαιρετίζει τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), η οποία έγινε με κοινή μεθοδολογία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχε ως στόχο την αξιολόγηση της αντοχής του τραπεζικού συστήματος σε πιθανή δυσμενή εξέλιξη των οικονομικών συνθηκών μέσα στο 2010 - 2011. Η διαφάνεια που επιτεύχθηκε με τη δημοσιοποίηση αυτών των αποτελεσμάτων είναι σημαντική.

Στην Ελλάδα έξι τράπεζες -Εθνική, EFG Eurobank, Alpha Πειραιώς, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο- συμμετείχαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Οι έξι αυτές τράπεζες αντιστοιχούν περίπου στο 90% του ενεργητικού του τραπεζικού κλάδου (με εξαίρεση τις ξένες θυγατρικές), ενώ το απαιτούμενο ποσοστό συμμετοχής ήταν τουλάχιστον 50%.

Για την εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων είναι απαραίτητο να γίνει διαφοροποίηση μεταξύ των αποτελεσμάτων κάτω από τα διαφορετικά σενάρια. Τα αποτελέσματα για το δυσμενές σενάριο δεν πρέπει να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά της σημερινής κατάστασης ή πιθανών άμεσων αναγκών σε κεφάλαια. Η πραγματοποίηση της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν αποτελεί πρόβλεψη αποτελεσμάτων, καθώς τα πιθανά δυσμενή σενάρια διαμορφώθηκαν κάτω από την υιοθέτηση ακραίων υποθέσεων, οι οποίες δεν είναι πολύ πιθανόν να επαληθευθούν στην πράξη.

Παρ' όλα αυτά, στοχεύοντας στη διαφύλαξη του υψηλότερου βαθμού ευρωστίας και οικονομικής σταθερότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε στενή επαφή με τις συμμετέχουσες τράπεζες για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα και τις συνέπειές τους και τυχόν ανάγκες επανακεφαλοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ καλείται να προτείνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των αδυναμιών που εμφανίστηκαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων μέσα σε δύο μήνες και να το υλοποιήσει, σε συμφωνία με την εποπτεύουσα αρχή, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να ενισχύσει τη φερεγγυότητα της Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανές απώλειες στην περίπτωση όπου ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης δεν είναι επαρκείς, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί κρατικής ενίσχυσης.

Για τη θωράκιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος συνολικά η Ελλάδα, ήδη διαθέτει τους παρακάτω μηχανισμούς στήριξης, οι οποίοι έχουν εγκριθεί ή τελούν υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

• Με τον Ν. 3723/2008 έχει δημιουργηθεί πρόγραμμα επανακεφαλοποίησης συνολικού ποσού 5 δισ. ευρώ, στο οποίο υπάρχει υπόλοιπο ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2010. Οι προϋποθέσεις πρόσβασης στο πρόγραμμα περιγράφονται αναλυτικά στον νόμο.

• Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το συνολικό ποσό των 10 δισ. ευρώ. Το ταμείο είναι αναπόσπαστο μέρος του μνημονίου συνεννόησης της ελληνικής κυβέρνησης, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ταμείο εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με τον νόμο 3864/2010 και έχει ήδη επισήμως κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός του είναι η διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Επιπλέον, ειδικά στην περίπτωση της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, το υπουργείο Οικονομικών ως βασικός μέτοχος της τράπεζας προτίθεται να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κατόπιν έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να διασφαλίσει ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα προαναφερόμενα μέτρα είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε σχετικά:
"Τα αποτελέσματα είναι θετικά και δείχνουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να αντεπεξέρχεται ακόμα και σε συνθήκες πολύ δυσκολότερες από τις σημερινές. Με το πρόγραμμα επανακεφαλαιοποίησης και με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει επαρκείς μηχανισμούς στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας. Οι ελληνικές τράπεζες καλούνται και αυτές να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και να προχωρήσουν σε ενέργειες και σε στρατηγικές κινήσεις που ενδυναμώνουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τις ενισχύουν σε ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος".


* ΤτΕ: Καθαρό πλεόνασμα 3,3 δισ. για τις 6 τράπεζες

Η Τράπεζα της Ελλάδος χαιρετίζει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της ευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) που οργανώθηκε από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών (CEBS) και τις εθνικές εποπτικές αρχές, σε στενή συνεργασία με την ΕΚΤ.

Σκοπός της άσκησης είναι η αξιολόγηση της συνολικής ικανότητας του τραπεζικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απορροφήσει τυχόν περαιτέρω σημαντικούς οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κραδασμούς. Η άσκηση αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα στην Ε.Ε. και στη ζώνη του ευρώ.

Η άσκηση διενεργήθηκε ανά τράπεζα σε συνολικό δείγμα 91 τραπεζών της Ε.Ε. από 20 κράτη-μέλη, που καλύπτουν τουλάχιστον το 50% του τραπεζικού τομέα κάθε χώρας, σε ενοποιημένη βάση. Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν δύο σενάρια για το 2010 και το 2011: (1) το βασικό, το οποίο συμβαδίζει με τις υπάρχουσες μακροοικονομικές εκτιμήσεις για το 2010 και το 2011 και (2) το δυσμενές, το οποίο ενσωματώνει ακραίους κινδύνους, που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τον κίνδυνο χρέους χώρας και με σημαντική επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών. Το δυσμενές σενάριο έχει σχεδιαστεί ως σενάριο ιδιαίτερα δυσμενών υποθέσεων (τύπου what-if), οι οποίες είναι πολύ απίθανο να πραγματοποιηθούν.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το δυσμενές σενάριο υποθέτει μία εντονότερη ύφεση το 2010 και το 2011 από τις τρέχουσες προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, καθώς και επιτόκια πολύ υψηλότερα από τα τρέχοντα.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι 6 μεγαλύτεροι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι (Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς, ΑΤΕbank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (εξαιρουμένων των ξένων θυγατρικών).

Αποτελέσματα

Για το σύνολο των έξι τραπεζικών ομίλων τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης υποδηλώνουν καθαρό πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους 3,3 δισ. ευρώ έναντι του ποσού που αντιστοιχεί στο όριο του 6% για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, το οποίο συμφωνήθηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς αυτής της άσκησης.

Σε καμία περίπτωση το όριο αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως εποπτικό ελάχιστο, το οποίο όπως είναι γνωστό ορίζεται σε 4%. Επίσης, δεν πρέπει να εκληφθεί ως εξατομικευμένος δείκτης που αντανακλά το προφίλ κινδύνου του κάθε ιδρύματος που ορίζεται για εποπτικούς σκοπούς στο πλαίσιο του Πυλώνα 2 της οδηγίας ΕΚ 2006/48.

Τα αποτελέσματα ανά τράπεζα είναι διαθέσιμα στις ιστοσελίδες των έξι πιστωτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, υπό το δυσμενές σενάριο πέντε ελληνικές τράπεζες περνούν με επιτυχία την άσκηση. Τέσσερις από αυτές (Τ.Τ., Alpha Bank, EFG Eurobank, Εθνική) υπερβαίνουν το όριο αναφοράς του 6%, ενώ μία (Πειραιώς) βρίσκεται στο όριο αναφοράς.

Στην περίπτωση της ATEbank ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) μειώνεται σε 4,4% στο τέλος του 2011, σημειώνοντας έλλειμμα κεφαλαίου 242 εκατ. ευρώ.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι στο βασικό σενάριο της άσκησης και οι έξι ελληνικές τράπεζες υπερβαίνουν το όριο του 6%.

Σχολιασμός αποτελεσμάτων

Για την ορθή ερμηνεία των αποτελεσμάτων της άσκησης είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η ακριβής σημασία των δεικτών και των νομισματικών μεγεθών που προκύπτουν από τα διαφορετικά επιμέρους σενάρια, τα οποία διαμορφώθηκαν για τους σκοπούς της πανευρωπαϊκής άσκησης.

Τα αποτελέσματα του δυσμενούς σεναρίου δεν αντανακλούν την παρούσα κατάσταση ή πιθανές άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες. Εκ κατασκευής της, μια άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν στοχεύει σε πρόγνωση αναμενόμενων γεγονότων, δεδομένου ότι τα δυσμενή σενάριά της έχουν σχεδιαστεί σκοπίμως ως υποθετικά σενάρια του τύπου what-if.

Στο τέλος του 2009 οι έξι συμμετέχουσες τράπεζες είχαν δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1) που κυμαινόταν μεταξύ 8,4% και του 17,1%. Παρότι η εφαρμογή των ακραία δυσμενών υποθέσεων της άσκησης προσομοίωσης οδηγεί σε μείωση του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων, που κυμαίνεται μεταξύ 3 και 7 ποσοστιαίων μονάδων, το υψηλό σημείο εκκίνησης επιτρέπει στις πέντε από τις έξι ελληνικές τράπεζες να περνούν επιτυχώς την άσκηση.

Η σημαντική ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων τους, κατά τη διάρκεια του 2009, δικαιολογεί αυτήν την επίδοση των ελληνικών τραπεζών. Η κεφαλαιακή αυτή ενίσχυση προήλθε κυρίως από κεφάλαια που ορισμένες τράπεζες συγκέντρωσαν από την αγορά, από την εσωτερική χρηματοδότηση, την κερδοφορία και από τη μη διανομή μερίσματος κατά το 2009, καθώς και από την έκδοση προνομιούχων μετοχών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, από την πλευρά της, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ώστε να εξασφαλίσει ότι θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, όπου αυτό είναι αναγκαίο. Σε κάθε περίπτωση, η σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, παρέχει ένα πρόσθετο δίχτυ ασφαλείας για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.

Επιπρόσθετα, 1,2 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμο μέσω του μέτρου κεφαλαιακής ενίσχυσης του Ν. 3723/2008.


* Η ανακοίνωση της ΑΤΕ

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. συμμετείχε στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (2010 EU Wide Stress Testing Exercise of European Banks), την οποία συντόνισε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Εποπτείας των Τραπεζών (CEBS), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε.

• Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. αναγνωρίζει και αποδέχεται τα αποτελέσματα της ανωτέρω άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

•Η άσκηση αυτή συμπληρώνει τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων και την τακτική διενέργεια σεναρίων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που έχουν αναπτυχθεί από την Αγροτική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. βάσει του θεσμικού πλαισίου για τον Πυλώνα 2 της Βασιλείας ΙΙ και ειδικότερα τα προβλεπόμενα στις ΠΔ/ΤΕ 2577/2006 και 2595/2007 όπως και τις απαιτήσεις του Ν. 3601/2007, όπως ισχύει (αποτελεί ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο των διατάξεων της CRD).

•Η άσκηση διενεργήθηκε με τη χρήση των σεναρίων, τη μεθοδολογία και τις βασικές παραδοχές που παρείχε η CEBS (βλ. τη συνολική έκθεση όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της CEBS). Η επίπτωση των υποθέσεων του δυσμενούς σεναρίου διαμορφώνει τον εκτιμώμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 (σε ενοποιημένη βάση) σε 8,9% το 2011 έναντι 8,4% στο τέλος του 2009. Επιπρόσθετη επίπτωση της τάξης των 4,54 ποσοστιαίων μονάδων προκύπτει από την εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου που λαμβάνει υπόψη τον δημοσιονομικό κίνδυνο των ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα ο εκτιμώμενος δείκτης Tier 1 να διαμορφώνεται στο 4,36% στο τέλος του 2011, συγκριτικά με τον ελάχιστο εποπτικό όριο του 4%.

•Τα αποτελέσματα της άσκησης υποδηλώνουν έλλειμμα ύψους 242,6 εκατ. επί των κεφαλαίων Tier 1, σε σχέση με το όριο του 6% του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, όπως ορίστηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας άσκησης. Αυτό το όριο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί ως ελάχιστο εποπτικό όριο (σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο του δείκτη Tier 1 έχει καθοριστεί εποπτικά στο 4%), ούτε ως ο εξατομικευμένος δείκτης που αντανακλά το προφίλ κινδύνου του ιδρύματος και διαμορφώνεται με βάση τη διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης στο πλαίσιο του Πυλώνα II της ευρωπαϊκής οδηγίας 48 (Capital Requirements Directive -CRD).

5 Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. συζήτησε διεξοδικά με την ΤτΕ τα αποτελέσματα της άσκησης. Ως αποτέλεσμα, συμφωνήθηκαν τα εξής:

• Η τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να υπερκαλύψει τις μελλοντικές ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας.

• Η τράπεζα να ενισχύσει τα εποπτικά ίδια κεφάλαια μέσω σταδιακής απεμπλοκής από συμμετοχές σε εταιρίες χρηματοπιστωτικού τομέα που κατέχει.

• Να προβεί σε κινήσεις μείωσης του λειτουργικού κόστους και αύξησης των πηγών εσόδων. Επίσης συμφωνήθηκαν τα εξής:

• Το σενάριο προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διενεργήθηκε σύμφωνα με μια σειρά απλουστευτικών παραδοχών (π.χ. δεν υπάρχει μεταβολή του ισολογισμού).

Συνεπώς, η πληροφορία σχετικά με το σενάριο αναφοράς παρέχεται μόνο για λόγους σύγκρισης και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί πρόβλεψη.

• Είναι επιτακτική ανάγκη κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της άσκησης να γίνει διάκριση μεταξύ των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή των διαφορετικών σεναρίων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα των δυσμενών σεναρίων δεν θα πρέπει να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά της τρέχουσας κατάστασης, ούτε να χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση πιθανών αναγκών ενίσχυσης των υπαρχόντων κεφαλαίων. Μια άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν εκτιμά προβλέψεις αναμενόμενων αποτελεσμάτων. Κι αυτό διότι τα δυσμενή σενάρια έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μία ανάλυση ευαισθησίας στην περίπτωση όπου οι εύλογες αλλά ακραίες παραδοχές τους πραγματοποιηθούν (what-if analysis). Οι υποθέσεις των σεναρίων επομένως δεν είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθούν. Η επίπτωση των σεναρίων ενδέχεται να είναι διαφορετική για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του καθενός.


* Η ανακοίνωση της Eurobank

Η τράπεζα EFG Eurobank Ergasias Α.Ε. (Eurobank EFG) συμμετείχε στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (2010 EU Wide Stress Testing Exercise of European Banks), την οποία συντόνισε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Εποπτείας των Τραπεζών (CEBS), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Eurobank EFG αναγνωρίζει και αποδέχεται τα αποτελέσματα της ανωτέρω άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Η άσκηση αυτή συμπληρώνει τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων και την τακτική διενέργεια σεναρίων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που έχουν αναπτυχθεί από τη Eurobank EFG, βάσει του θεσμικού πλαισίου για τον Πυλώνα 2 της Βασιλείας ΙΙ και ειδικότερα τα προβλεπόμενα στις ΠΔ/ΤΕ 2577/2006 και 2595/2007 όπως και τις απαιτήσεις του Ν. 3601/2007, όπως ισχύει (αποτελεί ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο των διατάξεων της CRD).

Η άσκηση διενεργήθηκε με τη χρήση των σεναρίων, τη μεθοδολογία και τις βασικές παραδοχές που παρείχε η CEBS (βλ. τη συνολική έκθεση όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της CEBS). Η επίπτωση των υποθέσεων του δυσμενούς σεναρίου διαμορφώνει τον εκτιμώμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 (σε ενοποιημένη βάση) σε 10,2% το 2011 έναντι 11,2% στο τέλος του 2009. Επιπρόσθετη επίπτωση της τάξης των 2 ποσοστιαίων μονάδων προκύπτει από την εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου που λαμβάνει υπόψη τον δημοσιονομικό κίνδυνο των ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα ο εκτιμώμενος δείκτης Tier 1 να διαμορφώνεται στο 8,17% στο τέλος του 2011, συγκριτικά με το ελάχιστο εποπτικό όριο του 4%.

Τα αποτελέσματα της άσκησης υποδηλώνουν απόθεμα ύψους 1.159 εκατ. ευρώ επί των κεφαλαίων Tier 1, σε σχέση με το όριο του 6% του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, όπως ορίστηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας άσκησης. Αυτό το όριο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί ως ελάχιστο εποπτικό όριο (σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο του δείκτη Tier 1 έχει καθοριστεί εποπτικά στο 4%), ούτε ως ο εξατομικευμένος δείκτης που αντανακλά το προφίλ κινδύνου του ιδρύματος και διαμορφώνεται με βάση τη διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης στο πλαίσιο του Πυλώνα ΙΙ της ευρωπαϊκής οδηγίας 48 (Capital Requirements Directive - CRD).

Η Eurobank EFG συζήτησε διεξοδικά με την ΤτΕ τα αποτελέσματα της άσκησης. Το σενάριο προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διενεργήθηκε σύμφωνα με μια σειρά απλουστευτικών παραδοχών (π.χ., δεν υπάρχει μεταβολή του ισολογισμού).

Συνεπώς, η πληροφορία σχετικά με το σενάριο αναφοράς παρέχεται μόνο για λόγους σύγκρισης και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί πρόβλεψη. Είναι επιτακτική ανάγκη κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της άσκησης να γίνει διάκριση μεταξύ των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή των διαφορετικών σεναρίων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα των δυσμενών σεναρίων δεν θα πρέπει να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά της τρέχουσας κατάστασης, ούτε να χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση πιθανών αναγκών ενίσχυσης των υπαρχόντων κεφαλαίων.

Μια άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν εκτιμά προβλέψεις αναμενόμενων αποτελεσμάτων. Κι αυτό, διότι τα δυσμενή σενάρια έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μία ανάλυση ευαισθησίας στην περίπτωση όπου οι εύλογες αλλά ακραίες παραδοχές τους πραγματοποιηθούν (what-if analysis). Οι υποθέσεις των σεναρίων επομένως δεν είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθούν. Η επίπτωση των σεναρίων ενδέχεται να είναι διαφορετική για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε ιδρύματος.



* Η ανακοίνωση της Marfin Popular Bank

• Η Marfin Popular Bank Public Co. Ltd. συμπεριλήφθηκε στο πανευρωπαϊκό τεστ αντοχής 2010 που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

• Η Marfin Popular Bank Public Co. Ltd. αποδέχεται τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού τεστ αντοχής.

• Το συγκεκριμένο τεστ αντοχής συμπληρώνει τις υφιστάμενες διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου και τα τακτικά τεστ αντοχής που διενεργεί η Marfin Popular Bank Public Co. Ltd. κάτω από το πλαίσιο του Πυλώνα 2 της Βασιλείας ΙΙ και της ευρωπαϊκής οδηγίας για την κεφαλαιακή επάρκεια (CRD).

• Η άσκηση αυτή διενεργήθηκε χρησιμοποιώντας σενάρια, μεθοδολογίες και βασικές παραδοχές που δόθηκαν από τη CEBS (βλ. έκθεση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της CEBS). Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της υποθετικής ακραίας κατάστασης κάτω από το δυσμενές σενάριο (adverse scenario), ο υπολογιζόμενος ενοποιημένος δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier I ratio) αναπροσαρμόζεται στο 8,5% το 2011 σε σύγκριση με το 9,4% στο τέλος του 2009. Ένα επιπρόσθετο ακραίο σενάριο κινδύνου χώρας (sovereign risk) αναμένεται να έχει επιπλέον αρνητική επίδραση ύψους 1,4% πάνω στον υπολογιζόμενο δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων, φτάνοντας στο 7,1% στο τέλος του 2011, σε σύγκριση με το ελάχιστο ποσοστό που προνοεί η ευρωπαϊκή οδηγία κεφαλαιακής επάρκειας ύψους 4%.

• Από τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής προκύπτει πλεόνασμα ύψους 302 εκατ. ευρώ στα βασικά ίδια κεφάλαια σε σύγκριση με το κατώτερο όριο ύψους 6%, το οποίο έχει συμφωνηθεί εξ ολοκλήρου για τους σκοπούς αυτής της άσκησης. Το συγκεκριμένο όριο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευτεί ως το ελάχιστο εποπτικό ποσοστό (το ελάχιστο εποπτικό ποσοστό για τα βασικά ίδια κεφάλαια έχει οριστεί στο 4%), ούτε ως ο στόχος κεφαλαίου που αντικατοπτρίζει το προφίλ κινδύνου του οργανισμού, όπως αυτό ορίζεται από τα αποτελέσματα της διαδικασίας εποπτικής εξέτασης του Πυλώνα 2 της ευρωπαϊκής οδηγίας κεφαλαιακής επάρκειας (CRD).

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου διεξήγαγε εκτεταμένες συζητήσεις για τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής με τη Marfin Popular Bank Public Co. Ltd. 

Δεδομένου ότι τα τεστ αντοχής διενεργήθηκαν κάτω από έναν αριθμό σημαντικών κοινών βασικών παραδοχών (π.χ. μηδενική αύξηση ενεργητικού), οι πληροφορίες στα σενάρια αναφοράς (benchmark scenarios) έχουν δοθεί μόνο για σκοπούς σύγκρισης και δεν πρέπει να θεωρηθούν προβλέψεις αποτελεσμάτων.

• Στη ερμηνεία των αποτελεσμάτων αυτής της άσκησης είναι πολύ σημαντικό να διαχωριστούν τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει κάτω από τα διάφορα σενάρια που τέθηκαν για τους σκοπούς αυτής της πανευρωπαϊκής άσκησης. Τα αποτελέσματα από το δυσμενές σενάριο (adverse scenario) δεν πρέπει να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά της σημερινής κατάστασης ή πιθανών σημερινών κεφαλαιακών αναγκών. Μια άσκηση αντοχής δεν παρέχει προβλέψεις αναμενόμενων αποτελεσμάτων, αφού τα δυσμενή σενάρια έχουν σχεδιαστεί ως θεωρητικά (what-if) σενάρια, που περιλαμβάνουν εύλογες αλλά ακραίες υποθέσεις, οι οποίες δεν είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθούν. Διαφορετικά σενάρια μπορεί να παραγάγουν διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε οργανισμό.


* Η ανακοίνωση της Alpha Bank

Η Alpha Bank Α.Ε. συμμετείχε στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (2010 EU Wide Stress Testing Exercise of European Banks), την οποία συντόνισε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Εποπτείας των Τραπεζών (CEBS), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

• H Alpha Bank A.E αναγνωρίζει και αποδέχεται τα αποτελέσματα της ανωτέρω άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

• Η άσκηση αυτή συμπληρώνει τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων και την τακτική διενέργεια σεναρίων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που έχουν αναπτυχθεί από την Alpha Bank A.E., βάσει του θεσμικού πλαισίου για τον Πυλώνα 2 της Βασιλείας ΙΙ και ειδικότερα τα προβλεπόμενα στις ΠΔ/ΤΕ 2577/2006 και 2595/2007 όπως και τις απαιτήσεις του Ν. 3601/2007, όπως ισχύει (αποτελεί ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο των διατάξεων της CRD).

• Η άσκηση διενεργήθηκε με τη χρήση των σεναρίων, τη μεθοδολογία και τις βασικές παραδοχές που παρείχε η CEBS (βλ. τη συνολική έκθεση όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της CEBS). Η επίπτωση των υποθέσεων του δυσμενούς σεναρίου διαμορφώνει τον εκτιμώμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 (σε ενοποιημένη βάση) σε 10,9% το 2011 έναντι 11,6% στο τέλος του 2009. Επιπρόσθετη επίπτωση της τάξης των 2,7 ποσοστιαίων μονάδων προκύπτει από την εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου που λαμβάνει υπόψη τον δημοσιονομικό κίνδυνο των ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα ο εκτιμώμενος δείκτης Tier 1 να διαμορφώνεται στο 8,2% στο τέλος του 2011, συγκριτικά με το ελάχιστο εποπτικό όριο του 4%.

• Τα αποτελέσματα της άσκησης, λαμβάνοντας υπόψη το δυσμενές σενάριο σε συνδυασμό με το σενάριο δημοσιονομικού κινδύνου των ευρωπαϊκών χωρών, υποδηλώνει απόθεμα ύψους 1.160 εκατ. ευρώ επί των κεφαλαίων Tier 1, σε σχέση με το όριο του 6% του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, όπως ορίστηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας άσκησης. Αυτό το όριο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί ως ελάχιστο εποπτικό όριο (σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο του δείκτη Tier 1 έχει καθοριστεί εποπτικά στο 4%), ούτε ως ο εξατομικευμένος δείκτης που αντανακλά το προφίλ κινδύνου του ιδρύματος και διαμορφώνεται με βάση τη διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης στο πλαίσιο του Πυλώνα II της ευρωπαϊκής οδηγίας 48 (Capital Requirements Directive - CRD). H Alpha Bank A.E. συζήτησε διεξοδικά με την ΤτΕ τα αποτελέσματα της άσκησης.

• Το σενάριο προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διενεργήθηκε σύμφωνα με μια σειρά απλουστευτικών παραδοχών (π.χ., δεν υπάρχει μεταβολή του ισολογισμού). Συνεπώς, η πληροφορία σχετικά με το σενάριο αναφοράς παρέχεται μόνο για λόγους σύγκρισης και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί πρόβλεψη.

• Είναι επιτακτική ανάγκη κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της άσκησης να γίνει διάκριση μεταξύ των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή των 4 διαφορετικών σεναρίων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα των δυσμενών σεναρίων δεν θα πρέπει να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά της τρέχουσας κατάστασης, ούτε να χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση πιθανών αναγκών ενίσχυσης των υπαρχόντων κεφαλαίων.

Μια άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν εκτιμά προβλέψεις αναμενόμενων αποτελεσμάτων. Κι αυτό διότι τα δυσμενή σενάρια έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μία ανάλυση ευαισθησίας στην περίπτωση όπου οι εύλογες αλλά ακραίες παραδοχές τους πραγματοποιηθούν (what-if analysis). Οι υποθέσεις των σεναρίων επομένως δεν είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθούν. Η επίπτωση των σεναρίων ενδέχεται να είναι διαφορετική για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε ιδρύματος.


* Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετείχε επιτυχώς στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης υποθετικά ακραίων καταστάσεων για τον τραπεζικό κλάδο, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Η άσκηση αυτή περιλαμβάνει ένα βασικό (αναμενόμενο, πιθανό), ένα δυσμενές (ιδιαίτερα αντίξοο) και ένα ακραία δυσμενές σενάριο (το εξαιρετικά αντίξοο). Σκοπός της άσκησης ήταν να διερευνηθεί η αντοχή της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη, σε ενδεχόμενη περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, και να προσδιοριστεί οποιοδήποτε απαιτούμενο κεφάλαιο για την επαναφορά του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1) στο 6% λαμβάνοντας υπόψη το δυσμενές σενάριο και το ακραία δυσμενές σενάριο στο τέλος του 2011.

Για την Ελλάδα εφαρμόστηκαν τα αυστηρότερα κριτήρια, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμβαδίζουν με τη σημερινή κατάσταση σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής και εξομάλυνσης των οικονομικών συνθηκών στη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εκτίμηση της ζημίας στα στεγαστικά δάνεια στο ακραία δυσμενές σενάριο ήταν 37% για την Ελλάδα, ενώ για την αμέσως επόμενη χώρα στο 24%.

Τα αποτελέσματα της πιο πάνω άσκησης, αναφορικά με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier I του ομίλου Πειραιώς για το 2011, έχουν ως εξής:

• Στο βασικό σενάριο 10,9%.
• Στο δυσμενές σενάριο 8,3%.
• Στο ακραία δυσμενές 6%.


Σημειώνεται ότι ακόμη και στο ακραία δυσμενές σενάριο ο δείκτης Τier I του ομίλου Πειραιώς διαμορφώνεται στο 6,4% εάν ληφθεί υπόψη ότι το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών των ομολόγων ελληνικού δημοσίου στις 30/6/2010 μειώθηκε σημαντικά (στο 0,1 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ.).


* Η ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου

• Η Τράπεζα Κύπρου πέρασε με επιτυχία την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων έχοντας ευρύ κεφαλαιακό περιθώριο.

• Τα αποτελέσματα επαναεπιβεβαιώνουν την εύρωστη χρηματοοικονομική θέση και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας ακόμα και υπό ακραία σενάρια.


* Η ανακοίνωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Με αφορμή τα αποτελέσματα των stress tests, ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κ. Κλέων Παπαδόπουλος, δήλωσε:

"Σε μια εποχή όπου όχι μόνο οι τράπεζες, αλλά η ελληνική οικονομία και η κοινωνία συνολικά περνούν ένα μεγάλο 'stress test', το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποδεικνύει ότι διαθέτει το υπόβαθρο και τη δυναμική για να στηρίξει την ανάπτυξη.

Οι επιδόσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στα τεστ αντοχής, όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιβεβαιώνουν ότι η τράπεζα έχει την ικανότητα να στηρίξει την οικονομία παραμένοντας σταθερά δίπλα στους πολίτες, από θέση ισχύος.

Μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στην οικονομία, να προστατεύσουμε την κοινωνία και να μεταδώσουμε την αισιοδοξία που όλοι χρειαζόμαστε.

Και όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε πράξη, όπως τόσα χρόνια τώρα, με επάρκεια, αυτάρκεια, και πάνω απ’ όλα με σοβαρότητα, αγκαλιάζοντας την ίδια στιγμή όλους όσοι χρειάζονται τη στήριξή μας.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι εγγύηση για τους εκατομμύρια καταθέτες που του εμπιστεύονται καθημερινά τις οικονομίες τους. Είναι μία σύγχρονη τράπεζα που δείχνει έμπρακτα ότι η σχέση της με τους πολίτες δεν μπορεί παρά να είναι σχέση εμπιστοσύνης. Μία διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει".

*Η ανακοίνωση της ΕΤΕ

Η Εθνική Τράπεζα συμμετείχε στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την οποία συντόνισε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Εποπτείας των Τραπεζών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η επίπτωση των υποθέσεων του δυσμενούς σεναρίου διαμορφώνει τον εκτιμώμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 σε 9,6% το 2011 έναντι 11,3% στο τέλος του 2009.

Επιπρόσθετη επίπτωση της τάξης των 2,2 ποσοστιαίων μονάδων προκύπτει από την εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου που λαμβάνει υπόψη τον δημοσιονομικό κίνδυνο των ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα ο εκτιμώμενος Tier 1 να διαμορφώνεται στο 7,4% στο τέλος του 2011, συγκριτικά με το ελάχιστο εποπτικό όριο του 4%.

Το αποτέλεσμα της άσκησης υποδηλώνει απόθεμα ύψους 1.009 εκατ. ευρώ επί των κεφαλαίων Tier 1 σε σχέση με το όριο του 6% του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 για την Εθνική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v