Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ριζικές αλλαγές σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ

Ριζικές αλλαγές προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην ενεργειακή αγορά, φέρνοντας τα πάνω-κάτω σε μια σειρά εταιριών, όπως η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΔΕΠΑ. Οι σχεδιασμοί και οι αντιδράσεις.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ριζικές αλλαγές σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ
Ριζικές αλλαγές προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην ενεργειακή αγορά, φέρνοντας τα πάνω-κάτω σε μια σειρά εταιριών, όπως η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΔΕΠΑ.

Οι προτάσεις και οι σχεδιασμοί που υφίστανται αυτήν τη στιγμή θα έρθουν για πρώτη φορά προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας και η προώθησή τους εξαρτάται εν πολλοίς από τη διακριτική ευχέρεια του ίδιου του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, αυτήν τη στιγμή όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου είναι στο τραπέζι και στόχος είναι, όπως είπε αρμόδια υψηλόβαθμη πηγή, "να τα διαχειριστούμε μεσοπρόθεσμα με τον καλύτερο τρόπο".

Ανάμεσα στις εταιρίες που έχουν τεθεί στο στόχαστρο της μερικής ή της ολικής ιδιωτικοποίησης είναι η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα:

Για τη ΔΕΗ. Αναγνωρίζεται κατ' αρχάς ότι συνιστά στρατηγικό στοιχείο του Δημοσίου, ωστόσο επισημαίνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένη εταιρικά δεν διευκολύνει την αξιοποίησή του.

Για τον λόγο αυτόν οι υπάρχοντες σχεδιασμοί, στο πλαίσιο του 3ου πακέτου απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας της Ε.Ε., περιλαμβάνουν το "σπάσιμο" της εταιρίας σε τρία κομμάτια.

Η παραγωγή θα παραμείνει στη ΔΕΗ, με το Δημόσιο να διατηρεί το 51%, το δίκτυο μεταφοράς (assets) θα υπαχθεί σε μία νέα εταιρία, η οποία θα αναλάβει και τη διαχείριση του συστήματος, ενώ η διανομή θα πάει σε άλλη εταιρία, στην οποία μπορεί να εισέλθει και ιδιώτης επενδυτής.

Δεν αποκλείεται, επίσης, το ενδεχόμενο ορισμένες μονάδες της ΔΕΗ, κυρίως λιγνιτικές, αλλά ίσως και κάποιες υδροηλεκτρικές, να πουληθούν σε ιδιώτες.

Να επισημάνουμε ότι το τελικό κείμενο του 3ου πακέτου αποτελεί νομικά δεσμευτικό κείμενο από τον Σεπτέμβριο του 2009, ωστόσο η σταδιακή εφαρμογή του ξεκινά από τις 3 Μαρτίου 2011.

Το μοντέλο που προκρίνεται με βάση τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου είναι η τρίτη επιλογή που δίνει το κείμενο για το μοντέλο του διαχωρισμού του συστήματος μεταφοράς.

Για τα ΕΛΠΕ. Κατ' αρχάς, θεωρείται ότι η μετοχική ισορροπία που υπάρχει αυτήν τη στιγμή μεταξύ του Δημοσίου και του κ. Λάτση είναι επιθυμητή και δεν υπάρχει πρόθεση να διαταραχθεί. Για να μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ απαιτείται, όπως είπε η πηγή που μίλησε στο euro2day, "να δώσει κάτι και ο Λάτσης".

Με απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι και οι δύο σημερινοί μέτοχοι των ΕΛΠΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για αμοιβαία μείωση των ποσοστών τους, ώστε να εισέλθει στην εταιρία τρίτος στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος όμως δεν θα επιδιώξει να συνδιοικήσει.

Για τη ΔΕΠΑ. Το μοντέλο που προκρίνεται είναι η απόσχιση του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ, ώστε να διατηρηθεί στον έλεγχο του Δημοσίου το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου ως στρατηγικό στοιχείο και να εισέλθει στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΠΑ. Ουσιαστικά, το μοντέλο αυτό δεν απέχει από αυτό που προέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει δεχτεί προτάσεις ξένων επενδυτών, τις οποίες και εξετάζει. Από τους πιο ένθερμους επενδυτές είναι η ιταλική Edison, η οποία δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της τόσο για αγορά παλαιών μονάδων της ΔΕΗ όσο και για τη ΔΕΠΑ. Το ενδιαφέρον της μάλιστα πάει πολύ πιο μακριά, όπως είπε πρόσφατα ο εκπρόσωπος της εταιρίας κ. Ρομπέρτο Πότι στο συνέδριο του Economist. Επειδή οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ απαιτούν τεράστιες επενδύσεις, θα μπορούσαν, ανέφερε, οι ιδιώτες επενδυτές να συμμετέχουν σε αυτές τις επενδύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι σχεδιασμοί ειδικά για τη ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν ισχυρές αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ μεθαύριο Πέμπτη 20 Μαΐου, και 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Τρίτη 25 Μαΐου, με αιχμή του δόρατος τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά επί της ουσίας ως προμήνυμα ότι δεν θα δεχτεί "περαιτέρω μετοχοποίηση της Επιχείρησης του ελληνικού λαού ή τοποθέτηση στρατηγικού επενδυτή ή πώληση κομματιών της ή ενοικίαση δραστηριοτήτων της".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v