"Τσιμεντάρουν" με 10 δισ. τις τράπεζες ΔΝΤ-ΕΚΤ

Τα κεφάλαια από fund του ΔΝΤ και της ευρωζώνης για να αντιμετωπιστεί η έκρηξη των "κόκκινων" δανείων και η μείωση των ιδίων κεφαλαίων. Η εμπλοκή του Δημοσίου και η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τσιμεντάρουν με 10 δισ. τις τράπεζες ΔΝΤ-ΕΚΤ
Μία επιπρόσθετη δυνατότητα επανακεφαλαιοποίησης αποκτά το εγχώριο τραπεζικό σύστημα καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως είθισται, συγκροτεί σε συνεργασία με την ευρωζώνη, για την περίπτωση της Ελλάδας, fund που θα παρέχει κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με Έλληνες τραπεζίτες, το fund θα "προικοδοτηθεί" με 10 δισ. ευρώ, θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και θα παρέχει βοήθεια στις περιπτώσεις όπου κάποια τράπεζα θα χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση. Το fund θα τελεί υπό τη διαχείριση του ΔΝΤ με πιθανή συμμετοχή και στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (απευθείας ή μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος).

Βάσει της προηγούμενης πρακτικής του ΔΝΤ, στις χώρες όπου παρεμβαίνει, το fund θα παρέχει κεφάλαια στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όμως προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν ως αντάλλαγμα θα λαμβάνει επισφαλή assets (μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή κρατικά ομόλογα στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών) ή εγγύηση του Δημοσίου.

Από τη φράση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη χθεσινή συνέντευξη ανακοίνωσης των μέτρων συνάγεται ότι το ταμείο θα λειτουργεί ως επέκταση του σκέλους των εγγυήσεων του κρατικού πακέτου στήριξης για τις τράπεζες. Αν δεν πρόκειται για φραστικό λάθος, τότε το Δημόσιο θα λειτουργεί ως τριτεγγυητής.

Σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για δυνατότητα επανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος με κρατικό χρήμα, που πιθανώς να χρειαστεί για τις τράπεζες, καθώς εκτιμάται ότι η ύφεση (4% φέτος η επίσημη πλέον πρόβλεψη μείωσης του ΑΕΠ) θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των καθυστερούμενων δανείων.

Ταυτόχρονα, η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών πλήττεται ήδη λογιστικά από την ελεύθερη πτώση των τιμών των κρατικών ομολόγων, κατάσταση που αν δεν αλλάξει ως τα τέλη του έτους θα ροκανίσει μέρος των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.

Τα stress tests πάντως που διενήργησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στις ελληνικές τράπεζες έδειξαν ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα παραμένει καλά κεφαλαιοποιημένο παρά την πτώση των ομολόγων, ενώ οι υψηλές προβλέψεις αντιμετωπίζουν προς το παρόν την αύξηση των επισφαλειών.

"Το fund αποτελεί απαραίτητο δίχτυ ασφαλείας, καθώς ο 'αναπνευστικός σωλήνας' παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να μην μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται σε βάθος τριετίας", αναφέρει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, θυμίζοντας ότι η ΕΚΤ επιμένει στην πολιτική μείωσης της νομισματικής χαλάρωσης.

Σύντομα οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν στο ταμείο καθώς η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η EFG Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν ήδη αιτηθεί την έκδοση ομολόγων με εγγύηση του Δημοσίου και τη λήψη επιπλέον ειδικών ομολόγων έκδοσης του ελληνικού δημοσίου. Οι τέσσερις τράπεζες θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των αδιάθετων κεφαλαίων από το πακέτο στήριξης Αλογοσκούφη.

Επιπρόσθετα, εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα μέρος των καταθέσεων που έφυγαν από τις τράπεζες, υπό το βάρος πανικού που δημιουργούσαν οι ανυπόστατες πληροφορίες για χρεοκοπία του Δημοσίου, θα επιστρέψει και σταδιακά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί τους επόμενους 2 - 4 μήνες όσο θα γίνεται αντιληπτό ότι τα νέα σκληρά μέτρα αποδίδουν καρπούς.

Οι κίνδυνοι για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης δεν έχουν βέβαια εκλείψει. Όσο τα spreads παραμένουν πάνω από τις 350 μονάδες βάσης οι αγορές θα παραμένουν κλειστές για τις τράπεζες και η ΕΚΤ θα συνεχίσει να είναι η μοναδική πηγή άντλησης ρευστότητας.

Επίσης, παραμένει ο κίνδυνος, όταν τα μέτρα αρχίσουν να αποδίδουν στο σκέλος της δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά από την άλλη η ύφεση βαθαίνει, να αποφασιστεί προαιρετική αναδιάρθρωση του χρέους με χρονική επιμήκυνση της διάρκειάς του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v